Pensii 2022. Tot mai mulţi români încep să-şi cumpere vechime în muncă. Până acum, peste 14.000 de oameni și-au platit ”polița” pentru a se asigura că vor încasa o pensie decentă.
Persoanele care au atins vârsta de pensionare pot cumpăra cel mult şase ani de vechime. Camera Deputaţilor a aprobat prelungirea termenului până la care se poate cumpăra vechimea de la data de 1 septembrie 2021 până la data de 1 septembrie 2023.
Citeşte şi Vechimea în muncă 2022. Se schimbă legea! Ce trebuie să ştie toţi românii
Potrivit OUG 163/2020, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, potrivit ziarulunirea.ro.
Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023. Plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.
Potrvit reprezentanţilor Casei de Pensii, de anul acesta venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 2.550 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată), iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 638 lei.
Astfel că, pentru un an de vechime românii au de plătit aproximatic 7.650 lei, iar pentru şase ani în jur de 46.000 de lei. Este important de precizat că cei interesați pot alege să plătească integral, într-o singură tranșă, sau în mai multe tranșe lunare.
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii a precizat că pot cumpăra vechime în muncă doar cei care au atins limita de vârstă.