Pensii 2022, cine poate ieşi în acest an la pensie. Românii care ajung mai devreme să stea lângă nepoţi

Persoanele care au lucrat în grupe superioare de muncă, respectiv condiții deosebite sau speciale de muncă, au o serie de beneficii, prin lege.
Filip Stan
15 aug. 2022, 23:28
Pensii 2022, cine poate ieşi în acest an la pensie. Românii care ajung mai devreme să stea lângă nepoţi

Pensii 2022. Potrivit prevederilor legale în vigoare în România, începând cu data de 17 noiembrie 2019, perioada lucrată în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, respectiv cea lucrată în condiții deosebite de muncă după această dată, conferă următoarele drepturi:

1. Majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II-a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001), în condițiile în care persoana în cauză a lucrat cel puțin 5 ani în aceste condiții;

EXCLUSIV Pensii 2022. Ministrul Muncii vine cu noi detalii despre viitoarea lege a pensiilor. Ce se întâmplă cu creşterea vârstei de pensionare
2. Majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 4 luni pentru fiecare an întreg lucrat în condiții deosebite de muncă (ulterior datei de 1 aprilie 2001), indiferent de stagiul de cotizare realizat în aceste condiții de muncă;

3. Reducerea vârstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an întreg efectiv realizat în fosta grupa a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite de muncă.

Reducerea vârstei standard de pensionare este cuprinsă între 4 luni și 10 ani (tabelul nr. 1 din Legea nr. 263/2010)și operează doar în conditiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.

O analiză a declarațiilor de avere ale parlamentarilor, făcută de Europa Liberă, arată că sunt aleși care beneficiază ei înșiși de pensii militare, acordate de MAPN sau MAI, în valoare de peste 10.000 de lei pe lună. În unele cazuri, pensia se poate apropia de 20.000 de lei lunar, cum este cazul premierului Nicolae Ciucă, general și fost șef al Statului Major General al Armatei Române.

Pensia specială record în rândul parlamentarilor aparține fostului judecător CCR Simona-Maya Teodoriu, în prezent deputat PSD, a cărei pensie ajunge la 30.000 de lei lunar.

Demnitarii cumulează de altfel la pensii și veniturile de parlamentari, care sar de asemenea de 10.000 de lei lunar.

Parlamentari cu pensii de peste 10.000 de lei / lună

Europa Liberă a identificat, pe lângă premierul și senatorul Nicolae Ciucă, alți 11 deputați și 1 senator care beneficiază de pensii militare, din partea MAPN sau MAI.
Cele mai mari pensii militare, potrivit declarațiilor de avere depuse în iunie 2022, pentru anul fiscal precedent le au deputații:

  • Eugen Neață (55 de ani, PSD) – pensie MAI în valoare de 162.924, adică 13.500 lei / lună.
  • Eugen Bejinariu (63 de ani, PSD)– pensia MAPN, 145.000 de lei, 12 lei / lună.
  • Viorel Sălan – (63 de ani, PSD Hunedoara) pensie MAI 143.000 de lei, aproximativ 12.000 lei / lună
  • Mircia Chelaru, (73 de ani, AUR Argeș), pensie MAPN 105.000, aproximativ 8.750 lei / lună
  • Georgel Badiu (54, AUR Vrancea) – pensie MAI 95.000 de lei, 7.900 de lei / lună

De precizat că, în prezent, fiecare cumulează la pensiile respective indemnizația de parlamentar,

Pensii 2022. Vârsta de pensionare în 2022. Cine poate ieși la pensie în acest an
Cei care îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pot obține pensia pentru limită de vârstă la atingerea vârstei standard de pensionare.

După cum se știe, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii.
Legea care reglementează toate pensiile este Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În teorie, aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023. Vom vedea la anul ce se va mai întâmpla, dacă nu cumva se va amâna din nou aplicarea noii legi.

Pensii 2022. În ce situaţii se suspendă plata pensiei. Toţi pensionarii trebuie să ştie asta!
Așadar, cei care îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare de minimum 15 ani (stagiul complet este de 35 de ani), cei care ating în 2022 vârsta standard de pensionare pot cere să iasă la pensie.

Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani. La femei însă diferă vârsta de pensionare. Ea este, de principiu, de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.

În 2022, de pildă, femeile se pot pensiona la 61 de ani trecuți în funcție de perioada anului existând diferențe în funcție de luna nașterii.

Ce bărbați se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2022

Vârsta de pensionare la bărbați în 2022

  • Vârsta standard de pensionare împlinită: 65 de ani
    Stagiul minim de cotizare realizat: 15 ani
    Stagiul complet de cotizare realizat: 35 de ani

După cum se poate observa situația în cazul bărbaților, lucrurile sunt destul de simple astfel că aceștia se pot putea pensiona în 2022 toți cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare – cel puțin 15 ani munciți legal.

E important de menționat că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). Practic, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Pensionarea femeilor în 2022

Cu toate că atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârstă cât și de cotizare, vârsta la care pot ieși la pensie diferă. Întâi de toate, așa cum ziceam, vârsta standard de pensionare pentru femei, stabilită de legea pensiilor, este de 63 de ani.

Apoi, această limită nu a fost încă atinsă, ca-n cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030. Diferit este și stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

În perioada în perioada de la începutul anului, ianuarie – martie 2022, au putu să iasă la pensie femeile care au împlinit vârsta standard de 61 de ani și nouă luni, cu stagiul  minim de cotizare realizat de 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și nouă luni.

În perioada în perioada mai-iulie 2022 au putu să iasă la pensie femeile care au împlinit vârsta standard de pensionare de 61 de ani și zece luni, cu stagiul minim de cotizare realizat de 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și zece luni.

În această toamnă în perioada septembrie – noiembrie 2022 vor putea ieși la pensie femeile cu vârsta standard de pensionare împlinită de 61 de ani și 11 luni, stagiul minim de cotizare realizat 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și 11 luni

Începând de anul viitor se va trece la vârsta standard de pensionare pentru femei de 62 de ani.

În mod similar bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare proporțională cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

În plus, femeile au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Cele care optează să lucreze până la 65 de ani, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi ulterior.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Proiectul lui Ceaușescu, finalizat după trei decenii. O premieră pentru România
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver