Pelerinaj de Sfântul Andrei. Arhiepiscopia Tomisului împreună cu mai multe persoane, printre care generalul Mircea Chelaru, profesorul Florian Colgeac, inventatorul Iuliean Horneţ, au depus la Tribunalul Constanţa o cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice ca la pelerinajele religioase să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul.
Iniţial, Tribunalul Constanţa a acordat termen în acest dosar pentru data de 4 decembrie.
Diana Iovanovici-Şoşoacă, avocatul care reprezintă Arhiepiscopia Tomisului în acest dosar, a cerut ca judecata cauzei să se facă mai devreme, având în vedere că pelerinajul de Sfântul Andrei este programat pe data de 30 noiembrie.
„Am solicitat un alt termen, având în vedere faptul că discutăm despre un interes major naţional, de urgenţă, iar potrivit Codului de Procedura Civilă termenele se pot acorda chiar şi de pe o zi pe alta, în pricinile urgente. Orice termen acordat peste data de 30 noiembrie, când se sărbătoreşte Sfântul Andrei, duce la lipsa de obiect a acţiunii, iar instanţa se va face vinovată de acest aspect. Prin acordarea unui termen la data de 4 decembrie, se urmăreşte atât de instanţă, cât şi de părţile chemate în judecată a rămânerii cauzei fără obiect, ceea ce înseamnă împiedicarea justiţiabilului la actul de justiţie”, a explicat avocatul Diana Iovanovici-Şoşoacă, pentru news.ro.
Astfel că luni magistraţii Tribunalului Constanţa au admis cererea de preschimbare a termenului de judecată pentru data de 24.11.2020.
Pelerinaj de Sfântul Andrei. Arhiepiscopul Tomisului ÎPS Teodosie anunţase săptămâna trecută că va contesta în instanţă restricţiile impuse credincioşilor care doresc să meargă în pelerinaj, în 30 noiembrie, la Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei”.
ÎPS Teodosie consideră că restricţiile impuse de autorităţi pentru reducerea răspândirii coronavirusului „n-au logică”.
”Eu voi începe demersurile, îmi caut niște avocați foarte serioși, pentru că, nu putem să fim împiedicați să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală. Vom ține toate regulile, este un loc atât de larg acolo. Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei. Este imposibil! Și cum să nu ajungă constănțenii acolo? Dar, eu cred că pot să ajungă toți românii. Este adevărat Apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare națională, și chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare națională, sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 decembrie, de asemenea sărbătoare națională, care ține de unirea tuturor românilor într-o singură țară”, a declarat ÎPS Teodosie joi la postul de radio deținut de arhiepiscopia pe care o patronează.