Ştirea iniţială: Curtea Constituţională a României va decide ce se întâmplă cu impozitarea cu 85% a pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei după ce au amânat până acum de două ori decizia în acest caz. Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Avocatul Poporului au depus cele două sesizări la CCR. Prima dată când a fost pe masa magistraţilor acest dosar a fost pe 14 iulie, iar apoi pe 30 septembrie.
Renate Weber a explicat că a atacat la Curte supraimpozitarea pensiilor speciale pentru că e de părere că beneficiarii acestora ar fi astfel discriminați.
”Este vorba de o impozitare, chiar dacă legea vorbește de o taxare. În realitate suntem în fața unui impozit, ba mai mult, a unei duble impozitări. Pensiile de serviciu de peste 2.000 de lei sunt deja impozitate cu 10%, iar taxarea introdusă de lege se adaugă peste acea impozitare. Pe de altă parte, am considerat că sunt încălcate două articole din Constituție, articoul 16 și articolul 56. Orice stat are dreptul să își stabilească sistemul de impozitare, dar acesta trebuie să fie nediscriminatoriu. Aici, pensionarii care primesc pensii de serviciu sunt discriminați.
Suntem, de fapt, în fața unei mari ipocrizii, pentru că din toate luările de cuvânt de ieri, atât din partea politicienilor, cât și din partea jurnaliștilor, toată lumea aștepta să vadă ce spune CCR. De parcă toți știau că e o problemă neconstituțională, dar așteptau din partea Curții să spună asta”, a susținut Renate Weber.
„Aşezarea justă şi echitabilă a sarcinii fiscale constituie una dintre componentele statului de drept, aşa cum este definit statul român prin art. 1 alin. (3) din Constituţie. (…) În jurisprudenţa Curţii Constituţionale s-a reţinut în mod constant că statul are o marjă largă de apreciere în stabilirea politicii fiscale şi revine legiuitorului competenţa exclusivă de a stabili cuantumul impozitelor şi de a acorda exceptări sau scutiri de la aceste obligaţii în favoarea anumitor categorii de contribuabili şi anumite perioade de timp, sub rezerva respectării dispoziţiilor art. 56 din Constituţie privind justa aşezare a sarcinilor fiscale”, se arată în hotărâre.
ÎCCJ subliniază faătul că legea ce formează obiectul sesizării instituie taxa pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă stabilite în baza unor legi speciale.
Citeşte şi: Pensii 2020. Venituri colosale pentru opt români. Pensia lor depăşeşte peste 25.550 lei brut lunar