Pensia pentru badante în Italia, modalitatea de calcul. Valoarea pensiei depinde de numărul orelor de lucru

În Italia, începând cu data de 1 ianuarie 1996, în sectorul muncii casnice calculul pensiei se face în funcție de perioada în care au fost plătite contribuții la INPS.
Filip Stan
09 iun. 2022, 07:37
Pensia pentru badante în Italia, modalitatea de calcul. Valoarea pensiei depinde de numărul orelor de lucru

Pensia pentru badante în Italia de pinde de contract şi de numărul de ore stipulat în acesta. Numeroase românce lucrează în Italia ca asistente familiale (îngrijitoare, menajere sau bone) și probabil multe dintre acestea iau în calcul să rămână la muncă, în Peninsulă, până la vârsta pensionării.

Dar cât poate primi pensie o persoană care a lucrat în Italia ca „badantă”, „colf” sau „baby-sitter”? O valoare aproximativă a fost calculată de cei de la publicația Pensioni e Fisco și se ridică la suma de 450 de euro, după 20 de ani de muncă, pentru lucrătoarele cu contract de muncă full-time.

Pensii 2022. Peste 500.000 de români vor primi pensii mai mari de 3000 de lei. Noi formule de calcul
În primul rând și cel mai important aspect, pentru a primi pensie din Italia pentru munca de badantă, este să fiți angajate cu un contract de muncă înregistrat la INPS. Reiterăm faptul că persoanele care lucrează la negru, fără un contract de muncă, nu vor putea primi pensie pentru anii lucrați în acest mod, scrie Rotalianul.

A fi angajate este fundamental pentru a pretinde drepturile în fața angajatorilor și a statului italian. Un muncitor ilegal nu are niciun drept, nici prezent, nici viitor. Când vorbim despre drepturile viitoare ne referim la șomaj, dar, mai ales, la pensionare.

700 de lei ajutor financiar de la stat. Cine sunt românii care îi vor primi și când
Un alt lucru extrem de important, pentru a primi o pensie decentă pentru anii lucrați ca badantă, îl reprezintă programul de lucru prevăzut în contractul de muncă

Nu numai munca ilegală, la negru, subminează dreptul la pensie, ci și unele angajări mai „ciudate” cum ar fi cele în care pe contract sunt trecute un anumit număr de ore, dar badanta, în realitate muncește dublu sau chiar mai mult. În aceste cazuri riscul este de a primi mai puțini bani sau chiar de a pierde dreptul la pensie.

Așadar, atenție! Dreptul la pensie și valoarea pensiei se stabilește în funcție de orele trecute în contract, nu de cele lucrate în realitate!

Calcularea pensiei și a orelor de lucru

În Italia, începând cu data de 1 ianuarie 1996, în sectorul muncii casnice calculul pensiei se face în funcție de perioada în care au fost plătite contribuții la INPS.

Există două tipuri de contracte de muncă și ambele se bazează pe numărul de ore pe care lucrătoarea ar trebui să le presteze la locul de muncă.

  • contract de muncă part-time, la 25 de ore săptămânal;
    contract de muncă full-time, la 54 de ore săptămânal (de obicei împărțite în 10 ore/zi, de luni până vineri și 4 ore sâmbăta).

 

Regulile de calcul se bazează pe suma totală a contribuțiilor plătite de angajator, transformate apoi într-o pensie cu coeficienți și reevaluări periodice.

În sectorul muncii casnice contribuțiile sunt plătite la fiecare 3 luni și se ridică la o valoare aproximativă de 350 de euro pe trimestru. În principiu, cu un calcul generic și aproximativ, o îngrijitoare în vârstă de 67 de ani, cu 20 de ani de contribuții plătite la stat (pensie pentru limită de vârstă), pentru un contract cu 54 de ore pe săptămână, ar putea primi o pensie de 450 de euro pe lună.

De multe ori însă, pentru a cotiza la stat cu o valoare mai mică a contribuțiilor, angajatorul încheie un contract de muncă cu 25 de ore pe săptămână, deși badanta lucrează în realitate număr mult mai mare de ore. Dezavantajul lucrătoarei va fi că valoarea pensiei nu va mai fi de 450 de euro după 20 de ani de muncă, ci de circa 225.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Joe Biden face o nouă gafă într-un discurs despre condițiile meteorologice din Statele Unite
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!