Florin Piersic a jucat în numeroase filme și piese de teatru, dar, cu toate astea, marele actor primește o pensie minusculă, având în vedere că și-a dedicat ani întregi din viață actoriei. Marele artist primește din partea statului român o pensie infimă de numai 2.000 de lei.
La această sumă se mai adaugă și indemnizația de merit în valoare de 2.700 de lei, oferită de Uniunea Teatrală din România.
Florin Piersic a jucat într-o multitudine de filme și piese de teatru, precum „Ciulinii Bărăganului” (1957), ‘Răscoala” (1965), „Columna” (1968), „Mihai Viteazul” (1971), „Pintea” (1976), „Drumul oaselor” (1980), „Trandafirul galben” (1982), „Totul se plătește” (1987), „Eminescu versus Eminem” (2005).
Un lucru mai puțin știut despre carierea marelui actor este acela că a fost distribuit inițial în filmul „Liceeni”. Se pare că absența lui a fost cauzată în mare parte de popularitatea sa excesivă, lucru care îi îngrijora pe liderii regimului comiunist. Din această cauză, Florin Piersic a fost retras temporar din alte roluri.
„Ultima oară când am stat de vorbă cu dumneavoastră, iubiţii mei spectatori, v-am istorisit despre personajul meu, Mărgelatu. Chiar aşa, Mărgelatu, ce frumos sună pentru mine acest cuvânt! Articolul – o mică destăinuire – dacă vă mai aduceţi aminte, era ceva concret şi sincer.
Dar mă întreb eu acum, de ce trebuia să ajung la acest rol numai pentru că altul era prea ocupat şi avea prea multe filme de făcut şi de jucat?! Pentru mine rolul ăsta a însemnat mult pentru că era altceva decât făcusem până atunci. Cinematografic vorbind, personajul ăsta m-a ţinut în picioare.
Mă mir şi acum cum de am fost acceptat: de atâta timp nu făceam film, nu eram desemnat în nicio distribuţie. Eu ştiam de ce! Simţeam! Pentru că între toţi oamenii din meseria asta a noastră s-au găsit destui să-mi spună: Nu e scris pe hârtie. E un consemn tacit! E o țcomunicare telefonicăț: omul ăsta să fie mai puţin prezent!”, povestea Florin Piersic.
Actorul ar fi trebuit să joace în „Liceeni” alături de fiul spu, Florin Piersic Jr.
„Mă gândesc acum la săracul regizor care, după ‘Liceenii’, dorea neapărat ca tatăl şi fiul ― Florin şi Florinel (student la IATC) să apară alături într-un film, dar s-a replicat sever: ‘Ce-s familiarismele astea? Unul nu-i de ajuns? Trebuie doi?’ şi regizorul, care vedea ‘comercial’ problema, n-a mai avut replică.
Nici vorbă nu poate fi de aşa ceva pentru că ‘steaua’ din frunte nu ţi-o ia nimeni dacă o ai, aşa spune o colegă de-a mea de generaţie! Dar câte n-aş fi vrut eu să vă ofer şi aş fi fost în stare… Nu se putea!”, a mai spus acesta.