„Mulţumesc pentru acest premiu. Încă de la înfiinţare, Academia de Film Europeană a fost foarte generoasă cu mine şi cu colaboratorii mei apropiaţi. Împart cu ei bucuria oferită de acest premiu„, a declarat regizorul Pedro Almodovar.
Cineastul a debutat ca regizor al unor piese de teatru puse în scenă de companii independente şi a colaborat cu reviste din curentul underground în anii 1970. După ce a filmat timp de 18 luni pe peliculă de 16 milimetri, Almodovar a debutat în cinematografie în 1980, cu pelicula „Pepi, Luci, Bom”, un film realizat cu buget mic de mai mulţi cineaşti debutanţi, în care a acceptat să joace Carmen Maura, o actriţă deja cunoscută în epocă, scrie Mediafax care citează screendaily.com.
În 1986, Pedro Almodovar şi-a înfiinţat propria companie de producţie cinematografică, El Deseo, în colaborare cu fratele său Agustin. Primul lor proiect a fost filmul „Legea dorinţei”. De atunci, fraţii Almodovar au produs toate filmele pe care Pedro le-a scris şi regizat, producând în paralel şi filmele regizate de cineaşti tineri.
În 1988, filmul „Femei în pragul unei crize de nervi” i-a adus recunoaşterea internaţională şi premiul pentru „cel mai bun film tânăr” decernat la prima ediţie a galei organizate de EFA.
Cineastul spaniol este cunoscut mai degrabă pentru comediile şi dramele sale care au ca temă centrală viaţa şi relaţiile de familie şi a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin în 1999, cu „Totul despre mama mea/ Todo Sobre Mi Madre”, dar şi Oscarul pentru cel mai bun scenariu, în 2002, cu „Vorbeşte cu ea/ Hable Con Ella”.
Cu cele peste 20 de lungmetraje ale sale, Pedro Almodovar a construit cea mai admirată filmografie din cinematografia spaniolă după Luis Bunuel şi a lansat o întreagă generaţie de actori iberici – Antonio Banderas, Carmen Maura, Victoria Abril şi Penelope Cruz.
În afara premiile Oscar câştigate, Almodovar a fost recompensat cu patru premii Cesar şi două premii Goya. Singurul trofeu major care i-a scăpat este Palme d’Or, decernat la Festivalul de la Cannes, unde a primit însă premiul pentru regie – pentru filmul „Totul despre mama mea” (1999) – şi cel pentru scenariu – pentru „Volver” (2006).
Printre celelalte pelicule notabile ale sale se numără filme precum „Tocuri înalte” (1991), „Sânge fierbinte” (1997), „Proasta creştere” (2004), „Îmbrăţişări frânte” (2009), „Pielea în care trăiesc” (2011). Cel mai recent film regizat de Pedro Almodovar se intitulează „Amanţii pasageri” şi a fost lansat în 2013.
Cea de-a 26-a gală organizată de Academia de Film Europeană va avea loc pe 7 decembrie, la Berlin.
Citeşte şi Cel mai nou film al lui Almodovar, comedia Amanţii pasageri, deschide TIFF 2013