Pedeapsa cu moartea, menţinută în 46 de state. Care e ţara cu cele mai multe execuţii în 2012

Numărul statelor în care nu a fost abolită pedeapsa cu moartea a scăzut în ultimele decenii, de la aproape 180 în 1960, la 46 în prezent, printre care SUA, Japonia şi China.
Romania TV
30 nov. 2013, 11:46
Pedeapsa cu moartea, menţinută în 46 de state. Care e ţara cu cele mai multe execuţii în 2012

Abolirea pedepsei cu moartea a fost tema conferinţei „Nu există justiţie fără viaţă”, organizată în această săptămână, în Capitală, de Comunitatea Sant’Egidio şi Facultatea de Istorie Bucureşti.

Evenimentul, care i-a avut ca invitaţi pe ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli, şi pe prodecanul Facultăţii de Istorie, conf. univ. dr. Florentina Niţu, a adus în discuţie subiecte deopotrivă controversate şi, într-o mare măsură, ignorate de societatea actuală – dreptul fiecărui om la viaţă şi importanţa eliminării pedepsei capitale la nivel mondial.

Ambasadorul Italiei a subliniat rolul fundamental al fiecărei naţiuni în parte de a lupta pentru respectarea drepturilor omului. Acesta a amintit cuvintele juristului Cesare Beccaria (1738-1794), potrivit cărora „nu există libertate acolo unde legile permit ca omul să îşi piardă libertatea şi să devină obiect”. Continuând, ambasadorul Brasioli a evocat prima abolire a pedepsei capitale, în Marele Ducat al Toscanei, în 1786, la 30 noiembrie, dată în care Comunitatea Sant’Egidio a propus să se sărbătorească Ziua Mondială Împotriva Pedepsei cu Moartea, scrie Mediafax.

Prodecanul Facultăţii de Istorie a subliniat, în acelaşi context, că şi în România se evidenţiază o tendinţă de a condamna folosirea pedepsei cu moartea, care se manifestă în special în rândul populaţiei tinere.

La conferinţă a fost subliniată şi scăderea numărului de state în care se mai aplică pedeapsa capitală. Astfel, în 1960, pedeapsa cu moartea era în aproape 180 de ţări, dintre care 23 au eliminat-o în anii ’70.

Citeşte şi „Parcarea Spânzuraţilor”: Trei arabi, puşi în ştreang într-o parcare din Kuweit, sub ochii presei

Potrivit Sant’Egidio, în anii ’90, când Comunitatea a început să lupte pe acest front aboliţionist, erau deja în jur de 100 de ţări care eliminaseră această pedeapsă, iar în prezent numărul lor a trecut de 145. Comunitatea Sant’Egidio subliniază că a contribuit la acest trend prin promovarea unui Apel pentru un Moratoriu Universal – manifest care a strâns peste cinci milioane de semnături în 153 de ţări din întreaga lume. Apelul, prezentat în faţa Naţiunilor Unite, a dus la semnarea istorică a Rezoluţiei asupra refuzului utilizării pedepsei capitale ca mijloc de aplicare a justiţiei, în 2007, potrivit Mediafax.

Belarus, singura ţară europeană care nu a abolit pedeapsa cu moartea

Majoritatea ţărilor care menţin pedeapsa cu moartea au votat împotriva Moratoriului promovat de Sant’Egidio. Printre acestea se numără Belarus – singura ţară europeană ce menţine pedeapsa capitală -, China – locul I în lume după numărul execuţiilor -, SUA, Japonia, Arabia Saudită, Iran, Irak şi Afganistan, conform datelor publicate de World Coalition Against Death Penalty.

Citeşte şi Arabia Saudită ar fi trimis peste 1.000 de condamnaţi la moarte pentru a lupta împotriva regimului sirian

Paşi înainte există, însă, în unele dintre aceste ţări, potrivit reprezentanţilor Sant’Egidio. Astfel, în China, Curtea Supremă a cerut recent tuturor judecătorilor să nu mai accepte mărturiile condamnaţilor obţinute sub tortură şi să evite condamnarea la moarte atunci când probele nu sunt evidente. Experţii susţin că acest demers reflectă faptul că autorităţile chineze recunosc nevoia de a fi stopate nedreptăţile la care sunt supuşi cei trimişi sub judecată.

De asemenea, potrivit Sant’Egidio, Japonia începe să accepte dialogul pe această temă cu ţările aboliţioniste. Astfel, în octombrie, Comunitatea Sant’Egidio a organizat în Japonia o conferinţă în cadrul căreia a fost dezbătut modelul european aboliţionist, fiind prezentat şi Apelul pentru un moratoriu universal împotriva pedepsei cu moartea, semnat de 42 de miniştri de externe din Europa, inclusiv de Titus Corlăţean.

România a abolit pedeapsa cu moartea în 1990

În România, pedeapsa capitală a fost abolită în 1990. Până atunci, Tribunalul Militar Bucureşti a condamnat la moarte 47 de persoane.

Citeşte şi SPION pe vremea lui Ceauşescu. Povestea singurului român care încă este condamnat la MOARTE

Conferinţa organizată în Capitală s-a înscris în acţiunea internaţională „Oraşe pentru Viaţă – Oraşe Împotriva Pedepsei cu Moartea”, mişcare iniţiată de Comunitatea Sant’Egidio pentru promovarea abolirii pedepsei cu moartea, la care au aderat peste 1.700 de oraşe importante din întreaga lume.

Comunitatea Sant’Egidio, fondată la Roma în 1968, este activă, în prezent, în 74 de ţări de pe patru continente şi are aproximativ 60.000 de membri, implicaţi în acţiuni de voluntariat în favoarea săracilor şi a sinistraţilor.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Stare de urgență în Rusia, e mobilizare generală. Europa, cu ochii pe Marea Neagră
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Vasile Bănescu: „Patriarhul Daniel detestă populismul și extremismul”
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)