Pensii 2022. Din această categorie nu lipsesc nici românii care au avut un loc de muncă în străinătate și care au fost plătiți la negru.
Pensii 2022. Câți bani trebuie să plătești dacă vrei să cumperi șase ani de vechime în muncă
Contribuțiile au ajuns la nivelul salariului minim brut pe economie, de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că românii cotizează lunar câte 638 de lei. Pentru țase ani vor achita aproape 46.000 de lei.
Legea privind cumpărarea de vechime în muncă se aplică doar în cazul pensionării pentru limită de vârstă, nu și pentru pensionarea anticipată, a declarat luni preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu. El a precizat că oamenii nu pot cumpăra ani-vechime doar ca să iasă mai devreme la pensie.
„Dacă vă uitaţi foarte atent pe actul normativ, respectiv pe Ordonanţa 163/2020, care reglementează această cumpărare de vechime retroactivă, se specifică foarte clar că această cumpărare de vechime este valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă. Am făcut această facilitate pentru beneficiarii noştri numai în cazul în care oamenii îndeplinesc în mod clar condiţiile de limită de vârstă.
Nu poţi să cumperi nişte ani-vechime doar ca să ieşi mai devreme la pensie. Este nefiresc şi anormal. Evident că ne-am gândit la această speculaţie şi am eliminat-o din lege”, a afirmat Daniel Baciu, potrivit Agerpres.
Citește și: Pensii 2022. Bătaie de joc, Guvernul recunoaşte discrepanţe uluitoare pentru aceleaşi condiţii de muncă şi salarizare. Ghinion doar pentru unii!
Camera Deputaţilor, care este for decizional, a aprobat prelungirea termenului până la care se poate cumpăra vechimea de la data de 1 septembrie 2021 până la data de 1 septembrie 2023. OUG adoptată prevede că baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.