Marian Sârbu menţionează, citat de Mediafax, că „UNPR nu a vorbit niciodată despre ideea apartenenţei la o Mişcare Populară, care este o mişcare de dreapta”.
Liderul UNPR crede că Mişcarea Populară „este o temă mai degrabă de dezbătut în interiorul PDL”.
„Au existat la începutul lunii trecute discuţii cu PDL în legătură cu participarea noastră în sensul acesta, la alegerile locale, însă nu s-a pus niciodată problema unei diminuări a identităţii noastre politice, ideologice. Aşadar, este o temă mai degrabă de dezbătut în interiorul PDL, în interiorul forţelor de centru-dreapta. UNPR va candida, acolo unde protocolul cu PDL nu va produce efectele scontate, va avea candidaţi proprii, vom avea liste proprii în majoritatea localităţilor, în majoritatea judeţelor. Evident, acolo unde ne vom înţelege cu PDL, până la urmă, acesta este şi scopul protocolului posibil, susţinerea unor candidaţi unici la posturile de primari, urmând însă ca în ceea ce priveşte listele pentru alegerile locale să candidăm pe liste separate”, a explicat Marian Sârbu, la RFI.
El afirmă că „UNPR este foarte interesată în păstrarea identităţii sale politice de centru-stânga”.
„Nu trebuie să uităm că împreună cu PDL ne-am asumat în această perioadă aceste măsuri de austeritate, care au dus la stabilizarea ţării şi acest lucru a fost un lucru bun, el ar trebui să se reliefeze într-un fel sau altul şi în timpul alegerilor locale”, adaugă Sârbu.
Marian Sârbu este categoric: „UNPR nu este interesat de participarea în interiorul Mişcării Populare, dintr-un motiv foarte simplu: acest lucru ne-ar diminua identitatea politică. Mişcarea Populară pare să fie o mişcare de centru-dreapta, iar UNPR este şi va rămâne un partid de centru-stânga”.
PDL nu va încheia la nivel naţional niciun fel de alianţă pentru locale, dar organizaţiile judeţene pot decide să încheie alianţe pe plan local, sub denumirea „Mişcarea Populară”, cu sigla inima, a declarat, duminică, după şedinţa Colegiului Director, preşedintele PDL, Emil Boc. Formaţiunile vizate în principal de PDL pentru crearea acestor alianţe sunt PNŢCD şi PER.
PDL a decis însă să încheie un protocol de colaborare cu UNPR, a declarat, duminică, preşedintele PDL, Emil Boc, arătând că cele două formaţiuni se vor susţine reciproc în alegerile locale şi că această decizie a fost luată ca urmare a relaţiei privilegiate dintre cele două partide.
UNPR pune condiţii pentru încheierea protocolului cu PDL în vederea alegerilor locale, respectiv promovarea Legii privind taxarea averilor mari şi revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior aplicării măsurilor de austeritate.
Conform unui comunicat al UNPR remis agenţiei MEDIAFAX, o echipă a Uniunii a participat, marţi, la o întâlnire cu reprezentanţi ai Partidului Democrat Liberal, în cadrul căreia PDL a propus încheierea unui protocol de susţinere reciprocă a candidaţilor la alegerile locale.
„UNPR a adus două amendamente, o decizie în acest sens din partea partenerilor fiind aşteptată în cursul zilei de mâine. Primul amendament se referă la susţinerea şi promovarea de către PDL a Legii privind taxarea averilor foarte mari, proiect legislativ iniţiat de UNPR care poate aduce anual la buget circa 3 miliarde de euro. Al doilea amendament prevede revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior aplicării măsurilor de austeritate imediat ce condiţiile economice vor permite acest lucru”, precizează sursa citată.
Vicepreşedintele PDL Traian Igaş declară că promovarea legii privind taxarea averilor mari şi revenirea salariilor bugetarilor, condiţii puse de UNPR pentru încheierea unui protocol cu PDL, „sunt două lucruri care pot fi în analiză şi pot fi susţinute” de PDL „în condiţiile în care bugetul permite”.