Crucea de piatră din satul Iazu este considerată de localnici ca fiind făcătoare de minuni. Aceasta se află în curtea bisericii din sat. În faţa crucii înalte de aproape 2 metri, credincioşii îngenunchează pioşi şi cer iertare şi tămăduire.
Localnicii spun ca mulţi bolnavi şi-au găsit aici vindecarea, iar cei lipsiţi de nădejde au primit speranţă după ce s-au rugat la această cruce si au pus un bănuţ care s-a lipit pe obiectul de cult.
„Se lipesc, în formă de închinăciune. Când închini”, spune o credincioadă.
Vestea despre minunile de la Iazu s-a răspândit în toată ţara. Oamenii vin cu multă speranţă la crucea din piatră. „LEAC. Asa se spune. Se lecuieste omul de boli”, spune o altă bătrănă.
Sătenii sunt convinşi că banii care se lipesc pe crucea din piatră sunt o dovadă a minunilor pe care le face Dumnezeu şi că doar cei care cred cu adevărat au parte de ele.
Biserica unde se afla crucea a fost ctitorita in jurul anului 1845, de calugarul Gavriil Slobozeanul, originar din Smirna, de langa Constantinopol (astazi Istanbul).
Calugarul a ajuns in Baragan unde a fost uns staret al manastirii „Sfintii Voievozi” din Slobozia, ridicata de domnitorul Matei Basarab.
Gavriil Slobozeanul a poruncit ca la Iazu sa fie ridicata o biserica si a adus aici Sfanta Masa din altarul manastirii de la Slobozia, obiect care se pastreaza si astazi.
La baza monumentului sunt scrise urmatoarele cuvinte: „Rascumparatu-ne-a pe noi din blestemul legii, cu scump sangele Tau/Pe cruce pironindu-Te si cu sulita impungandu-Te/ Nemurire ai izvorat oamenilor/ Mantuitorul nostru, slava Tie” – un mesaj biblic rostit de preoti in timpul slujbei celor „Douasprezece Evanghelii”, din Joia Mare.