PENSII 2025. Pensia medie a crescut de la 2.200 de lei la 2.720 de lei, după recalcularea din septembrie. A mai urmat, în octombrie, o creștere prin creșterea gradului de impozitare. E vorba de o creștere de 100 de lei pentru unii pensionari, mai exact pentru cei cu venituri de sub 3.000 de lei. În fine, din ianuarie 2025, pensia se indexează cu puțin peste 12%. Toți pensionarii vor primi această creștere, valoarea punctului de referință crește de la 81 la 91 de lei.
Potrivit programului PSD, partidul cu cel mai mare procent la parlamentare, pensia minimă crește cu 800 de lei în 4 ani. „Marea reformă a pensiilor din România a început încă din anul 2023 când au fost puse bazele Legii 360. O mare parte din normele acestei prevederi legislative au fost adoptate și aplicate în cadrul procesului de recalculare a aproape 5.000.000 de pensionari.
Acest lucru apare în Programul de guvernare al partidului care va și câștiga alegerile.
În acest proces, aproximativ 80% dintre pensii au fost recalculate și seniorii au primit creșteri substanțiale. Pentru ca dosarele pensionarilor să fie complete, acum are loc mica recalculare când sunt adăugate noi perioade la vechime.
Pensionarii pot aduce adeverințe de la fostele locuri de muncă pentru a completa dosarul de pensie. O altă măsură din cadrul noii legi a pensiilor este indexarea la fiecare început de an la rata inflației.
PENSII 2025. Pensie minimă crescută cu 80%
Românii care vor primi pensii mai mici cu 200 de lei. Ce se întâmplă cu banii vârstnicilor
În acest fel, pensionarii cu venituri minime vor putea obține mai mulți bani chiar dacă au stagiul minim de cotizare de 15 ani. Un document asumat de PSD spune că pensia medie va ajunge la 810 euro, iar cea minimă la 415 euro în 2029”, se arată în document.
Creșterea pensiei medie va fi de la 2.700 la 4.000 de lei, creșterea pensiei minime va fi de 800, de la 1.281 de lei la 2.075 lei.
„Indexarea anuală a pensiilor din sistemul public, conform mecanismului prevăzut în noua Lege a pensiilor, care asigură sustenabilitatea pe termen lung a sistemului public de pensii.
Scutire de CASS (10%) pentru pensionarii care au stagiul complet de cotizare contributiv și se angajează pe un loc de muncă.
România va susține în Parlamentul European ca investițiile în sectorul de apărare, cheltuielile avute cu împrumuturile din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, cofinanțarea națională a programelor finanțate de UE, investițiile publice pentru tranziția verde și transferurile de contribuții efectuate din bugetul public către fondurile de pensii private Pilon II, să fie considerate factor relevant și tratate separat în cazul evaluării privind Procedura de Deficit Bugetar Excesiv”, a arată documentul.
Se mai promite sprijin pentru eliberarea dosarelor de pensionare ale românilor care au lucrat în străinătate. Se va continua încheierea de acorduri între România și statele în care românii au lucrat, pentru a simplifica și reduce timpul necesar eliberării documentelor pentru dosarele de pensionare.
Se anunță o creștere substanțială a pensiilor de la 1 ianuarie 2025, promițând că majorările vor depăși rata inflației. Astfel, nivelul pensiei medii în România este 2.792 de lei din luna august când a avut loc marea recalculare. Putem aprecia faptul că pensia medie va trece de 3.000 de de lei odată cu indexarea.
Procentul planificat pentru creșterea pensiilor este de peste 12%.
Pensii 2025. Pensionarii din România pot beneficia de majorări semnificative ale pensiilor începând cu 1 ianuarie 2025, grație indexării anuale bazate pe inflația din 2023 și creșterea salariului mediu brut. Deși nu toți vor primi acești bani în plus, cei ce se încadrează în noile calcule ar putea avea venituri considerabile din 2025.
Indexarea de anul viitor va fi realizată cu un procent de 12,2%, care include inflația de 10%, precum și jumătate din creșterea salariului mediu brut. Pensiile vor fi recalculate pe baza valorii punctului de referință, care crește de la 81 de lei la 91 de lei.
Formula de calcul a pensiei indexate este VPR x Punctajul total de pe decizia de recalculare (format din numărul de puncte realizate, la care se adaugă punctele de stabilitate)
Dacă rezultatul este mai mare decât pensia actuală în plată, pensionarul va primi suma indexată, iar dacă rezultatul este mai mic, pensia rămâne neschimbată, astfel că pensionarii au numai de câștigat și nimic de pierdut.
Practic, dacă aveți pensia mai mică decât înainte de recalcularea din luna septembrie, se pare că statul a completat-o până la nivelul pensiei în plată, tocmai pentru a nu o micșora. Astfel, pensia nu se va indexa până când suma de bani completată de stat o va acoperi pe cea de la 1 ianuarie.
Pensie actuală de 1.281 lei: creștere de 153 lei, pensia finală va fi 1.434 lei.
Pensie actuală de 1.500 lei: creștere de 180 lei, pensia finală va fi 1.680 lei.
Pensie actuală de 2.000 lei: creștere de 240 lei, pensia finală va fi 2.240 lei
Pensie actuală de 2.500 lei: creștere de 300 lei, pensia finală va fi 2.800 lei.
Pensie actuală de 3.000 lei: creștere de 360 lei, pensia finală va fi 3.360 lei.