Printr-un singur click, românii pot afla acum pe loc anul în care vor ieși la pensie. Casa de pensii pune la dispoziţie pe site-ul instituţiei un soft care vă poate indica inclusiv anul în care vă puteţi pensiona anticipat, dar şi câţi bani aţi putea pierde dacă vă retrageţi mai devreme din muncă, informează România TV.
Aplicația gratuită a CNPP poate fi găsită aici, iar pentru a afla data pensionării trebuie introduse data nașterii și sexul. Pentru a fi mai ușor de înțeles, vom lua un exemplu pur teoretic al unei femei născute la data de 10 ianuarie 1977.
1. În primul câmp al aplicației se introduce data nașterii, iar în al doilea – sexul (10.01.1977, respectiv F – feminin, în cazul nostru).
2. În al treilea câmp trebuie introdus textul de securitate afișat în dreptunghiul verde (acesta este generat aleatoriu la fiecare utilizare a aplicației).
3. După introducerea informațiilor în cele trei câmpuri diferite, trebuie apăsat butonul „Calculează”. Apoi, răspunsul dorit apare mai jos. În cazul nostru, femeia născută pe 10 ianuarie 1977 poate să se pensioneze anticipat din ianuarie 2035 (cu vechime minimă de 43 de ani și pensie întreagă), anticipat parțial – tot din ianuarie 2035 (cu vechime minimă de 35 de ani și penalizare la pensie) și pentru limită de vârstă – din ianuarie 2040 (cu vechime minimă de 15 ani și pensie întreagă).
Aplicația calculează data pensionării anticipate, anticipate parțiale sau pentru limită de vârstă strict pentru condiții normale de muncă. Persoanele care au lucrat în condiții mai grele se pot bucura, conform legislației, de reduceri ale vârstei standard de pensionare.
Vârsta de pensionare în acest moment este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei. Cu precizarea că peste tot în lume, inclusiv la noi, există tendinţa de creştere a limitei de vârstă, ca urmare a creşterii speranţei de viaţă.
Cei care vor să iasă la pensie anticipat, pot afla şi ei tot pe site-ul Casei de Pensii care e anul în care se pot retrage din câmpul muncii. Atenţie, însă, la pensia anticipată parţial când riscaţi să aveţi la bătrâneţe un venit şi cu 45% mai mic decât vi s-ar fi cuvenit în mod normal la o pensionare la limită de vârstă.
În cazul în care vă gândiţi la o pensie privată, e necesar să economisiţi aproximativ 90 de euro pe lună timp de 45 de ani, pentru o pensie de 1.000 de euro pe lună, pe care aţi încasa-o timp de 15 ani după pensionare. Altfel spus, trebuie să faceţi aceste economii de la 20 de ani până la 65 de ani, pentru a putea strânge 185.000 euro.