Pelerinii nu se mai înghesuie la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. Numărul acestora, la jumătate faţă de anii trecuţi

Peste 30.000 de pelerini veneau zilnic să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva în anii dinaintea pandemiei. Anul acesta, însă, situaţia s-a schimbat. 35.000 a fost media pe două zile de weekend.
Oana Anghel
11 oct. 2021, 12:41
Pelerinii nu se mai înghesuie la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. Numărul acestora, la jumătate faţă de anii trecuţi

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva nu a mai reuşit să strângă în jurul ei credincioşii ca în alţi ani. Asta şi din cauza restricţiilor, dar şi ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, ploi şi temperaturi extrem de scăzute.

Jandarmeria estimează că, deşi apropierea efectivă a sărbătorii – joi, 14 octombrie – ar trebui să mărească numărul pelerinilor, nu va mai fi nici pe departe afluxul din anii anteriori.

Tradiţionalele cozi la raclă, formate în cursul nopţii, de domeniul trecutului

Anul acesta, pentru prima dată de când există acces nerestricţionat la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, au fost momente noaptea când rândul cu pelerini era complet gol, scrie ziaruldeiasi.ro

Cu excepţia anului 2020, când autorităţile au decis că doar pelerinii domiciliaţi în Iaşi pot veni să se închine, oamenii soseau cu sutele formând cozi din prima zi în care racla era aşezată pe baldachin. Aceştia stăteau cu orele să se închine până după ziua de 14 octombrie, când racla era dusă în catedrală.

Anul acesta, însă, teama de restricţii, dar şi condiţiile meteo nefavorabile i-au determinat pe mulţi credincioşi să meargă să se închine la raclă fie mai devreme de ziua de 14 octombrie, fie după această dată. În plus, anul acesta, autorităţile bisericeşti au decis începerea pelerinajului foarte devreme, pe 8 octombrie, în condiţiile în care, într-un an neafectat de pandemie, cel mai probabil manifestările religioase s-ar fi extins şi în weekendul de după 14 octombrie, până duminică, 17 octombrie.

Citeste si Medicul care contestă organizarea pelerinajului de Sf. Parascheva în plină pandemie. „Acolo se va petrece catastrofa. Mai rău decât Lombardia”

Astfel că, în weekend, mai exact în noaptea de 9 spre 10 octombrie şi în dimineaţa zilei de 10 octombrie, la rândul de peste un kilometru format din garduri în curtea interioară a Mitropoliei nu aştepta nimeni la coadă să se închine.

Reprezentanţii Jandarmeriei au estimat că aproximativ 35.000 de persoane au venit să se închine la moaştele Sfintei Parascheva în weekend. În anii trecuţi, media zilnică de persoane care se închinau trecea adesea de 30.000 de persoane.

Pelerini nevaccinaţi, amendaţi sau întorşi din drum

Au existat şi unele momente tensionate, în contextul în care municipiul Iaşi se află în carantină de noapte pe perioada weekendului, în urma incidenţei crescute. În prima noapte, de vineri spre sâmbătă, mai multe persoane nevaccinate au vrut să ajungă la raclă, în ciuda restricţiilor aflate în vigoare în intervalul 20.00 – 05.00.

O parte dintre aceşti pelerini au fost depistaţi pe străzile oraşului şi au fost amendaţi sau întorşi din drum, în timp ce o parte au fost opriţi chiar înainte de a se aşeza la rând.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, apel către autorităţi pentru a permite şi accesul pelerinilor care nu posedă certificat verde

Preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a făcut un apel către autorităţile naţionale ca accesul la pelerinaj să fie permis şi persoanelor care nu au certificat de vaccinare.

Am dori să se interpreteze legea în spiritul ei, şi nu în litera ei. Motivaţia acestei interdicţii este de a proteja sănătatea oamenilor şi de a stopa răspândirea virusului. Dar când vine un pelerin noaptea, dacă nu e lăsat să se aşeze la rând, se poate întâlni cu alţii şi se creează aglomeraţie pe străzile oraşului aşteptând până la ora 5 dimineaţă. Atunci se adaugă unui rând mult mai mare şi la plecare aglomerează iar oraşul.

Este mai logic şi sănătos să fie lăsaţi pelerinii să se închine noaptea, când lucrurile decurg mult mai repede. Nu ne dorim ca accesul pelerinilor să fie restricţionat pe niciun fel de motiv, nici ca anul trecut, legat de domiciliu, nici pe alte motive care nu pot să aducă decât tulburare şi discriminare”, a declarat pr. Constantin Sturzu, potrivit sursei citate.

Citeste si Sfânta Parascheva 2021, reguli pentru pelerini. Primarul din Iaşi anunţă că cei din zone cu incidenţă mare nu vor fi primiţi în oraş

Autorităţile estimează 20.000 de pelerini pe zi în preajma hramului

În ciuda numărului redus de pelerini care au ajuns weekendul acesta la Iaşi, surse din Jandarmerie au declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că se aşteaptă la o mobilizare maximă în intervalul 13-15 octombrie. În condiţii de vreme bună, sunt aşteptaţi peste 20.000 de oameni pe zi.

Totuşi, estimarea ar putea fi dată peste cap de vreme, în contextul în care de miercuri pentru Iaşi s-a anunţat o răcire accentuată a vreme şi cu peste 50% şanse de ploaie.

Pelerinii îşi dau masca jos ca să sărute racla cu sfintele moaşte

Pelerinii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie, iar cei care nu au primesc una din partea organizatorilor. Totuşi, mulţi dintre ei îşi dau masca jos atunci când ajung să sărute racla cu sfintele moaşte.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spun, însă, că este vorba despre un act de credinţă, iar preoţii nu pot interveni în relaţia omului cu Dumnezeu, astfel încât le permit credincioşilor să se manifeste în voie.

Sunt unii pelerini care, într-adevăr, îşi dau masca jos şi sărută moaştele. Este un act de credinţă şi nu putem interveni în relaţia omului cu Dumnezeu şi cu sfinţii lui. Oamenii pot aduce o iconiţă, o floare, o haină cu care să atingă racla, dar nu bani sau alte obiecte.(…) Noi nu îi sfătuim în nici un fel (dacă să poarte mască sau nu atunci când sărută racla – n.r.). Îi lăsăm să-şi manifeste credinţa neîngrădit„, a declarat preotul Constantin Sturzu.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cât costă să treci un teren agricol din extravilan în intravilan în 2025. Ministerul Agriculturii a stabilit tariful, anunț oficial pentru români
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Zodiile care vor încheia luna cu o despărțire. Nu se vor uita în urma lor
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Hashtag-ul „Curățenie Generală” ia cu asalt TikTok-ul pe fondul regulilor noi de publicitate electorală
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București