În România, aproape 1.200.000 de bătrâni beneficiază de pensia minimă. Cu alte cuvinte, au un venit lunar de numai 1.125 de lei.
Cei mai mulți români sunt plătiți lunar cu salariul minim pe economie. Și deși cotizează lunar peste 30 de ani la stat, pentru a-și asigura o bătrânețe cât de cât liniștită, aceștia ajung, la vârsta pensionării, să aibă un venit extrem de mic.
De exemplu, un român care are, în acest moment, un salariu de 4.000 de lei și care contribuie la sistemul public de pensii timp de 35 de ani, va da statului român nu mai puțin de 600.000 de lei. Cu toate acestea, în momentul în care va ieși la pensie, ar urma să primească lunar 2.100 de lei, potrivit calculelor celor de la Observator.
Veniturile la pensie pot fi mărite cu ajutorul Pilonului II de pensii. Acesta este obligatoriu pentru salariații cu vârsta de până în 35 de ani, însă este administrat privat. Deși contribuția în acest caz este de șase ori mai mică decât la stat, câștigurile sunt mai mari. Seniorii vor primi în plus 154.000 lei. Asta înseamnă, lunar, un venit suplimentar de 1.200 de lei.