Pelerinaj impresionant de Rusaliile catolice la Şumuleu Ciuc. Sute de mii de oameni au venit să se roage la Fecioara Maria

Mii de credincioşi sunt aşteptaţi, sâmbătă, la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, pentru a participa la pelerinajul de Rusaliile catolice, considerat a fi cel mai mare din Europa Centrală şi de Est organizat cu prilejul acestei sărbători.
Filip Stan
04 iun. 2022, 13:52
Pelerinaj impresionant de Rusaliile catolice la Şumuleu Ciuc. Sute de mii de oameni au venit să se roage la Fecioara Maria
foto: szekelyhon.ro

Pelerinaj impresionant de Rusaliile catolice la Şumuleu Ciuc. În numele credinţei, unii oameni au pornit pe jos de la distanţe foarte mari, în timp ce alţii au folosit bicicleta, autobuzele, trenul sau maşinile persoanale, pentru a ajunge la Şumuleu Ciuc, pentru liturghia festivă din sâmbăta Rusaliilor.

Pelerinaj impresionant de Rusaliile catolice la Şumuleu Ciuc. Prima procesiune fără restricţii după COVID-19

Aceasta este prima oară în ultimii doi ani când procesiunea se desfăşoară fără restricţiile impuse de pandemia de COVID-19. Autorităţile estimează că numărul pelerinilor va fi de câteva sute de mii, mai mare decât de obicei, întrucât oamenii îşi doresc să revină aici pentru a se ruga Fecioarei Maria, conform Agerpres.

În acest an, aproximativ două mii de pelerini din Ungaria au sosit la Miercurea Ciuc cu un tren special, pus la dispoziţie cu această ocazie de căile ferate maghiare şi a cărui circulaţie a fost oprită în ultimii doi ani, din cauza pandemiei.

Citeşte şi: Brad Johnson, actorul celebru din „Melrose Place”, a murit de COVID. Artistul avea 62 de ani

De asemenea, peste 200 de persoane au venit la Şumuleu Ciuc călare, pelerinajul ecvestru ajungând la a cincea ediţie şi la el alăturându-se, la fel ca şi anul trecut, secretarul de stat pentru politici naţionale din Guvernul Ungariei, Potápi Árpád János.

Acesta a adus cu el, la Şumuleu Ciuc, aşa cum a făcut şi în 2021, panglici cu rugăciunile celor care, din diferite motive, nu au putut veni la pelerinaj.

Obiceiul a fost instituit în anul 2020, când evenimentul a fost anulat şi comunităţile de maghiari au trimis la locul pelerinajului, în acest fel, rugăciunile şi dorinţele lor către Fecioara Maria.

Toţi cei care merg pe jos către Şumuleu spun că nu simt greutatea drumului, pentru că Fecioara Maria îi întăreşte şi în călăuzeşte în cele mai dificile momente.

Pelerinaj impresionant de Rusaliile catolice la Şumuleu Ciuc. Programul procesiunii şi zonele cu restricţii

Pelerinii pot fi văzuţi pe străzile din Miercurea-Ciuc încă de la primele ore ale dimineţii, echipajele de poliţie dirijând maşinile şi autocarele cu care vin oamenii în locuri de parcare special amenajate în zonele periferice ale oraşului.

Totodată, la fel ca în fiecare an, circulaţia pe mai multe străzi din municipiu, aflate în apropierea locului de desfăşurare a procesiunii, a fost interzisă încă de vineri, pentru ca pelerinii să nu fie deranjaţi în drumul lor, fiind permis doar accesul autospecialelor de intervenţie.

Peste 700 de jandarmi, poliţişti şi pompieri fac parte din dispozitivul de ordine cu ocazia pelerinajului, în zonă fiind amplasate mai multe puncte de prim ajutor, pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor cu probleme de sănătate.

De asemenea, pe muntele Şumuleu, unde se oficiază liturghia festivă, se află şi echipaje de salvamontişti, dar şi de Cruce Roşie, pregătite să-i ajute pe care au nevoie.

Mulţi dintre credincioşi se opresc mai întâi la Catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, respectând tradiţia de secole, alţii merg direct la altarul în aer liber, de la care va fi oficiată Liturghia de Rusalii.

Potrivit programului făcut public de Ordinul Franciscan din Trasilvania, organizator al evenimentului, steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul, a pornit în procesiune către altarul în aer liber, situat în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, la ora 10,30, din faţa bisericii, fiind condus de un sobor de preoţi, dar şi de cei mai merituoşi tineri ai Colegiului catolic din oraş.

Slujba religioasă de hram a început la ora 12,30 şi este oficiată de monseniorul Udvardy György, arhiepiscop mitropolit de Veszprem, Ungaria, acesta fiind şi singurul invitat al evenimentului.

În premieră, credincioşii care vor participa la marele pelerinaj şi care nu cunosc limba maghiară vor avea acces la traducerea lecturilor din timpul slujbei şi a tradiţionalei predici de la finalul liturghiei. Traducerea se va face simultan, în căşti, iar decizia a fost luată de Ordinul Franciscanilor după ce mai mulţi oameni şi-au exprimat această dorinţă.

Mai mulţi politicieni din Ungaria vin la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc

Potrivit rectorului Bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, părintele Guia Laurean Hugo, motto-ul din acest an al pelerinajului este „Pace şi bine”, care este şi motto-ul Ordinului Franciscanilor, pacea şi binele fiind daruri de care fiecare are nevoie, după o perioadă de pandemie şi în contextul războiului aflat în vecinătate.

La pelerinajul de Rusalii nu se trimit invitaţii şi nu se rostesc discursuri politice, pentru a nu se da alte conotaţii evenimentului, reprezentanţii Ordinului Franciscanilor susţinând că oricine este bine-venit, dar numai în calitate de pelerin.

La eveniment va participa, în calitate de persoană privată, şi fostul preşedinte al Ungariei, Ader Janos, acesta fiind o prezenţă obişnuită, în ultimii ani, la pelerinajul de Rusalii, precum şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.

Citeşte şi: Câte fire de păr este normal să pierzi într-o zi. Care sunt principalele cauze ale căderii părului

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc – istorie. Statuia Fecioarei Maria, făcătoare de minuni

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.

În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge în locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului.

În amintirea acestui eveniment, la biserica franciscană a fost vernisată, în urmă cu câteva zile, o expoziţie cu obiectele folosite de Papa Francisc în timpul liturghiei de la Şumuleu Ciuc, de la potir şi evangheliar, până la veşmintele purtate.

foto: szekelyhon.ro

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 12:00 – Alegeri Prezidențiale 2024, turul 1. Primele rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și CIRA
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer prezența la vot. Cum stă Bucureștiul cu prezența la referendum?!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și harta pentru Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5 și Sectorul 6
substantial.ro
Izolați și fără acces facil la vot: provocările satului Ineleț
MediaFlux
S-A ÎMPUȘCAT în CAP în DRUM SPRE SECȚIE! ALERTĂ în ROMÂNIA de ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy