Radarul meteo arată lapovițe și ninsori, marți, 12 noiembrie, în unele zone din țară. Vremea se va răci în continuare, astfel că primii fulgi de zăpadă își vor face apariția, trecător, și în unele zone aflate la altitudini mai mici.
Procesul de răcire al vremii va continua și în zilele următoare, odată cu pătrunderea unei mase de aer rece dinspre est. Începând din noaptea de luni, 11 noiembrie, spre marți, 12 noiembrie, va fi suficient de rece ca ploaia să se transforme, trecător, în lapoviță și ninsoare, și în afara arealelor montane.
Iarnă în toată regula în România. Alertă meteo ANM de lapoviță și ninsoare, unde lovește urgia
Inițial, vor fi posibile precipitații mixte în zona deluroasă a Munteniei și Olteniei, iar în a doua parte a zilei de marți, local, în estul Transilvaniei și nordul Moldovei. Și miercuri, 13 noiembrie, vor fi câteva intervale cu lapoviță și ninsoare, de această dată în nordul țării.
În zonele de câmpie vor predomina ploile, dar, trecător, pot să apară și câțiva fulgi de zăpadă, inclusiv în Capitală. Șansele vor fi mai ridicate în perioadele cu o intensitate mai mare a precipitațiilor, potrivit meteoradar.ro.
Vremea va fi rece pentru această perioadă în toată țara.Totuși, temperaturile vor rămâne pozitive în afara zonelor de munte. Chiar și așa, este indicat să vă puneți anvelopele de iarnă la mașină, acest lucru fiind chiar necesar dacă plănuiți o călătorie la munte sau urmează să traversați Carpații în zilele următoare.
Un alt episod de precipitații este așteptat joi, 14 noiembrie, dar deocamdată încă există unele incertitudini privind extinderea ninsorilor.
La altitudine de peste 1000 de metri, ninsorile vor putea fi intense și viscolite pentru că vorbim și de viteze ale vântului de 45 de kilometri pe oră și se va depune și strat de zăpadă izolat de peste 10-20 de centimetri. De asemenea, vorbim și de o atenționare meteorologică de cod galben ce va intra în vigoare la ora 12 până luni dimineața la ora 10 pentru intensificări ale vântului special în Sudul Moldovei, partea de nord-est și est a Munteniei, acolo unde local și temporar vântul va avea viteze la rafală de 50-60 de kilometri pe oră. Iar o informare meteorologică de asemenea a intrat în vigoare de sâmbătă de la ora 12 până luni dimineață la ora 10 pentru că vorbim și de precipității moderate, cantitate care pot cumula valori de 10-20 de litri pe metru pătrat, izolat peste 25-30 de litri pe metru pătrat, în special în partea de sud-est și sud a țării și nu în ultimul rând și regimul de temperaturi care va caracteriza o vreme mai rece, în special în estul și sudul țării, acolo unde maximele la acest sfârșit de săptămână și chiar prima parte a săptămânii care va debuta nu vor mai depăși 7-9 grade celsius, inclusiv în Capitală o maximă destul de coborată pentru această perioadă, vorbim și în Capitală, de valori în jurul a 7 grade și minime destul de coborâte, posibil chiar negative în zona preorășenească”, a spus Elena Mateescu, directorul executiv al ANM.