În luna septembrie, pensionarii vor primi majorările promise, iar, de la 1 octombrie, pensiile mai mici de 3.000 de lei nu vor fi impozitate, s-a anunţat în ultima şedinţă de Guvern.
Noua formulă de calcul a pensiilor din luna septembrie, inițiată de Guvernul Ciolacu, prin Ministerul Muncii, se va aplica tuturor celor 4,6 milioane de pensionari, fără indexări în minus pentru niciunul dintre beneficiari. Mai mult, legea prevede o nouă majorare de la 1 ianuarie, de care vor beneficia aproximativ 90% dintre pensionari, inclusiv o mare parte a celor care au rămas cu aceleași venituri în urma recalculării.
Astfel, pensia medie în plată va crește, de la 1 septembrie, la 2.700 de lei, de la 2.290 de lei cât este în prezent. Asta înseamnă că veniturile pensionarilor din România au crescut, în medie, cu 100 de euro.
Cu toate că există cazuri excepționale în care diferența dintre pensia recalculată în baza noii legi și pensia în plată este mai mare, veniturile nu vor scădea. Însă, și în cazul acestor persoane, se va aplica indexarea de la 1 ianuarie, iar dacă venitul rezultat este mai mare decât cel în plată, pensionarul respectiv va încasa suma mai mare.
În acest moment, în România există 4,6 milioane de pensionari, dintre care 3,8 milioane beneficiază de venituri mai mari în urma recalculării pe baza noii formule. Pentru aproape 84.000 de români pensiile au rămas la fel, iar altor aproximativ 700.000 de pensionari, deși în baza recalculării a reieșit o sumă mai mică, aceștia vor încasa în continuare aceeași pensie ca și până acum, pe baza principiului cuantumului cel mai favorabil prevăzut de lege.
Noua lege a pensiilor susținută de către PSD vine și cu o nouă formulă de calcul. Astfel se introduce un mecanism de indexare anuală a veniturilor în baza valorii punctului de referință (VPR) al cărui valoare actuală este de 81 de lei, însă care crește anual cu rata inflației + 50% din creșterea salariului mediu brut.
Spre exemplu, o persoană care se pensionează după data de 1 septembrie și are cumulate 100 de puncte, va avea o pensie de 8.100 de lei, în baza VPR. La 1 ianuarie, după indexarea cu rata inflației din anul 2023 de 10% la care se adaugă 50% din creșterea salariului mediu, adică încă 2,5%, înseamnă o majorare a valorii punctului de referință și implicit a pensiei de 12,5%. Asta înseamnă că VPR ajunge la 91 de lei, iar de la 1 ianuarie pensia persoanei respective va crește cu 1.000 de lei, deci va primi 9.100 de lei.
Formula de calcul pentru pensii este: Pensia=VPR×Numărul total de puncte
Valoarea punctului de referință (VPR) este de 81 de lei.
Numărul total de puncte se compune din:
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.
Legea nr. 118/2010 stipulează că sintagma „pensie socială minimă garantată„ va fi înlocuită cu „indemnizație socială pentru pensionari”, cele două referindu-se acum la același lucru.
Indexarea se va aplica tuturor celor 4,6 milioane de pensionari care au beneficiat sau nu de majorări în urma recalculării.
Spre exemplu, o persoană care a cumulat 1.326 de puncte i se cuvine, pe baza noii legii, o pensie de 107.485 lei, însă are în plată o pensie de 108.627 de lei. Această persoană continuă să încaseze pensia de 108.627 lei, însă indexarea i se va aplica pe suma din ultima decizie, adică pe cea de 107.458 lei. Astfel că indexarea de 13.435 de lei de la 1 Ianuarie se adaugă sumei de 107.458 de lei, însumând 120.920 de lei. Această sumă va intra în plată, dat fiind faptul că este suma mai mare decât pensia actuală.