Pensii 2022: Legea 76/2022, emisă anul acesta, stabilește că la dosarul de pensionare să fie adăugată o nouă adeverință care va fi eliberată de angajatorul la care solicitantul lucrează în momentul în care acesta își depune dosarul de pensionare.
Această adeverință oferă datele de contact ale angajatorului care trebuie informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea deciziei de pensionare a angajatului, document care trebuie trimis respectivei companii în termen de maxim 5 zile de la emiterea deciziei de pensionare. Măsura legislativă ar trebuie să elimine situațiile în care un pensionar încalcă prevederile Codului muncii prin continuarea activității profesionale după pensionare prin încetarea de drept a contractului individual de muncă odată cu împlinirea condițiilor de pensionare.
Pensii 2022. Câţi bani vor primi în plus pensionarii după recalcularea pensiilor. Şeful Casei de Pensii explică formula de calcul a pensiei
În acest caz angajatul va fi obligat să completeze actele de la dosarul de pensionare cu o adeverință ce conține datele de contact ale ultimului angajator sau a angajatorilor dacă este angajat la mai mulți angajatori la data pensionării.
Adeverința va cuprinde următoarele informații:
– denumirea angajatorului,
– adresa de poștă fizică și electronică,
– date de contact telefon/fax.
Odată angajatorul anunțat despre decizia de pensionare, acesta va putea demara procedurile prevăzute în Codul Muncii în cazul încetării activității:
– în cazul pensiei pentru limită de vârstă sau limită de vârstă redusă, contractul individual de muncă încetează de drept, dacă pensionarul nu anulează decizia de pensionare în 30 de zile calendaristice scurse de la data stampilei de pe anvelopa plicului în care a primit decizia de pensionare.
– în cazul pensiei anticipate parțiale sau anticipate, trebuie cunoscut că acestea nu pot fi încasate atâta timp cât persoana respectivă este încă angajată.
În ceea ce privește pensia de invaliditate de gradul 3, pensia nu se poate activa decât dacă angajatul încetează activitatea profesională sau o continuă cu program de lucru de cel mult 4 ore/zi.
Așadar, noul document este important numai pentru angajator. Pe de altă parte, Casa de Pensii deține datele de contact ale angajatorilor dat fiind că lunar acesta plătește CAS iar pe cererea de pensionare a solicitantului sunt trecute datele de contact ale angajatorului.
Pensii 2022. Marius Budăi: Specialiştii din Banca Mondială vor fi alături de mine, de seniorii acestei ţări, în această reformă a pensiilor
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, marţi seară, că specialiştii şi cei din conducerea Băncii Mondiale sunt de acord cu reforma pensiilor propusă de el şi susţine că i-a convins întrebându-i dacă pot trăi cu 200-300 de euro pe lună. Ministrul Muncii a mai precizat că s-au scris ”bazaconii” în PNRR, după ce a fost întrebat dacă şi cei de la Uniunea Europeană au dat undă verde majorării pensiilor.
Întrebat cât a pierdut un pensionar din România, din puterea de cumpărare, Marius Budăi a estimat că este vorba de 7-8 la sută. ”Un pensionar a pierdut până la 7-8 la sută numai prin majorările de preţuri care s-au întâmplat până acum şi dacă lucrurile va continua, scăderea va fi şi mai mare, din păcate. Dacă ar fi să cuantificăm şi majorarea de sută de 10 la sută de la începutul anului, suntem cu puterea de cumpărare apărată, dar nu ştim ce se întâmplă în perioada următoare”, a declarat Marius Budăi.
Ministrul Muncii a declarat că a purtat discuţii cu specialiştii şi cu conducerea Băncii Mondiale care au fost de acord cu reformele propuse.
”Am găsit un sprijin enorm în conducerea Băncii Mondiale. Am avut discuţii cu specialiştii, explicându-le pe cifre raţionamentul care stă în spatele a ceea ce am susţinut de când am preluat ministerul, dar şi înainte, când eram în opoziţie, că acel 9,4 nu este îndestulător, în primul rând pentru a rezolva inechităţile din sistem, după care să putem majora vaniturile seniorilor acestei ţări. Le-am explicat de ce nu poate exista o sustenabilitate clară a sistemului din România, că avem în UE astăzi, între 4 şi 5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi în România, pe cheltuiala României, contribuie la PIB-ul altor ţări, nu contribuie în România. Au înţeles foarte bine, am explicat cu cifrele pe masă şi cu cifrele persoanelor angajate în România şi a celor care nu sunt angajate (…) I-am întrebat dacă în România pensia este de 200 de euro, dacă dumnealor ar putea trăi cu 200-300 de euro pe lună. M-am bucurat ca aseară târziu să aud de la specialiştii din Banca Mondială că vor fi alături de mine, de seniorii acestei ţări, în această reformă”, a declarat Marius Budăi.
Întrebat dacă cei de la Banca Mondială au fost de acord cu majorarea pensiilor, Budăi a dezvăluit ce le-a spus acestora. „Am să vă spun fraza cu care am încheiat discuţia cu dumnealor, practic i-am invitat să fie de acord cu mine că în urma construirii acestei reforme, cetăţenii români nu trebuie să rămână săraci”, a declarat Budăi.
Întrebat, de asemenea, dacă a primit vreo undă verde de la Comisia Europeană, aşa cum a primit de la Banca Mondială, privind majorarea pensiilor, Budăi a declarat că ”am scris bazaconii în PNRR”.
”Nu Comisia Europeană este un zid în faţa noastră, ci noi care am scris bazaconii în PNRR suntem un zid în faţa cetăţenilor români”, a răspuns Budăi.