Suma medie strânsă într-un cont de pensie privată obligatorie în care s-au făcut constant viramente lunare în ultimii şase ani este în prezent de circa 4.500 de lei, potrivit zf.ro. Din totalul de 6,1 milioane de participanţi la sistem, doar 60% au virat contribuţiile lună de lună. În cazul celorlalţi 40%, suma medie acumulată în cont este de câteva sute de lei.
Pentru acest an, contribuţia a fost fixată la 4,5% din venitul salarial brut şi este de aşteptat să ajungă la 6% în 2017.
Citeşte şi: APLICAŢIE ONLINE: Calculează-ţi anul în care vei ieşi la pensie
Conform unui studiu realizat de ING Pensii în luna iunie 2014 „Cât de des se gândesc românii la pensie” arată faptul că unul din trei respondenţi nu ştie că are o pensie administrată privat, cu toate că deţine un astfel de produs. Tendinţa este foarte accentuată în rândul tinerilor cu vârsta de până la 25 de ani.
Pentru cei mai mulţi români, pilonul 2, de pensii private obligatorii reprezintă singura modalitate prin care economisesc bani pentru perioada de pensionare.
Cât despre cunoaşterea beneficiilor pe care le oferă sistemul de pensii administrate privat, 1 din 3 participanţi la studiu declară că nu ştie faptul că fondurile acumulate din contribuţia la sistem le aparţin, sunt colectate în conturi individuale şi nu sunt redistribuite actualilor pensionari, 44% nu cunosc exact nivelul procentual al procentului contribuţiei lunare. 44% dintre respondenţi nu ştiu faptul că întreaga sumă acumulată şi randamentul realizat de administrator se vor întoarce la ei în viitor sub forma unei pensii suplimentare, iar 38% nu ştiu ce sume au acumulat până în prezent în conturile individuale.
Mai mult, 46% dintre persoanele care au participat la studiu nu ştiu că suma economisită va fi moştenită de familie în cazul în care nu vor mai fi în viaţă la data pensionării.
Esenţial este că unul din patru respondenţi nu ştiu că au opţiunea de a se transfera la un alt fond de pensii administrate privat.