Copilaria este perioada de aur a vietii, cand ni se intampla o sumedenie de lucruri noi si interesante, cand familia si institutia furnizoare de educatie, gradinita, conlucreaza in stabilirea unei baze necesare dezvoltarii celui mic. Este momentul in care cel mai bine functioneaza sistemul recompensa-pedeapsa, explica Oana Florentina Bazgan, directoarea gradinitei Curcubelul Veseliei din Bucuresti.
Recompensa si pedeapsa
In perioada prescolara copilul invata prin imitatie si joc. Insa nu intotdeauna ceea ce imita sau ceea ce transpune in joc sunt lucruri pozitive, acestea pot fi negative si atunci intervine necesitatea de a-l face sa diferentieze comportamentul pozitiv de cel negativ. Asa incat cadrul didactic, persoana responsabila marea parte a zilei cu dirjarea, orientarea, educarea copilului foloseste in acest scop recompensa si pedeapsa.
Educa-ti copilul prin povesti!
Recompensa: Atunci cand cel mic desfasoara comportamente pozitive: asculta de cadrul didactic, respecta regulile comportamentale, igienice, alimentare, participa activ la procesul instructiv-educativ, este necesara folosirea recompenselor.
Acestea pot fi: laudele in fata grupei (pentru influentarea pozitiva a celorlalti precolari), bulinele vesele, diplomele, un joc ales de cel mic, o jucarie preferata oferita acestuia, o medalie etc.
Citeşte şi Ce facem dacă nu o place pe doamna educatoare?
Pedeapsa: Atunci cand cel mic desfasoara comportamente negative este bineinteles necesara pedeapsa. Pedeapsa insa nu inseamna in nici un caz agresivitate fizica sau verbala. Pedeapsa poate consta in: buline triste, privarea de jucariile preferate, lipsa participarii la activitatile si jocurile preferate, pauza de 10 minute pana cand cel mic constientizeaza ce a facut si isi cere iertare etc. Pedeapsa de asemenea nu trebuie sa insemne izolarea celui care a gresit sau blamarea in fata grupei (deoarece colegii pot rade de el, il pot exclude din grupul lor, facandu-l sa se simta inferior).
Citeste mai multe despre pedeapsa la gradinita pe mami.ro.