Pensii 2021. Cei care sunt în câmpul muncii de multă vreme vor să știe cât mai au până când ies la pensie, iar anumite calculatoare și tabele realizate de specialiști vin în ajutorul lor și le răspund la mai multe întrebări. Astfel, românii pot afla acum la ce vârstă pot ieşi la pensie, chiar și luna și ziua exactă.
Există mai multe tipuri de pensii, cum ar fi: pensia pentru limită de vârstă;pensia anticipată;pensia anticipată parţială;pensia de invaliditate;pensia de urmaş.
În ceea ce privește pensia pentru limită de vârstă, oamenii pot afla când ies exact la pensie cu ajutorul unui calculator, pe care îl pot consulta aici. Mai mult, există și unele tabele pe care le găsim peste tot pe internet, unde, în funcție de vârsta noastră, putem verifica în ce zi, lună și an suntem gata să ne depunem dosarul de pensie.
Poți să-ți faci cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) și să urmezi câțiva pași. După această operțiune, ar trebui să primiți un e-mail cu parola contului, pe care îl veți putea, astfel, accesa.
Pasul 1. Autentificarea în contul de utilizator: se apasă butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se deschide o pagină, în care se introduce adresa de e-mail-ul și parola. Se apasă din nou pe „Autentificare”.
Pasul 2. Odată intrat în cont, veți avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii, de unde se selectează „Datele mele din sistemul public de pensii”.
Pasul 3. În acea secțiune, poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare. Intri pe stagii lunare sau pe stagii anuale și apoi apeși pe „Generează raport actualizat”.
Pasul 4. Diferența este că în primul fișier se vizualizează situația vechimii lună cu lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată), din aprilie 2001 și până în prezent, iar în al doilea poate fi studiată situația anuală (fără detalii lunare).
Pasul 5. După ce ați solicitat generarea unui raport actualizat (sau a mai multor rapoarte), trebuie așteptate câteva minute până se generează efectiv în sistem și devine disponibil în contul tău. Veți primi un e-mail de notificare și veți putea descărca raportul în format PDF, din contul de pe site-ul CNPP, potrivit dcbusiness.ro.
Conform legii, persoanele care au lucrat în condiții speciale și deosebite, într-un mediu de lucru precar și riscant, precum și cei din poliție, armată, navigație și aviație, pot ieși la pensie mai devreme cu 15-20 de ani. Condiția este vârsta minimă pe care o au în momentul respectiv să fie de 45 de ani. Respectivele categorii de persoane sunt:
Posturile din unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă;Posturile din cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii;Posturile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;Posturile din aviaţia civilă, pentru personalul navigant;Posturile din sectoarele care utilizează materii explozive, pulberi și muniții;Posturile din sectorul artistic prevăzute în anexa nr. 4 din lege (balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale, solist de operă, cascador, instrumentist).
Vezi în galeria FOTO tabelele cu data exactă în care vei ieşi la pensie