Pensia de urmaș este parte a sistemului de securitate socială din România, prin care statul acordă sprijin financiar familiilor afectate de pierderea unui membru.
Iată ce prevede legea în legătură cu acordarea acestui drept.
Potrivit Legii nr. 360/2023, pensia de urmaș este un drept acordat copiilor și soțului supraviețuitor în cazul decesului susținătorului care era pensionar sau care îndeplinea criteriile pentru obținerea unei pensii, notează bzi.
De acest drept beneficiază:
Legislația în vigoare prevede că soțul supraviețuitor poate primi pensie de urmaș pe tot parcursul vieții după atingerea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de minimum 15 ani. Pentru căsătoriile cu durata între 10 și 15 ani, se aplică o diminuare de 0,5 la sută lunar sau 6 la sută pe an pentru perioada rămasă până la pragul de 15 ani.
Copii au dreptul la pensie de urmaș până la împlinirea vârstei de 16 ani. Dacă ei își continuă studiile, drept se acordă până la finalizarea acestora, însă nu după vârsta de 26 de ani. Totodată, copiii încadrați în grad de invaliditate beneficiază de pensie de urmaș indiferent de vârstă, pe toată durata invalidității.
În privința persoanelor cu invaliditate de gradul I sau II care nu au atins vârsta de pensionare, acestea primesc pensie de umaș dacă au fost căsătoriți minimum un an și nu realizează venituri peste salariul minim brut pe țară. Dacă decesul susținătorului a fost cauzat de un accident de muncă sau de o boală profesională, nu se mai ține cont de durata căsătoriei.
Citește și Se dau banii înapoi. Sume uriaşe încasate ilegal de români sunt investigate de autorităţi
Ce acte sunt necesare pentru obținerea pensiei de urmaș:
În anumite situații, pensia de urmaș se acordă pentru o perioadă limitată. În primul rând, atunci când soțul supraviețuitor nu îndeplinește condițiile menționate mai sus, acesta beneficiază de pensie de urmaș pentru șase luni de la decesul susținătorului.
O altă situație este aceea în care soțul supraviețuitor are în îngrijire copii în vârstă de până la 7 ani. În acest caz, pensia se acordă până când ultimul copil împlinește vârsta de 7 ani. În cazul în care se recăsătorește, soțul supraviețuitor pierde dreptul la pensie de urmaș.
Pentru ambele cazuri de mai sus, există o condiție de natură financiară: beneficiarul nu poate realiza venituri lunare sau acestea nu depășesc valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată. Valoarea pensiei de urmaș se stabilește procentual, din punctajul total realizat de susținător, și anume 50 la sută pentru un singur urmaș, 75 la sută pentru doi urmași și 100 la sută pentru trei sau mai mulți urmași.
Beneficiarii care au dreptul la o pensie proprie pot opta pentru varianta cea mai avantajoasă. Altfel spus, pot alege dintre pensia proprie și cea de urmaș.