Pensii 2022 Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că legea prin care s-au eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională. În acest context, executivul trebuie să găsească bani să plătească pensiile restante încă de la începutul anului trecut, din momentul în care a fost promulgată legea care elimina pensiile speciale ale parlamentarilor.
Ce stimulente primesc românii care muncesc și după vârsta de pensionare. Anunț – bombă de la fosta șefă a Casei de Pensii
Este vorba despre o sumă consistentă, pentru care nu s-a prevăzut niciun ban în buget. Totodată, aleșii locali au reînceput la rândul lor presiunile pentru a le fi acordate pensii speciale.Sunt vizați sute de parlamentari care vor trebui să primească pensii cumulate pentru mai bine de un an, după ce nu a prevăzut o suma în buget pentru această cheltuială. De exemplu, un fost parlamentar primea până la începutul acestui an, pentru un mandat de patru ani, o pensie specială de minimum 2.000 de lei pe lună, în cazul în care îndeplinește condiția de vârstă pentru pensionare.
Amintim că cea mai mare pensie specială o primesc parlamentarii care au trei mandate. Aceasta poate ajunge la mai mult de 6.000 de lei. De asemenea, autoritățile se confruntă cu o altă problemă, deoarece va trebui să găsească sursă de finanțare pentru a plăti toate indemnizațiile speciale pentru parlamentarii ieșiți la pensie.
Pensii 2022. Data până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime pentru pensie
Curtea Constituțională a României (CCR) a explicat că, în februarie 2021, plenul Parlamentului a dezbătut şi a adoptat într-o singură zi legea, într-o procedură comună, fără ca dezbaterea să aibă loc în procedură de urgenţă în plenul Camerelor reunite.
„Se arată că, deși procedura s-a desfășurat accelerat, nu a fost una de urgență, ci de drept comun”, se menționează în motivare. „Prin urmare, se poate constata că, în condițiile unei proceduri comune, o lege nu poate fi adoptată în termen de o zi, astfel cum s-a întâmplat în cauza de faţă”, a transmis CCR.
Astfel, Curtea Constituțională a decis că Legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor erau anulate încalcă Constituția și a declarat-o neconstituțională în ansamblul ei. Parlamentarii s-au grăbit, au votat-o într-o singură zi, constată CCR. Curtea a decis că modalitatea în care a fost aprobată legea încalcă art.76 alin.(3) din Constituție.
Pensii 2022. Năsui: Creşterea pensiilor speciale, de trei ori mai mare decât a pensiilor contributive, în perioada pandemiei
Valoarea medie a pensiei speciale a crescut în decurs de doi ani cu 1.307 lei, în timp ce pensia contributivă a înregistrat o sporire cu 397 de lei, a declarat, luni, deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.
El a menţionat, într-o postare pe Facebook, că în perioada martie 2020 – martie 2022, creşterea medie a pensiilor speciale a fost de trei ori mai mare decât cea a pensiilor contributive.
„Haideţi să vedem cum au evoluat pensiile, conform datelor oficiale ale Casei Naţionale de Pensii Publice, care are în plată ‘doar’ şase categorii de pensii speciale. Pensia medie a crescut cu 397 de lei. Numărul pensionarilor a scăzut cu aproximativ 60.000 de persoane. În acelaşi timp, ce să vedeţi, numărul pensionarilor speciali a crescut. Cu încă 300 de beneficiari. Cifra pare mică, dar e mare prin comparaţie cu scăderea numărului de pensionari în total”, a completat deputatul.
În opinia sa, „sistemul pe două viteze al pensiilor speciale” trebuie să dispară. El a adăugat că, în perioada 2017 – 2020, proiectele USR de abrogare a pensiilor speciale „au fost blocate sistematic”.
„Când s-au apropiat alegerile, PNL şi PSD au schimbat discursul şi s-au prefăcut că susţin eliminarea pensiilor speciale. În realitate, nu, n-au făcut nimic despre asta. Şi vor tot tergiversa o decizie de acest gen. Ţineţi minte eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor? Ar fi putut să adopte proiectul USR depus cu ani în urmă şi care parcursese toate procedurile legislative. De ce nu au făcut-o? Vă zic şmecheria la care au apelat să-şi păstreze privilegiile. A depus PSD un proiect nou într-o zi şi l-au adoptat în 24 de ore cu încălcarea procedurilor constituţionale. Fiindcă ştiau că în final legea PSD, făcută intenţionat pe repede înainte, va fi anulată”, a susţinut reprezentantul USR.
Pensii 2022. Un român încasează lunar 26.000 de lei
Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, în luna mai 2022, de 9.826 persoane, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Cei mai mulți, respectiv 4.672, sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor. În cazul acestora s-a înregistrat și cea mai mare pensie medie de serviciu, respectiv 20.487 de lei, din care 19.137 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 4.110 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, arată Agerpres.
Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României au beneficiat în luna mai un număr de 772 persoane. Pensia medie era de 5.786 de lei, din care 2.830 de lei suportați de la bugetul de stat.
În ceea ce privește beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea și completarea Legii 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, numărul acestora era de 737 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.924 de lei (2.529 de lei de la bugetul de stat).
Conform Casei Naționale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România beneficiau 1.394 de pensionari, iar pensia medie se ridică la 11.345 de lei, din care 7.522 lei suportați din bugetul de stat.
Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 569 de persoane, media fiind de 8.464 de lei, din care 3.417 de lei cota suportată din bugetul de stat.
De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor beneficiau 1.682 de pensionari, pensia medie fiind de 4.964 de lei, din care 2.556 de lei suportați din bugetul de stat.