Pensii 2022, cine poate ieşi în acest an la pensie. Românii care ajung mai devreme să stea lângă nepoţi

Persoanele care au lucrat în grupe superioare de muncă, respectiv condiții deosebite sau speciale de muncă, au o serie de beneficii, prin lege.
Filip Stan
15 aug. 2022, 23:28
Pensii 2022, cine poate ieşi în acest an la pensie. Românii care ajung mai devreme să stea lângă nepoţi

Pensii 2022. Potrivit prevederilor legale în vigoare în România, începând cu data de 17 noiembrie 2019, perioada lucrată în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, respectiv cea lucrată în condiții deosebite de muncă după această dată, conferă următoarele drepturi:

1. Majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II-a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001), în condițiile în care persoana în cauză a lucrat cel puțin 5 ani în aceste condiții;

EXCLUSIV Pensii 2022. Ministrul Muncii vine cu noi detalii despre viitoarea lege a pensiilor. Ce se întâmplă cu creşterea vârstei de pensionare
2. Majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 4 luni pentru fiecare an întreg lucrat în condiții deosebite de muncă (ulterior datei de 1 aprilie 2001), indiferent de stagiul de cotizare realizat în aceste condiții de muncă;

3. Reducerea vârstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an întreg efectiv realizat în fosta grupa a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite de muncă.

Reducerea vârstei standard de pensionare este cuprinsă între 4 luni și 10 ani (tabelul nr. 1 din Legea nr. 263/2010)și operează doar în conditiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.

O analiză a declarațiilor de avere ale parlamentarilor, făcută de Europa Liberă, arată că sunt aleși care beneficiază ei înșiși de pensii militare, acordate de MAPN sau MAI, în valoare de peste 10.000 de lei pe lună. În unele cazuri, pensia se poate apropia de 20.000 de lei lunar, cum este cazul premierului Nicolae Ciucă, general și fost șef al Statului Major General al Armatei Române.

Pensia specială record în rândul parlamentarilor aparține fostului judecător CCR Simona-Maya Teodoriu, în prezent deputat PSD, a cărei pensie ajunge la 30.000 de lei lunar.

Demnitarii cumulează de altfel la pensii și veniturile de parlamentari, care sar de asemenea de 10.000 de lei lunar.

Parlamentari cu pensii de peste 10.000 de lei / lună

Europa Liberă a identificat, pe lângă premierul și senatorul Nicolae Ciucă, alți 11 deputați și 1 senator care beneficiază de pensii militare, din partea MAPN sau MAI.
Cele mai mari pensii militare, potrivit declarațiilor de avere depuse în iunie 2022, pentru anul fiscal precedent le au deputații:

  • Eugen Neață (55 de ani, PSD) – pensie MAI în valoare de 162.924, adică 13.500 lei / lună.
  • Eugen Bejinariu (63 de ani, PSD)– pensia MAPN, 145.000 de lei, 12 lei / lună.
  • Viorel Sălan – (63 de ani, PSD Hunedoara) pensie MAI 143.000 de lei, aproximativ 12.000 lei / lună
  • Mircia Chelaru, (73 de ani, AUR Argeș), pensie MAPN 105.000, aproximativ 8.750 lei / lună
  • Georgel Badiu (54, AUR Vrancea) – pensie MAI 95.000 de lei, 7.900 de lei / lună

De precizat că, în prezent, fiecare cumulează la pensiile respective indemnizația de parlamentar,

Pensii 2022. Vârsta de pensionare în 2022. Cine poate ieși la pensie în acest an
Cei care îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pot obține pensia pentru limită de vârstă la atingerea vârstei standard de pensionare.

După cum se știe, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii.
Legea care reglementează toate pensiile este Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În teorie, aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023. Vom vedea la anul ce se va mai întâmpla, dacă nu cumva se va amâna din nou aplicarea noii legi.

Pensii 2022. În ce situaţii se suspendă plata pensiei. Toţi pensionarii trebuie să ştie asta!
Așadar, cei care îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare de minimum 15 ani (stagiul complet este de 35 de ani), cei care ating în 2022 vârsta standard de pensionare pot cere să iasă la pensie.

Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani. La femei însă diferă vârsta de pensionare. Ea este, de principiu, de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.

În 2022, de pildă, femeile se pot pensiona la 61 de ani trecuți în funcție de perioada anului existând diferențe în funcție de luna nașterii.

Ce bărbați se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2022

Vârsta de pensionare la bărbați în 2022

  • Vârsta standard de pensionare împlinită: 65 de ani
    Stagiul minim de cotizare realizat: 15 ani
    Stagiul complet de cotizare realizat: 35 de ani

După cum se poate observa situația în cazul bărbaților, lucrurile sunt destul de simple astfel că aceștia se pot putea pensiona în 2022 toți cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare – cel puțin 15 ani munciți legal.

E important de menționat că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). Practic, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Pensionarea femeilor în 2022

Cu toate că atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârstă cât și de cotizare, vârsta la care pot ieși la pensie diferă. Întâi de toate, așa cum ziceam, vârsta standard de pensionare pentru femei, stabilită de legea pensiilor, este de 63 de ani.

Apoi, această limită nu a fost încă atinsă, ca-n cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030. Diferit este și stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

În perioada în perioada de la începutul anului, ianuarie – martie 2022, au putu să iasă la pensie femeile care au împlinit vârsta standard de 61 de ani și nouă luni, cu stagiul  minim de cotizare realizat de 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și nouă luni.

În perioada în perioada mai-iulie 2022 au putu să iasă la pensie femeile care au împlinit vârsta standard de pensionare de 61 de ani și zece luni, cu stagiul minim de cotizare realizat de 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și zece luni.

În această toamnă în perioada septembrie – noiembrie 2022 vor putea ieși la pensie femeile cu vârsta standard de pensionare împlinită de 61 de ani și 11 luni, stagiul minim de cotizare realizat 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și 11 luni

Începând de anul viitor se va trece la vârsta standard de pensionare pentru femei de 62 de ani.

În mod similar bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare proporțională cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

În plus, femeile au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Cele care optează să lucreze până la 65 de ani, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi ulterior.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București