Pensie de urmaș 2024. În ceea ce-i privește pe copiii defunctului, aceștia au dreptul la pensie de urmaș doar dacă au până în 16 ani sau dacă, după această vârstă, urmează vreo formă de școlarizare, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani. Totodată, copiii urmași care au depășit vârsta de 26 de ani, au dreptul la pensia de urmaș și după această vârstă dacă sunt invalizi, doar dacă invaliditatea a apărut fie înainte de a împlini vârsta de 16 ani, fie în timp ce își continuau studiile, dar înainte de vârsta de 26 de ani.
Pensia defunctului se împarte în funcție de numărul de moștenitori astfel: un singur urmaș primește 50% din pensia susținătorului decedat, doi urmași împart 75% din pensie, în timp ce trei sau mai mulți urmași primesc împreună 100% din pensia decedatului.
„Dacă, de exemplu, sunt trei urmași și presupunem că rezultă doar 500 de lei pensia decedatului în urma calculelor, atunci fiecare copil din cei trei va primi pensia minimă, adică 1.281 de lei”, a explicat Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, potrivit Ziarul de Iași
Dacă au depășit vârsta de 16 ani, urmașii defunctului care merg la școală sau la facultate trebuie să depună la dosar dovada că sunt elevi sau studenți.
Pentru a continua să primească pensie de urmaș, copiii care au împlinit 16 ani și își continuă studiile trebuie să depună, la casele de pensii județene, o adeverință care să ateste continuarea studiilor până la data de 25 septembrie 2024. Termenul de depunere a adeverinței, în cazul studenților, este mai lung, respectiv 25 octombrie 2024. Dacă beneficiarii nu depun respectivele adeverințe până la termenele menționate anterior, pensia de urmaș va fi suspendată până când se face dovada că beneficiarul este înscris într-o formă de învățământ.
Studenții au posibilitatea de a depune o declarație anticipată, în care să anunțe că își continuă studiile. Măsura vine în special în ajutorul studenților români care învață în străinătate, dar se aplică și în cazul celor care studiază în România.
„Pentru studenții care studiază în afara țării, structura anului universitar și regulile de înscriere sunt diferite față de cele din România, ceea ce face dificilă aplicarea acelorași termene stricte. De aceea, s-a decis să se păstreze această declarație anticipată ca o măsură de protecție pentru a nu le suspenda pensia. Ca atare, le sugerăm să completeze acea declarație în continuare. Se găsește pe site-ul CJP Iași. Declarațiile le primim online, dar adeverințele trebuie să ajungă la noi în original”, a mai spus directoarea CJP Iași.