Pensii 2022. Cum verifici cu un singur click cum şi cât ai cotizat la sistemul de pensii

Orice salariat din România își poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. De aici, veți afla ce vechime în muncă ați acumulat pentru pensia de stat.
Filip Stan
27 iul. 2022, 12:03
Pensii 2022. Cum verifici cu un singur click cum şi cât ai cotizat la sistemul de pensii

Pensii 2022. Iată cum poți verifica, online, anii în care ai cotizat la sistemul de pensii. Pentru a afla ce vechime în muncă ai, respectiv cât ai cotizat la pensia de stat, trebuie să-ți deschizi un cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, aici.

După cum menționează sursa citată, printre beneficiile contului se numără: acces complet la serviciile electronice oferite de Casa Naţională de Pensii Publice, notificare online cu privire la evenimentele referitoare la propria persoană sau acces gratuit la informaţii dedicate ţie.
Scumpiri în lanţ de la 1 august. Viaţă grea pentru milioane de români

Orice salariat din România își poate crea acest cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. De aici, veți afla ce vechime în muncă ați acumulat pentru pensia de stat. Vechimea acumulată poate fi prezentată ca situație lunară sau ca situație anuală.

Pentru a verifica acest lucru, trebuie creat contul, conform procedurii de pe site-ul CNPP, apoi trebuie să vă autentificați și să intrați, din meniul din stânga, la categoria ”Datele mele din sistemul public de pensii”, după cum arată avocatnet.ro.

Apoi ai de ales între stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001 și stagiile anuale de cotizare. Indiferent de alegere, apeși pe ”Generează raport actualizat”.
Pensii 2022. Cifre de ultimă oră de la Ministerul Muncii: scade numărul pensionarilor
În cazul stagiilor lunare de cotizare, vei vedea pentru fiecare lună, începând cu 2001, zile lucrate, venituri, condiții de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată. Dacă vrei să vezi situația anterioară lunii aprilie 2001, trebuie selectat ”Informații din carnetul de muncă” și generat raportul actualizat.

Raportul, odată solicitat, este generat în sistem în câteva minute. Când este gata, vei primi mail de notificare. În pagina în care ai cerut generarea raportului, vei găsi și fișierul descărcabil.

Desigur, dacă muncești la negru, adică nedeclarat, angajatorul nu plătește contribuția la pensii. Atât tu, angajat, cât și angajatorul tău, riscați amendă în acest caz, conform Codului Muncii. În aceste zile, au loc discuții importante privind sistemul de pensii.

Pensiile în PNRR, negocieri puternice la Guvern. Inclusiv Banca Mondială e implicată

Pensii 2022. Ce se întâmplă cu cei 8 milioane de români cărora le-au dispărut banii din conturi
Marius Budăi a fost întrebat dacă se pregătesc noi pachete de sprijin pentru pensionari. Ministrul Muncii a fost întrebat, miercuri, la România TV, dacă după vouchere şi sumele de bani care le-au fost acordate pensionarilor anul acesta vor urma noi măsuri de sprijin.

„Am fost tot timpul nu rezervat, ci precaut. Am preferat să fim proactivi, să anunţăm şi să implementăm direct. Orice aş spune acum, orice aş comenta şi nu s-ar înfăptui ar dezamăgi şi nu-mi permit să-i dezamăgesc pe români”, a spus ministrul Muncii.

Cât priveşte plafonul pus în PNRR pentru pensii, Marius Budăi a declarat: „În această perioadă am căutat foarte mult să înţeleg cum s-a ajuns la acel 9,4%, pentru că de la Ministerul Muncii nu a plecat o asemenea propunere. Şi de ce până în 2070? Am studiat, de asemenea, majoritatea planurilor de redresare şi rezilienţă ale statelor membre ale Uniunii Europene, dar şi legislaţia acelor state. Nu am găsit nicăieri o asemenea practică. Să spui în PRR că-ţi asumi un procent, din moment ce în niciun stat membru din UE nu există aşa ceva, este antiromâneşte şi continuăm discuţiile cu Comisia Europeană, pregătim argumente şi sper ca până la 31 decembrie 2022… eu îmi doresc eliminarea în totalitate a acestui procent”.

Pensii 2022. Marius Budăi, ministrul Muncii, a făcut precizări legate de măsurile de sprijin pentru pensionari şi, în general, pentru românii aflaţi în dificultate.

„Aceasta nu este singura măsură din acest an. Vă aduc aminte că am început anul 2022 cu un pachet de măsuri, un pachet social pe care l-am discutat şi l-am negociat la formarea coaliţiei, cu o majorare de pensie minimă cu 25%, cu o majorare de 10% a pensiilor. Nu le enumăr, că nu facem un titlu de glorie cu asta, dar trebuie să stabilim adevărul.

După care avem această măsură de vouchere de 50 de euro în iunie, august, octombrie şi decembrie. Ajungem la sfârşitul acestei săptămâni la 2,1 milioane de carduri distribuite. Săptămânal, Poşta Română ne trimite în fiecare luni un tabel cu confirmarea de primire a cardurilor astfel încât în următoarea săptămână să şi alimentăm cardurile. Suntem în dinamică. A mai existat şi măsura care s-a încheiat vineri, pe 15, cu acei 700 de lei pentru seniorii României care încasează pensia până la 2.000 de lei. Iată că nu este o singură măsură”, a declarat, marţi seara, la Antena 3, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Pensii 2022. Procedura de obținere a unui cont online

Pentru crearea unui cont online vizitatorii trebuie să citească descrierea fluxului de creare utilizator şi să îşi exprime acordul pentru condiţiile de utilizare a portalului CNPP. Acordul este considerat a fi asumat prin introducerea datelor specifice cererii de creare cont.

Pentru identificarea unică a utilizatorului este necesară completarea formularului de creare cont. Toate campurile marcate cu * sunt obligatorii şi salvarea cererii nu este posibilă dacă acestea nu sunt completate. Datele introduse trebuie să fie conforme cu realitatea, iar informațiile completate să nu conțină diacritice

Structura formularului este următoarea :

A. Date de identificare:

• Numele şi prenumele
Numele și Prenumele sunt câmpuri care trebuiesc completate în mod obligatoriu de către beneficiar. Sunt acceptate doar caractere alfabetice.
• CNP
Codul Numeric Personal – trebuie completat obligatoriu, se introduc 13 caractere numerice, iar formularul va verifica consistenta codului.
• Adresa de e-mail
Adresa de e-mail folosită la completarea formularului va constitui de asemenea şi numele de utilizator care va fi utilizat pentru autentificarea ulterioară în cont a beneficiarului.
   Mențiune:
Pentru persoanele care sunt mandatate/împuternicite să reprezinte beneficiarul – titular al contului (persoană fizică/persoană juridică), în funcţie de condiţiile de reprezentare cuprinse în procură/împuternicire, se va utiliza e-mailul titularului sau, după caz, cel al mandatarului/împuternicitului. Astfel, în situaţia în care titularul desemnează un mandatar/împuternicit doar pentru a îndeplini formalităţile pentru activarea contului şi obţinerea parolei, se va utiliza e-mailul titularului. Pentru cealaltă categorie, cea în care mandatarul/împuternicitul este desemnat şi pentru utilizarea parolei şi efectuarea de operaţiuni în numele titularului, se va utiliza e-mailul mandatarului/împuternicitului.

• Act de identitate
Se selectează tipul actului de identitate (BI,CI, Paşaport) și se completează toate câmpurile aferente acestuia.
• Adresa de domiciliu
Se completează câmpurile specifice.

B. Solicitare drepturi de administrare date pentru alte persoane (asigurați/ angajatori/ beneficiari)

Se introduc datele persoanei fizice/juridice pentru care se doreşte  administrarea:
• Tip persoană
Se alege tipul persoanei (fizică, juridică sau unitate hotelieră).
• Nume/Denumire
Se completează numele persoanei sau firmei respective (nume/denumire completă).
• CNP sau Cod fiscal
Se completează CNP pentru persoane fizice, CUI pentru persoane juridice.
• Document
Se înscrie documentul justificativ prin care se  solicită acordarea acestui drept (procură, împuternicire legalizată la notariat, etc.).
Mențiune:
Pentru persoanele fizice care sunt mandatate să reprezinte persoana juridică, împuternicirea legalizată la notariat va conţine o menţiune referitoare la obligativitatea persoanei împuternicite să respecte prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE.

• Dată expirare
Data până la care este valabil documentul justificativ.

• Se introduce text (Cod CAPTCHA)
Este necesară completarea câmpului text de la finalul cererii cu simbolurile (litere, cifre) apărute în fereastra Introduceţi text . Acest câmp asigură faptul că cererea nu este completată de un sistem automat ci de o persoană. În situaţia în care simbolurile din fereastra Introduceţi text nu sunt lizibile, se acţionează butonul Reîmprospătare, pentru apariţia unui alt text.

 Se apasă butonul de finalizare formular
La accesarea butonului  Finalizează si transmite formular se va verifica corectitudinea introducerii datelor (dacă toate campurile obligatorii sunt completate), precum şi consistenţa codului de identificare (CNP/CUI).
Dacă datele sunt corecte se va vizualiza formatul PDF al formularului completat.

• Renunţare la creare cerere
La accesarea butonului Renunţă creare cerere se şterg datele completate în formular.

După finalizarea completării formularului, pentru obţinerea datelor de acces, se va proceda astfel

I. In cazul persoanelor care semneaza olograf:

Se apasă butonul Tiparire formular pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.
După ce s-a tipărit cererea este obligatorie parcurgerea urmatoarelor etape:
• se semnează cererea;
• solicitantul (beneficiarul titular sau, după caz, persoana mandatată) se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casa teritorială de pensii, împreună cu actul de identitate în original şi copie sau, după caz, cu documentele justificative în original şi copie  pentru fiecare persoană terţă căreia îi va administra  contul.

II. In cazul persoanelor care semnează cu semnatură electronică calificată:

Semnătura electronică calificată, bazată pe un certificat digital calificat oferă cel mai ridicat nivel de încredere. Este o semnătură avansată, creată cu un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat și care folosește un certificat calificat. Este emisă în conformitate cu regulamentul European eIDAS 910/2014, recunoscută în toate țările membre și este emisă de un prestator calificat de servicii de încredere.
Semnătura electronică calificată se poate utiliza pentru semnarea documentelor cu nivel ridicat de risc, cum ar fi contractele de credit, contractele comerciale sau de prestări de servicii, contractele de muncă și actele adiționale la acestea, mandatele de reprezentare, contractele de mediere, facturile fiscale, documentele medicale sau documente în relația persoanelor fizice și a firmelor cu autoritățile publice.
O semnătură calificată apare în Adobe Acrobat Reader ca fiind validă (bifa verde) și conține informații despre verificarea ei față de lista de încredere europeană. Sunt afișate elemente grafice ușor de verificat, care să transmită utilizatorilor nivelul de încredere:
• bifa verde și textul „Signed and all signatures are valid” (semnat și toate semnăturile sunt valide);
• este indicată sursa informațiilor folosite pentru validarea semnăturii: „Source of Trust obtained from the European Union Trusted Lists (EUTL)” (încrederea în semnătură este dată de listele sigure ale Uniunii Europene);
• marca de încredere a Uniunii Europene (lacătul albastru cu steagul UE) și identificarea semnăturii electronice ca fiind calificată.

Se apasă butonul Tiparire formular și se salvează formularul pentru a putea fi semnat electronic.
După ce s-a salvat cererea trebuie parcurse urmatoarele etape:

• se semnează cererea cu semnatură electronică calificată;
• cererea astfel semnată se va transmite pe e-mail la oricare casa teritorială de pensii, împreună cu actul de identitate în copie; constituie exceptie documentele justificative pentru fiecare persoană terţă căreia îi va administra  contul, unde este necesara prezentarea acestora în original şi copie.

C. Aprobare cerere de creare cont
• cererea va fi procesată şi aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii. În acest moment va fi transmis un mesaj de informare pe adresa de e-mail completată în cererea de creare cont, care va înştiinţa utilizatorul despre activarea contului şi posibilitatea setării parolei iniţiale;
• prin accesarea link-ului de Stabilire parola de către solicitant, acesta poate să configureze câmpul de parolă.

ATENȚIE:

Este foarte important ca solicitantul să prezinte o adresa de e-mail validă şi proprie. Adresa de e-mail va fi  numele de utilizator folosit de solicitant pentru conectarea la portal.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Sebastian Burduja: Călin Georgescu este un impostor în privința strategiei energetice a României
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București