Pensii 2022. Sunt veşti proaste pentru poliţişti şi militari. După ce noua lege a pensiilor va intra în vigoare, veniturile pe care le vor încasa lunar vor fi calculate pe baza contributivităţii, iar acestea vor ajunge undeva la 1.900 de lei.
Poliţiştii şi militarii care vor ieşi la pensie înainte de adoptarea noii legi vor beneficia de o pensie de serviciu, care ar fi, în medie, de circa 4.000 de lei. Pe noua lege însă, veniturile acestea ar urma să scadă dramatic.
Președintele Sindicatului Polițiștilor Europol a declarat că nu crede că noile reguli se vor aplica retroactiv.
„Cei care au intrat în plată cu o pensie, înseamnă un drept câștigat. Sunt mai multe decizii ale Curții Constituționale care spun că, dacă salariile pot suporta reduceri, pe anumite intervale de timp, justificat de situația economico-financiară a țării, la pensii nu se poate interveni. Dacă se va trece pe contributivitate, polițiștii, dar și militarii, vor ieși la pensie pe capete”, a declarat Cosmin Andreica, potrivit national.ro.
Acesta a mai explicat că orice discuție care a vizat modificarea condițiilor de pensionare a determinat plecări masive din sistem.
„În urmă cu trei ani, pensia medie în sistemul de apărare era de 3.320 lei. Dacă se va trece pe contributivitate, se va ajunge undeva la o pensie de 1.900-2.000 de lei. Și-așa sistemul nu mai prezintă atractivitate, uitați-vă la școlile de poliție, unde au ajuns să fie 1,5 candidați pe loc, de la 6 pe loc sau chiar 9 pe loc, la Academia de Poliție”, a spus președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.
Sindicaliștii ameninţă că mii de poţişti vor pleca din sistem dacă pensiile vor fi calculate pe baza contributivităţii.
„Acești 5.000 nu pot fi înlocuiți cu alți 5.000, pentru că, din punct de vedere profesional și al experienței, plecarea acestora înseamnă un dezastru și echivalează cu dispariția a 15.000 de polițiști”, avertizează Cosmin Andreica.
Potrivit acestuia, un nou intrat în sistem este la o treime din expertiza pe care o poate avea unul care are 45-50 de ani. Conștient de deficitul major de personal, MAI tot face încadrări directe din sursă externă.
Cel care a obținut un astfel de post va urma un curs de trei luni de zile inițiere în carieră, în care va avea în medie 30 de ore de drept penal și drept procesual penal.