Episcopul martir Anton Durcovici a fost proclamat Fericit, sâmbătă, în aplauzele celor peste 20.000 de pelerini prezenţi pe stadionul ”Emil Alexandrescu” din Iaşi, la ceremonia de beatificare a acestuia.
Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, trimisul special al Papei Francisc, care a oficiat Slujba Sfintei Liturghii, a citit, cu acest prilej, decretul de beatificare semnat de Papă, pe scena special amenajată fiind aduse relicvele episcopului.
”Împlinind cererile Fratelui Nostru, Petru Gherghel, episcop de Iaşi, ale multor altor Fraţi întru Episcopat, precum şi ale multor credincioşi, după ce a fost consultată Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, Noi, cu autoritatea Noastră Apostolică, aprobăm ca Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu Anton Durcovici, Episcop de Iaşi şi martir, păstor neobosit, apostol al adoraţiei euharistice şi martor eroic al comuniunii cu Scaunul lui Petru, de acum înainte să fie numit cu titlul de Fericit, iar sărbătoarea lui să poată fi celebrată în fiecare an în ziua a zecea a lunii decembrie, zi în care s-a născut pentru cer. În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh Amin. Dată la Roma, la Sfântul Petru, în ziua a unsprezecea a lunii Mai, în anul 2014, al doilea al Pontificatului Nostru”, se menţionează în Scrisoarea Apostolică semnată de Papa Francisc.
Procesul de beatificare şi canonizare a episcopului romano-catolic Anton Durcovici (1888-1951), mort în închisoarea de la Sighetu Marmaţiei, a început în 1997, iar martiriul său pentru credinţă a fost recunoscut de Papa Francisc la 31 octombrie 2013.
Beatificarea a avut loc în cadrul unei Liturghii solemne oficiate de cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, trimisul Papei Francisc.
Odată declarat Fericit, episcopul Anton Durcovici va fi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice, introdus în calendarul Bisericii locale şi sărbătorit la 10 decembrie, ziua martiriului său.
Anton Durcovici este al patrulea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolică, după Constantin Ignaţiu Bogdánffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, Ioan Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava, şi Vladimir Ghika (2013), preot romano-catolic şi principe român, mort în 1954 în închisoarea din Jilava. Tot din România a fost ridicat la cinstea altarelor fericitul Ieremia Valahul de către Papa Ioan Paul al II-lea la 30 octombrie 1983.
Evenimentul este de o importanţă majoră pentru romano-catolicii din Moldova şi nu numai. Slujba de beatificare va fi ţinută de un cardinal trimis de către papă, iar pelerinilor din zonă li se vor alătura catolici din Austria, Croaţia, Germania şi Republica Moldova.
Anton Durcovici (1888-1951) s-a născut în Austria şi a ajuns episcop romano-catolic de Iaşi. A refuzat cu încăpăţânare să colaboreze cu regimul comunist instalat după al doilea război mondial, fapt ce i-a adus arestarea în 1949. Când comuniştii au vrut să-l aresteze pe un colaborator apropiat al său, preotul din Butea, sătenii din localitate s-au revoltat, revoltă unică în Moldova.
Rector al Seminarului teologic din Bucureşti, apoi Episcop de Iaşi, cunoscut opozant al regimului comunist, Anton Durcovici a fost arestat în iunie 1949.
În 1951, a fost transferat la închisoarea de la Sighet, unde au murit zeci de mii de români, printre care numeroşi clerici.