Pedepse de până la 5 ani de închisoare pentru încălcarea legii privind concurenţa neloială

Persoanele care vând rezultatele unor experimente care au fost transmise autorităţilor în vederea autorizării unor produse farmaceutice sau a celor chimice destinate agriculturii ar putea fi pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. 
Romania TV
29 dec. 2011, 11:49
Pedepse de până la 5 ani de închisoare pentru încălcarea legii privind concurenţa neloială

Consiliul Concurenţei a finalizat proiectul de lege privind concurenţa neloială, acesta fiind în dezbatere publică până la 31 ianuarie.

Proiectul de lege prevede că folosirea în scop comercial a rezultatelor unor experimentări a căror obţinere a necesitat un efort uman sau investiţional considerabil sau a altor informaţii secrete în legătură cu acestea, transmise autorităţilor competente în scopul obţinerii autorizaţiilor de comercializare a produselor farmaceutice sau a produselor chimice destinate agriculturii, care conţin compuşi chimici noi, constituie una din infracţiunile care vor fi sancţionate.

De asemenea, va fi considerată infracţiune divulgarea unor informaţii legate de aceste experimente, cu excepţia situaţiilor în care dezvăluirea acestora este necesară pentru protecţia publicului sau cu excepţia cazului în care s-au luat măsuri pentru a se asigura că informaţiile sunt protejate contra exploatării neloiale în comerţ, dacă provin de la autorităţile competente.

Lgea va pedepsi şi divulgarea, achiziţionarea sau utilizarea secretului de afaceri de către terţi fără consimţământul deţinatorului său legitim, ca rezultat al unei acţiuni de spionaj de afaceri.

Pentru aceste infracţiuni sancţiunea este pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani sau amendă de la 20.000 la 200.000 lei, putând fi aplicate şi alte pedepse complementare, precum interzicerea deţinerii calităţii de asociat, administrator sau altă funcţie de conducere într-o firmă, interzicerea exploatării unei companii, direct sau indirect pe o perioadă de până la doi ani de la data pronunţării unei hotărâri judecătoreşti de condamnare.

Legea va considera faptă de concurenţă neloială denigrarea unui competitor sau a produselor sau serviciilor acestuia prin comunicarea sau răspândirea publică de afirmaţii false despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia care ar putea produce prejudicii firmei concurente.

Totodată, răspândirea publică de către o firmă a informaţiilor false, incorecte sau incomplete despre activitatea sa, despre produsele sale, astfel încât să îi creeze o situaţie favorabilă în raport cu concurenţii săi, precum şi dezorganizarea activităţii unei firme prin instigarea sau determinarea unor angajaţi, furnizori, clienţi sau alte părţi implicate la nerespectarea obligaţiilor lor contractuale, vor fi considerate fapte de concurenţă neloială.

În plus, încălcări ale legii vor fi deturnarea clientelei unei firme de către un fost salariat sau reprezentant al acesteia, prin folosirea unor date cu caracter confidenţial, pentru care respectivul operator a luat măsuri rezonabile de asigurare a protecţiei acestora. La fel şi încheierea de contracte prin care o companie asigură livrarea unui produs sau executarea unor prestaţii în mod avantajos, cu condiţia aducerii de către client a altor cumpărători cu care operatorul economic ar urma să încheie contracte similare, dacă această uzanţă comercială nu este realizată în mod transparent.

Faptele de concurenţă neloială se sancţionează cu amendă de la 0,3% la 3% din cifra de afaceri totală sau venituri totale din anul financiar anterior sancţionarii în cazul persoanelor juridice şi cu amendă de la 1.000 la 20.000 lei în cazul persoanelor fizice. Pentru persoanele juridice contraveniente amenda nu poate fi mai mică de 5.000 lei.

Consiliul Concurenţei analizează, constată şi sancţionează faptele care constituie încălcări ale prezentei legi, la sesizarea persoanelor fizice şi juridice care au un interes legitim sau din oficiu.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 100.000 lei şi refuzul operatorilor economici şi al autorităţile şi instituţiile administraţiei publice centrale şi locale de a furniza informaţii, precum şi furnizarea de date inexacte sau incomplete, în cadrul investigaţiilor realizate de Consiliul Concurenţei.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
UE a dat ordin. Se introduce un nou CARD. România va fi obligată să îl folosească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
FSB DEJOACĂ ATACURI TERORISTE ÎN DAGHESTAN: TREI SUSPECȚI ARESTAȚI ÎN KASPIK
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!