Pensii 2022. Astfel, una dintre modificări este legată de plata pensiilor în tranșe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în situații întemeiate. Analistul economic Radu Crăciun și președintele BCR Pensii spune că, în opinia lui, plata pensiilor private e asemeni drumului spre iad, care e pavat cu intenții bune.
Pensii 2022. Avertisment de la specialiști pentru această categorie de români: Plata acestor venituri, drumul spre iad pavat cu intenții bune!
”Saptamana aceasta, una dintre temele dominante in spatiul public a fost modul de plata a sumelor acumulate in conturile individuale ale pensiilor private pilon 2.
Dezbaterea a fost legata de masura in care participantii ar trebui sa aiba posibilitatea sa isi scoata toti banii odata sau doar prin plati esalonate lunar, similar pensiei publice. Si va propun sa discutam principiul, lasand la o parte acea perioada de 12 ani, care, din punctul meu de vedere, nu are niciun fundament.
Inainte de a face orice alte consideratii, trebuie sa fac cateva precizari menite sa elimine o importanta suspiciune pe care am vazut-o exprimata nu o data. Pentru un administrator de fonduri de pensii, modalitatea in care se vor plati banii, suma unica sau esalonat, este total irelevanta din perspectiva veniturilor sale. Aceasta deoarece platile esalonate catre participanti vor fi facute de catre entitati dedicate acestui proces. In momentul in care un beneficiar de pensii private pilon 2 va indeplini conditiile de varsta pentru accesarea banilor, fondul de pensii va vira integral suma acumulata catre entitatea platitoare. Cu alte cuvinte, indiferent de cum se va face plata catre beneficiar, pentru fondurile de pensii actuale plata va fi unica, catre fondul specializat in plati. Acestea fiind spuse, sper ca am lamurit faptul ca nu exista vreun interes financiar ascuns pentru promovarea platilor esalonate.
Un esec al atingerii acestui obiectiv ar pune sub semnul intrebarii intregul proiect si cred cu tarie ca ar fi incorect. As incepe prin a aminti ca pilonul 2 a fost conceput ca o solutie de asigurare financiara complementara pilonului 1, adica pensiilor de stat. Odata cu lansarea pilonului 2, contributiile la asigurari sociale au capatat doua destinatii: bugetul de asigurari sociale, pentru plata pensiilor actuale, si fondurile de pensii administrate privat, in conturi individuale. Imperecherea contributiilor, care intra apoi intr-un proces de alocare diferit, ar trebui sa aiba, in oglinda, si imperecherea beneficiilor.”, a spus Radu Crăciun, pe blogul personal.
Citește continuare aici.