Convoiul aflat în pelerinaj a trecut prin Focșani, s-a oprit pentru foarte scurt timp la bisericile aflate pe parcursul traseului, unde oamenii au întâmpinat icoana cu flori. Pelerinajul se derulează prin mai multe localitați, urmând să ajungă până la Adjud şi apoi să se întoarcă la Nehoiu, în judeţul Buzău.
Periodic, pe conturile de facebook Centrul de Pelerinaje „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și respectiv Asociația Femeilor Ortodoxe – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei s-au desfășurat mai multe transmisiii VIDEO în direct din diverse locații prin care a trecut convoiul în pelerinaj.
Legenda acestei icoane spune că ar fi una dintre cele şapte icoane pictate de însuşi Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, fondatorul iconografiei creştine. Specialiştii sunt însă de părere că icoana a fost pictată câteva secole mai târziu, fiind o copie după o icoană a Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca. Icoana este unică şi prin faptul că Maica Domnului apare ţinând pruncul în braţe în partea dreaptă, cu capul lăsat mult asupra Fiului. Dimensiunile ei sunt de 0,90 m/1,25 m, este poziţionată în stânga naosului, într-o strană specială, din lemn sculptat, fiind ferecată în argint aurit încă din anul 1843.”
Sfânta Icoană a Maicii Domnului de la Dălhăuţi face parte din şirul sfintelor icoane făcătoare de minuni din ţară care se bucură de o mare atracţie pentru pelerini, pentru frumuseţea ei, valoarea religioasă şi istorică. Procesiuni precum cea organizată sâmbătă, 21 martie 2020, s-au mai organizat în vremuri dificile, de secetă sau alte calamităţi.
Acum, autorităţile religioase consideră că România se află într-o perioadă de încercare cauzată de virusul chinezesc care se manifestă tot mai agresiv şi la noi.
De menționat că în timpul regimului comunist, între anii 1970 şi 1990, Icoana Făcătoare de Minuni de la Dălhăuţi a fost transferată la Muzeul de la Posada, apoi la Muzeul de artă de la Bucureşti. Prin străduinţa maicii stareţe de atunci, regretata Emilia Focşa, Icoana a fost readusă la Mănăstirea Dălhauţi.