Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial, scrie dcbusiness.ro.
Proiectul de lege privind pensiile ocupaţionale stabilește cadrul legal pentru înființarea schemelor și fondurilor unor pensii suplimentare. . Astfel, după intrarea în vigoare a măsurilor conținute de propunerea legislativă, salariații vor putea beneficia de această pensie ocupațională, care este o pensie suplimentară și care vine în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România.
Potrivit proiectului de act normativ, pensia ocupațională va fi facultativă, schema de pensii va fi stabilită de fiecare angajator care dorește și poate, în funcție de capacitatea financiară, să acorde astfel de beneficii salariaților, iar un fond de pensii se va putea organiza doar la inițiativa unui administrator autorizat. La un astfel de fond pot participa angajații unei singure firme sau ai mai multora.
Contribuțiile la un fond de pensii ocupaționale vor avea două componente, și anume contribuția angajatorului și cea a salariatului. Dacă va opta în favoarea pensiilor ocupaționale, angajatorul va trebui să le ofere tuturor salariaților săi și să vireze contribuțiile necesare. De asemenea, angajatorul va putea stabili contribuții diferite pentru salariați, în funcție de vechime, funcție sau salariu.
Pe de altă parte, un salariat nu va putea fi obligat să contribuie la fondul de pensii ocupaționale stabilit de angajator. Totodată, un angajator nu va putea reține bani pentru contribuțiile salariaților la un astfel de fond de pensii fără acordul scris al acestora.
Potrivit proiectului, evidența banilor vărsați la un fond de pensii ocupaționale se va face pe conturi individuale, ceea ce va permite transferul oricărui participant la un alt fond de pensii ocupaționale sau facultative, fără ca acesta să fie nevoit să plătească penalități.
Share