PENSII 2022. Puteţi afla foarte simplu exact în ce an şi în ce lună vă puteţi pensiona. Casa Naţională de Pensii Publice pune la dispoziţia românilor un sistem prin care cu toţii pot afla exact în ce an şi în ce lună se pot pensiona. Aplicaţia arată, după introducerea datei naşterii şi a altor informaţii de bază când vă puteţi pensiona pentru limită de vârstă, pentru pensie anticipată sau pentru pensie anticipată parţial.
Orice salariat din România își poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat. Odată creat contul, poți afla rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situație lunară, fie ca situație anuală.
Aplicaţia poate fi accesată aici.
PENSII 2022. Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, a explicat cum se face evaluarea dosarelor şi modul de calcul. Iată ce pensie va avea un bărbat care a muncit aproape 40 de ani în România.
„Mai exact, orice pensionar când a ieşit la pensie are o decizie de ieșire la pensie. Acest domn a ieşit la pensie în februarie 2020. Ne uităm, în principal, la stagiul de cotizare realizat, care are două componente: stagii contributive şi stagii necotributive. Al doilea parametru pe care îl urmărim este numărul total de puncte.
Pensii 2022. Lovitură pentru opt milioane de români. Ce se întâmplă cu Pilonul II
Acest domn a realizat un stagiu de 38 de ani o lună şi 20 de zile şi are un total de puncte 23.1875.
Este un stagiu de 22 de ani realizat în grupa a doua de muncă (n.r tricotaj) la care se adaugă un spor anual, astfel încât cu cei 5 ani de condiţii normale realizare ajunge la acest stagiu de 38 de ani în tricotaj.
El are în momentul de faţă un punctaj mediu de 0,8164 pe care îl înmulțim cu valoarea actuală a punctului de pensie de 1.586 lei si vom obține 1.294,81 lei pensia actuală de plată.
PENSII 2022. Pensiile se calculează pe contributivitate. Deci contează ce salarii a avut de-a lungul întregii activități. Toţi am trecut printr-o carieră profesională. La început am avut salarii mai mici, de debutant. După aceea salariile cresc proporțional în funcţie cu modul în care avansăm în carieră.
Când se calculează acest punctaj mediu anual se face o medie a tuturor veniturilor”, a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.
Crește vârsta de pensionare pentru femei. Anunțul momentului făcut de ministrul Muncii
Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că vârsta de pensionare pentru femeile din România se va modifica. Totodată, acesta a explicat că majorarea vârstei de pensioare a femeilor este un lucru asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
În momentul de față, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 6 luni. Cu toate acestea, ea va crește treptat până la egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani. Creșterea vârstei de pensionare va avea loc până în anul 2030, gradual.
„Este un lucru asumat prin PNRR. Vârsta de pensionare la femei creşte oricum în baza legii actuale 263 şi va ajunge la 63 de ani, după care va urma o etapă unde va fi egalizare la 65 de ani, dar nu dintr-o dată. Se va întâmpla etapizat, deci probabil va fi undeva prin 2030”, a explicat ministrul Muncii.
Marius Budăi a mai precizat că va fi și o excepție în noua regulă. Potrivit acestuia, femeile care au mai mulți copii vor ieși la pensie mai repede. Pentru bărbați, vârsta de pensionare va rămâne aceeași, adică 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.