Racla cu moaştele Sfintei Parascheva nu a mai reuşit să strângă în jurul ei credincioşii ca în alţi ani. Asta şi din cauza restricţiilor, dar şi ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, ploi şi temperaturi extrem de scăzute.
Jandarmeria estimează că, deşi apropierea efectivă a sărbătorii – joi, 14 octombrie – ar trebui să mărească numărul pelerinilor, nu va mai fi nici pe departe afluxul din anii anteriori.
Anul acesta, pentru prima dată de când există acces nerestricţionat la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, au fost momente noaptea când rândul cu pelerini era complet gol, scrie ziaruldeiasi.ro
Cu excepţia anului 2020, când autorităţile au decis că doar pelerinii domiciliaţi în Iaşi pot veni să se închine, oamenii soseau cu sutele formând cozi din prima zi în care racla era aşezată pe baldachin. Aceştia stăteau cu orele să se închine până după ziua de 14 octombrie, când racla era dusă în catedrală.
Anul acesta, însă, teama de restricţii, dar şi condiţiile meteo nefavorabile i-au determinat pe mulţi credincioşi să meargă să se închine la raclă fie mai devreme de ziua de 14 octombrie, fie după această dată. În plus, anul acesta, autorităţile bisericeşti au decis începerea pelerinajului foarte devreme, pe 8 octombrie, în condiţiile în care, într-un an neafectat de pandemie, cel mai probabil manifestările religioase s-ar fi extins şi în weekendul de după 14 octombrie, până duminică, 17 octombrie.
Astfel că, în weekend, mai exact în noaptea de 9 spre 10 octombrie şi în dimineaţa zilei de 10 octombrie, la rândul de peste un kilometru format din garduri în curtea interioară a Mitropoliei nu aştepta nimeni la coadă să se închine.
Reprezentanţii Jandarmeriei au estimat că aproximativ 35.000 de persoane au venit să se închine la moaştele Sfintei Parascheva în weekend. În anii trecuţi, media zilnică de persoane care se închinau trecea adesea de 30.000 de persoane.
Au existat şi unele momente tensionate, în contextul în care municipiul Iaşi se află în carantină de noapte pe perioada weekendului, în urma incidenţei crescute. În prima noapte, de vineri spre sâmbătă, mai multe persoane nevaccinate au vrut să ajungă la raclă, în ciuda restricţiilor aflate în vigoare în intervalul 20.00 – 05.00.
O parte dintre aceşti pelerini au fost depistaţi pe străzile oraşului şi au fost amendaţi sau întorşi din drum, în timp ce o parte au fost opriţi chiar înainte de a se aşeza la rând.
Preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a făcut un apel către autorităţile naţionale ca accesul la pelerinaj să fie permis şi persoanelor care nu au certificat de vaccinare.
„Am dori să se interpreteze legea în spiritul ei, şi nu în litera ei. Motivaţia acestei interdicţii este de a proteja sănătatea oamenilor şi de a stopa răspândirea virusului. Dar când vine un pelerin noaptea, dacă nu e lăsat să se aşeze la rând, se poate întâlni cu alţii şi se creează aglomeraţie pe străzile oraşului aşteptând până la ora 5 dimineaţă. Atunci se adaugă unui rând mult mai mare şi la plecare aglomerează iar oraşul.
Este mai logic şi sănătos să fie lăsaţi pelerinii să se închine noaptea, când lucrurile decurg mult mai repede. Nu ne dorim ca accesul pelerinilor să fie restricţionat pe niciun fel de motiv, nici ca anul trecut, legat de domiciliu, nici pe alte motive care nu pot să aducă decât tulburare şi discriminare”, a declarat pr. Constantin Sturzu, potrivit sursei citate.
În ciuda numărului redus de pelerini care au ajuns weekendul acesta la Iaşi, surse din Jandarmerie au declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că se aşteaptă la o mobilizare maximă în intervalul 13-15 octombrie. În condiţii de vreme bună, sunt aşteptaţi peste 20.000 de oameni pe zi.
Totuşi, estimarea ar putea fi dată peste cap de vreme, în contextul în care de miercuri pentru Iaşi s-a anunţat o răcire accentuată a vreme şi cu peste 50% şanse de ploaie.
Pelerinii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie, iar cei care nu au primesc una din partea organizatorilor. Totuşi, mulţi dintre ei îşi dau masca jos atunci când ajung să sărute racla cu sfintele moaşte.
Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spun, însă, că este vorba despre un act de credinţă, iar preoţii nu pot interveni în relaţia omului cu Dumnezeu, astfel încât le permit credincioşilor să se manifeste în voie.
„Sunt unii pelerini care, într-adevăr, îşi dau masca jos şi sărută moaştele. Este un act de credinţă şi nu putem interveni în relaţia omului cu Dumnezeu şi cu sfinţii lui. Oamenii pot aduce o iconiţă, o floare, o haină cu care să atingă racla, dar nu bani sau alte obiecte.(…) Noi nu îi sfătuim în nici un fel (dacă să poarte mască sau nu atunci când sărută racla – n.r.). Îi lăsăm să-şi manifeste credinţa neîngrădit„, a declarat preotul Constantin Sturzu.