Documentul a fost făcut public joi, când se marchează Ziua mondială împotriva pedepsei capitale, 10 octombrie.
„Justiţia care omoară nu este justiţie. Convinse de caracterul inuman al pedepsei cu moartea, cele 42 de state reprezentate se opun aplicării acesteia”, considerând că ea „nu trebuie utilizată în niciun caz, nicăieri în lume”.
„Pedeapsa cu moartea este nu doar un intolerabil afront la demnitatea umană, dar folosirea ei merge mână în mână cu numeroase încălcări ale drepturilor condamnaţilor şi ale familiilor lor. Mai mult, pedeapsa capitală nu are vreun impact pozitiv asupra prevenirii crimelor sau asupra securităţii şi nu repară în niciun fel răul produs victimelor şi familiilor. Înarmaţi cu aceste convingeri, reiterăm, cu prilejul celei de-a XI-a ediţii a Zilei mondiale împotriva pedepsei cu moartea, dedicaţia noastră fermă pentru abolirea pedepsei cu moartea peste tot în lume”, scriu semnatarii apelului comun.
CITEŞTE ŞI Culmea cinismului: Un iranian condamnat a fost „iertat” la câteva secunde după ce fusese spânzurat
Miniştrii subliniază că istoria abolirii pedepsei capitale în diverse state demonstrează că este vorba de „o cale lungă şi grea”, aceasta nefiind abrogată peste noapte.
„Abolirea ei a devenit o realitate doar în urma creşterii nivelului de conştientizare şi a efortului colectiv. Doar prin perseverenţă s-a ajuns la reducerea graduală a execuţiilor, lista crimelor pedepsite cu moartea a fost micşorată, justiţia a devenit mai transparentă, a fost stabilit moratoriul de facto şi abia după aceea pedeapsa cu moartea a dispărut”, se arată în apelul comun, precizându-se că anume acest proces trebuie parcurs şi de statele care încă recurg la execuţii.
CITEŞTE ŞI Bărbaţii care au violat în grup o studentă din India până au ucis-o riscă PEDEAPSA CAPITALĂ
Semnatarii mai subliniază că determinarea de a aboli pedeapsa capitală trebuie să vină atât din partea statelor, cât şi a indivizilor.
Ei susţin că abolirea pedepsei capitale în multe state din America, Africa şi Asia dovedeşte caracterul universal al acestei lupte, necesitatea unui puternic semnal politic, precum şi participarea întregii societăţi la aceste eforturi.
„Astăzi aproximativ 50 de state mai permit pedeapsa capitală, în timp ce cu douăzeci de ani în urmă, numărul acesta era aproape dublu. (…) Acest trend pozitiv ne permite să ne imaginăm că următoarele generaţii vor trăi într-o lume în care nu va mai exista pedeapsa capitală şi ne impulsionează în eforturile comune de sprijinire a statelor pe calea abolirii universale”, concluzionează cei 42 de miniştri.
Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea este marcată din 2002 pe 10 octombrie, la apelul Coaliţiei mondiale împotriva pedepsei cu moartea. Pedeapsa capitală se aplică încă în multe ţări din lume: China, Iran, Irak, Arabia Saudită, Yemen, Sudan, Vietnam, Siria, Egipt, Bangladesh, Coreea de Nord.