1. Marele Budha, Lesah, China
Este cea mai mare statuie din piatră a zeului Budha. Se află la est de oraşul Leshan, din provincia Sichuan, la confleunţa a trei râuri, Min, Qingyi şi Dadu. În decembrie 1996 a fost inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO. Construcţia statuii a fost începută în anul 713, în timpul dinastiei Tang, şi a fost finalizată nouă decenii mai târziu, în anul 803. Statuia are 71 m înălţime, iar spatele lui Budha are o lăţime de 28 de metri.
2. Canionul Antilopei, Arizona, SUA
Se află situat la câţiva kilometri e partea estică a orăşelului Page, din Arizona. Practic există două canioane, unul Superior şi unul Inferior, ambele aflate în proprietatea indienilor Navajo. Din păcate ei percep o taxă de 18 dolari de persoană pentru a vizita fiecare dintre aceste canioane, însă ele sunt destul de asemănătoare, astfel că este suficientă vizitarea unuia dintre ele. Vizita durează aproximativ o oră şi se face numai cu ghid, din cauza pericolului de inundaţii, apa umplând foarte repede spaţiul dintre stânci. De altfel, pe 12 august 1997, 11 turişti şi-au pierdut viaţa ca urmare a inundării bruşte a canionului inferior.
3. Terasele din travertin, Pamukkale, Turcia
Terasele Pamukkale (Castelul de bumbac, în turcă) se află în provincia Denizli din sud-vestul Turciei. Romanii au construit aici oraşul balnear Hierapolis, în preajma unui pârâiaş cu apă caldă ce curge pe marginile teraselor de calcar. Astăzi, izvoarele produc 250 de litri de apă pe secundă şi fiecare litru de apă depune pe terasele Pamukkale peste două grame de cretă. Terasele au fost înscrise în anul 1998 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
4. Plaja Roşie, Panjin, China
Este situată în delta râului Liaohe, la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de oraşul Panjin. Numele său este dat de un tip de alge marine, care încep să înflorească pe solul alcalin în lunile aprilie-mai şi rămân verzi pe tot timpul verii. Toamna culoarea li se preschimbă în roşu aprins, iar plaja arată de parcă ar fi acoperită cu un covor nesfârşit. Plaja Roşie este o rezervaţie naturală închisă pentru public, accesul turiştilor fiind permis doar pe o mică secţiune, pe nişte poduri special construite.
5. Copacii Sângele Dragonului, Socotra, Yemen
Aceşti copaci ajung până la 12 metri înălţime, dar cresc destul de încet, aproximativ un metru pe an. Caracteristica sa este că răşina de culoare roşie pe care o conţine se scurge din trunchi atunci când este tăiat, la fel ca sângele din corpul uman. Printre altele, această răşina este vândută şi ca narcotic, însă efectele sale nu sunt prea puternice.
6. Sossusvlei, Namibia
Nicio vizită în Namibia nu este completă fără o vizită la Sossusvlei, locul situat în inima enormului Parc Namib-Naukluft, care întinde pe o suprafaţă de 50.000 kilometri pătraţi. Înconjurat de o mare de dune de nisip a căror formă se schimbă continuu, Sossusvlei este ca o tigaie de lut care se umple rareori cu apă. Este un loc de o frumuseţe rară, dunele de culoarea teracotei ridicându-se la peste 300 m înălţime. De altfel, acestea sunt cunoscute ca unele dintre cele mai „bătrâne” şi înalte dune de nisip din lume, urcarea până în vârful uneia fiind o experienţă de neuitat.
7. Terasele cu orez, Bali, Indonezia
Terasele cu orez Jatiluwih se află la aproximativ 20 km de Tabanan, în vestul insulei Bali. Drumul urcă spre Jatiluwih la 850 metri altitudine faţă de nivelul mării. Peisajul de aici, din vârf, oferă o imagine minunată şi perfectă a insulei Bali. Cele mai multe terase de plantaţii de orez sunt în centrul şi sudul insulei, dar cele din satul Jatiluwih sunt cele mai spectaculoase.
8. Poarta Iadului, Derweze, Turkmenistan
Pare o secvenţă dramatică desprinsă dintr-un film SF, însă peisajul e cât se poate de real. Această gaură de foc a apărut în urmă cu aproape 40 de ani, atunci când o echipă de geologi sovietici, forând în căutarea zăcămintelor de gaze naturale, a descoperit întâmplător o uriaşă cavernă subterană. Terenul s-a prăbuşit şi a înghiţit toate echipamentele de forare, iar din pământ s-au ridicat cantităţi uriaşe de gaz, care au început să ardă. Craterul nu a putut fi explorat niciodată. Locul se află situat în mijlocul deşertului Karakum, la 260 km nord de capitala Turkmenistanului, Aşhabad.
9. Giant’s Causeway, Antrim, Irlanda de Nord
Este un grup de aproximativ 40.000 de coloane de bazalt, aflat în County Antrim, pe partea de nord-est a Irlandei de Nord, cam 3 km la nord de oraşul Bushmills. Cea mai înaltă coloană este de ca. 12 metri. Locul a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, în 1986.
Vezi şi Impresionant. Cele mai frumoase 33 de locuri din lume GALERIE FOTO
10. Tunelul Dragostei, Klevan Ucraina
Se spune ca este unul dintre cele mai romantice locuri din lume. Acest tunel acoperă şina de cale ferată care intră în oraşul Klevan, care se află în vestul Ucrainei, la 50 km sud de oraşul Luţk. Multe cupluri vin aici pentru a se săruta şi a-şi pune o dorinţă. Se spune că în cazul în care dragostea este sinceră dorinţa se va împlini. Toţi cei care au vizitat Tunelul dragostei spun că acesta este cel mai frumos din Ucraina.