Oamenii au mers 230 de kilometri pe jos ca să se roage la icoana făcătoare de minuni, în ziua Adormirii Maicii Domnului.
Majoritatea celor care se încumetă să ia parte la un astfel de pelerinaj sunt tineri. Mulţi au parcurs sutele de kilometri împreună cu familiile.
„Este pentru a unsprezecea oară când merg, a doua oară cu copilul meu, şi pur şi simplu nu aş putea să îmi petrec începutul lunii august altfel. Am fost deja în concediu anul acesta, am crezut că m-am odihnit suficient, dar nu a fost aşa. Din pelerinaj mă întorc relaxată, tot stresul dispare”, a mărturisit o femeie.
Pelerinii primesc mâncare, apă şi adăpost noaptea de la sătenii pe care îi întâlnesc pe drum. Iar din loc în loc se opresc pentru a se odihni şi a asista la slujbe.
De la Varşovia au venit mulţi studenţi, în total sunt aproximativ 5.000 de oameni. Anul acesta, militari americani au luat parte la procesiune, în cadrul unui schimb de experienţă cu soldaţii polonezi.
„Este foarte, foarte greu, dacă nu ai mers niciodată atât de mult. Trebuie să fii dispus să faci sacrificii destul de mari pentru a face pelerinajul, este foarte respectabil”, a spus un pelerin.
Tradiţia acestui pelerinaj a început în secolul al XV-lea. La sfârşit, credincioşii se închină la icoana Madonei Negre, sau Maica Domnului cea Neagră, care ar fi făcătoare de minuni şi ocrotitoare a Poloniei.