„Pedeapsa cerească este o surpriză mortală pentru ruşi. Drone ușoare deranjează de la distanță infanteria ocupanților, luând vieți și rănindu-i pe mulți dintre ei. De data aceasta, ocupanții ruși din regiunea Harkov s-au relaxat puțin și nu au bănuit că această încărcare de muniție va fi ultima pentru unii dintre ei„, a transmis armata ucraineană într-un comunicat, publicat pe Facebook de Asociația Operațională-Teritorială de Est a Gărzii Naționale a Ucrainei.
Pe imagini se poate observa cum drona distruge atât obuzierul cât şi muniţia pe care ruşi se pregăteau să o folosească împotriva ucrainenilor.
Tot referitor la Harkov, locul acestor imagini, Amnesty International a acuzat luni Rusia de crime de război, afirmând că sute de civili au murit în atacuri necruţătoare asupra oraşului, multe dintre ele fiind comise cu bombe cu fragmentare.
În cursul unei anchete aprofundate, ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului afirmă că a găsit dovezi care arată că în şapte atacuri asupra unor cartiere din cel de-al doilea oraş al Ucrainei, nord-estul ţării, forţele ruse au folosit bombe cu submuniţii de tip 9N210 şi 9N235 şi mine cu dispersie, două categorii de arme interzise prin tratate internaţionale.
Intitulat ”Oricine poate muri în orice moment”, acest raport arată cum forţele ruse au provocat pagube imense prin bombardarea necruţătoare a unor cartiere rezidenţiale din Harkov de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie.
”Oameni au fost ucişi în casele lor şi pe străzi, la locurile de joacă şi în cimitire, în timp ce aşteptau la coadă pentru a obţine ajutor umanitar sau pentru a cumpăra alimente şi medicamente”, a spus Donatella Rovera, cercetătoare pentru situaţii de criză şi conflict în cadrul Amnesty.
”Utilizarea repetată de arme cu submuniţii interzise pe scară largă este şocantă şi demonstrează un dispreţ total pentru vieţile civililor”, a adăugat ea.
Deşi Rusia nu este semnatară a Convenţiei privind armele cu submuniţie, nici a Convenţiei privind minele antipersonal, dreptul internaţional umanitar interzice atacurile şi utilizarea de arme care, prin natura lor, lovesc fără deosebire şi constituie o crimă de război, subliniază raportul Amensty.