Pensia pentru badante în Italia, modalitatea de calcul. Valoarea pensiei depinde de numărul orelor de lucru

În Italia, începând cu data de 1 ianuarie 1996, în sectorul muncii casnice calculul pensiei se face în funcție de perioada în care au fost plătite contribuții la INPS.
Filip Stan
09 iun. 2022, 07:37
Pensia pentru badante în Italia, modalitatea de calcul. Valoarea pensiei depinde de numărul orelor de lucru

Pensia pentru badante în Italia de pinde de contract şi de numărul de ore stipulat în acesta. Numeroase românce lucrează în Italia ca asistente familiale (îngrijitoare, menajere sau bone) și probabil multe dintre acestea iau în calcul să rămână la muncă, în Peninsulă, până la vârsta pensionării.

Dar cât poate primi pensie o persoană care a lucrat în Italia ca „badantă”, „colf” sau „baby-sitter”? O valoare aproximativă a fost calculată de cei de la publicația Pensioni e Fisco și se ridică la suma de 450 de euro, după 20 de ani de muncă, pentru lucrătoarele cu contract de muncă full-time.

Pensii 2022. Peste 500.000 de români vor primi pensii mai mari de 3000 de lei. Noi formule de calcul
În primul rând și cel mai important aspect, pentru a primi pensie din Italia pentru munca de badantă, este să fiți angajate cu un contract de muncă înregistrat la INPS. Reiterăm faptul că persoanele care lucrează la negru, fără un contract de muncă, nu vor putea primi pensie pentru anii lucrați în acest mod, scrie Rotalianul.

A fi angajate este fundamental pentru a pretinde drepturile în fața angajatorilor și a statului italian. Un muncitor ilegal nu are niciun drept, nici prezent, nici viitor. Când vorbim despre drepturile viitoare ne referim la șomaj, dar, mai ales, la pensionare.

700 de lei ajutor financiar de la stat. Cine sunt românii care îi vor primi și când
Un alt lucru extrem de important, pentru a primi o pensie decentă pentru anii lucrați ca badantă, îl reprezintă programul de lucru prevăzut în contractul de muncă

Nu numai munca ilegală, la negru, subminează dreptul la pensie, ci și unele angajări mai „ciudate” cum ar fi cele în care pe contract sunt trecute un anumit număr de ore, dar badanta, în realitate muncește dublu sau chiar mai mult. În aceste cazuri riscul este de a primi mai puțini bani sau chiar de a pierde dreptul la pensie.

Așadar, atenție! Dreptul la pensie și valoarea pensiei se stabilește în funcție de orele trecute în contract, nu de cele lucrate în realitate!

Calcularea pensiei și a orelor de lucru

În Italia, începând cu data de 1 ianuarie 1996, în sectorul muncii casnice calculul pensiei se face în funcție de perioada în care au fost plătite contribuții la INPS.

Există două tipuri de contracte de muncă și ambele se bazează pe numărul de ore pe care lucrătoarea ar trebui să le presteze la locul de muncă.

  • contract de muncă part-time, la 25 de ore săptămânal;
    contract de muncă full-time, la 54 de ore săptămânal (de obicei împărțite în 10 ore/zi, de luni până vineri și 4 ore sâmbăta).

 

Regulile de calcul se bazează pe suma totală a contribuțiilor plătite de angajator, transformate apoi într-o pensie cu coeficienți și reevaluări periodice.

În sectorul muncii casnice contribuțiile sunt plătite la fiecare 3 luni și se ridică la o valoare aproximativă de 350 de euro pe trimestru. În principiu, cu un calcul generic și aproximativ, o îngrijitoare în vârstă de 67 de ani, cu 20 de ani de contribuții plătite la stat (pensie pentru limită de vârstă), pentru un contract cu 54 de ore pe săptămână, ar putea primi o pensie de 450 de euro pe lună.

De multe ori însă, pentru a cotiza la stat cu o valoare mai mică a contribuțiilor, angajatorul încheie un contract de muncă cu 25 de ore pe săptămână, deși badanta lucrează în realitate număr mult mai mare de ore. Dezavantajul lucrătoarei va fi că valoarea pensiei nu va mai fi de 450 de euro după 20 de ani de muncă, ci de circa 225.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Iohannis: Guvernul ar putea fi definitivat în scurt timp în urma negocierilor
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina