PENSII 2022. Este scandal uriaş cu Pilonul II de pensii, după ce ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că „din cauza eficienței slabe de la lună la lună ne dispar bani din pilonul II şi din ceea ce am acumulat până acum”. Mai mult, ministrul Budăi a indicat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar fi cea mai în măsură să vină cu soluţii în acest caz.
Verifică aici ce se întâmplă cu banii din contul tău Pilonul II
Deficitul la bugetul de pensii este de 12 miliarde de lei – „exact cât virăm la Pilonul 2”, spune ministrul Muncii, Marius Budăi. În paralel, fostul ministru Claudiu Năsui afirmă că în guvern se lucrează la un plan de naționalizare a pensiilor private.
Totul este „pe șest, dar intenția e clară, vor să vă ia contribuția la Pilonul 2”, își începe intempestiv Claudiu Năsui postarea pe Facebook. Fostul ministru USR susține că se lucrează la mai multe scenarii, dar că de data aceasta planul este „mult mai perfid” și că are susținerea PNL și a președintelui Iohannis.
Metoda pentru a pune în aplicare planul, susține fostul ministrul al Economiei, este să „acuze fondurile de P2 că au pierdut banii românilor. Lucrul acesta se va întâmpla pentru că randamentele de la P2 vor scădea din cauza creșterii dobânzilor”.
Iar dobânzile cresc pentru că fondurile din acest pilon au foarte multe titluri de stat care scad atunci când dobânzile cresc, ceea ce duce la pierderi la Pilonul 2.
„Vor folosi ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară n.r.) să chinuie cât pot de mult administratorii de fonduri ca să închidă prăvălia și să plece din România. După care vor veni tot ei să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că, iată, că a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să vă salveze”, afirmă Claudiu Năsui.
Pensii 2022. Șeful grupului PNL din Camera Deputaților spune pentru Europa Liberă că poziția liberalilor nu s-a modificat și că ei susțin majorarea alocărilor conform calendarului.
„Nu s-a modificat nimic în poziția noastră ca partid. Faptul că suntem în coaliție nu cred că a modificat cu ceva din pozițiile fiecărui partid pe tema aceasta”, afirmă Gabriel Andronache.
„Referitor la declarațiile domnului Budăi, în mod evident că abordarea PSD este aceeași din totdeauna: că Pilonul 1 este cel mai important pilon de susținere a sistemului de pensii”, mai spune reprezentantul PNL. El menționează că nu are informații cum că Executivul ar pregăti o Ordonanță de Urgență pe tema aceasta.
„Nici de la secretarul de stat și nici de la secretarul de stat pe relația cu parlamentul”, întărește deputatul PNL.
„Eu am participat în Coaliție la discuții, înainte de vacanța parlamentară, și nu am asistat la nicio discuție pe tema asta”, mai spune Gabriel Andronache.
7 miliarde de lei au dispărut de la începutul acestui an din conturile românilor care contribuie la Pilonul 2 de pensii. Unde sunt banii, nicio instituţie a statului român pare că nu ştie. Guvernul cere măsuri din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Fondurile Private de Pensii transmit, însă, că pierderea va fi recuperată în timp.
„Dacă discutăm de banii acumulați pentru pensiile private obligatorii de către cei aproape 7.8 milioane de participanți care sunt gestionați de cele 7 fonduri, atunci ar trebui să nu avem îngrijorări.
Pentru că avem o instituție numită de Parlament care are ca şi atribuție supravegherea acestor fonduri, inclusiv modalitățile în care aceştia îşi constituie garanții şi cum îşi investesc fondurile pe care le încasează lună de lună.
Pentru că discutăm de sume care se deduc din Pilonul 1 de pensii, practic în fiecare lună veniturile se diminuează cu aceste sume.
Mă uitam pe statistici şi la nivelul lunii mai pe sumele transferate pe cele 7 fonduri sunt 891,411,369 de lei, care reprezintă sume importante şi de acea ele trebuie gestionate corect.
În ceea ce privește Pilonul 2, în prezent el funcționează în mod activ pe partea de acumulări şi mai puţin pe partea de livrări de beneficii.
Iar în ceea ce privește modalitatea de plată, în situaţia în care persoanele care îndeplinesc condiţia de vârstă standard vor solicita restituirea sumelor suntem în urmă în ceea ce privește emiterea şi aprobarea legii privind modalitatea de plată a unităților. (…)
Nu este vorba despre un furt, ci despre rentabilitatea plasamentelor”, a explicat Doina Pârcălabu, fost preşedinte la Casa Naţională de Pensii, în emisiunea News Magazine de la Antena 3.
Pe de altă parte, după ce Guvernul a aprobat în martie o OUG prin care majorează contribuția virată la Pilonul 2 de la 3,75% la 4,75%, începând cu 1 ianuarie 2024, prima de acest fel, în altă ordonanță privind creșterea taxelor (OUG 16/2022), sunt taxate dividendele încasate de fondurile de pensii, introducându-se problema dublei impozitări.
Pensii 2022. Marcel Ciolacu, veste bună pentru 5 milioane de români: „Indexarea pensiilor va fi categoric făcută”
Efectul este că sumele acumulate în fondurile de pensii private vor fi mai mici din cauza noilor obligații fiscale. „Taxarea dividendelor încasate de fondurile de pensii private încalcă acest principiu EET (exempt-exempt-tax n.r) și introduce problema dublei impozitări a beneficiilor ce vor fi încasate sub formă de pensii de participanți și beneficiari”, spune Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Majoritatea statelor europene cu sisteme de pensii private au implementat în legislație sistemul „EET”.