Pensii 2022. Vârsta de pensionare pentru femei s-a majorat în iunie!

În momentul de față, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 6 luni. Cu toate acestea, ea va crește treptat până la egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani. Creșterea vârstei de pensionare va avea loc până în anul 2030, gradual.
Filip Stan
20 iun. 2022, 23:10
Pensii 2022. Vârsta de pensionare pentru femei s-a majorat în iunie!

Pensii 2022. Vârsta de pensionare în România s-a majorat în această perioadă. Concret, în luna mai, vârsta de pensionare pentru femei s-a modificat. Această modificare se păstrează și în luna iunie.

Concret, femeile se pensionează acum la 61 de ani și 10 luni, în conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Mai mult, stagiul complet de cotizare luat în calcul la calcularea pensiilor a urcat la 31 de ani și 10 luni.

Pensii 2022. Veste bună pentru milioane de pensionari, date oficiale. Situaţia se schimbă radical de la 1 iulie
Amintim că vârsta de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Însă, la femei se aplică o creștere graduală, până în ianuarie 2030, atunci urmând să se atingă vârsta de 63 de ani. Practic, așa cum am precizat mai sus, în luna mai a acestui an, vârsta de pensionare pentru femei a urcat la 61 de ani și 10 luni, scrie bugetul.ro.

Pensii 2022. În ianuarie 2023, femeile se vor pensiona la 62 de ani
În luna septembrie va avea loc o nouă creștere a vârstei de pensionare pentru femei: 61 și 11 luni. Mai mult, în ianuarie 2023, vârsta de pensionare pentru femei va urca la 62 de ani, iar stagiul complet de cotizare va fi de 32 de ani.

Legea pensiilor e pe cale să se schimbe! Ce se întâmplă cu românii care au cotizat doar 10 sau 25 ani – Bugetul.ro
Potrivit angajamentului pe care și l-a luat România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), legea pensiilor va suferi unele modificări, astfel încât să se elimine inechităţile din sistem.

Pensii 2022. Legea pensiilor urmează să fie modificată, astfel că au fost făcute nişte calcule despre cum va arăta pensia unui român cu vechime minimă, în contextul în care după 1 septembrie 2023 nu va mai putea fi cumpărată vechimea în muncă.

Acum, legislaţia pentru ieşirea la pensie stipulează o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii, însă este luată în calcul şi varianta din legea 127, conform căreia este necesar un minim de cotizaţie de 10 ani, şi 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

Perioada minimă de cotizare ar putea fi schimbată. Asta ar însemna că ar putea fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Dacă se va întâmpla asta, calculul pentru pensia minimă ar fi așa: persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani ar avea o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe ţară la momentul ieşirii la pensie, adică circa 1.020 de lei în prezent, şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.

Pensii 2022. Veşti bune pentru această categorie de români. Cu cât scade vârsta de pensionare

Conform surselor, cei care au cotizat 15 ani vor primi o pensie egală cu 45% din salariul minim brut pe ţară de la momentul pensionării.

Asta ar însemna 1.020 de lei din 2.550 de lei cât este salariul minim brut în prezent, respectiv 1.147 de lei. De asemenea, pentru fiecare an muncit după cei 10 ani vechime, se mai adăuga un procent de 1% până la vechimea de 15 ani. În prezent, sunt discuţii pe acest subiect în coaliţia de guvernare. „Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare. Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, conform Romania TV.

Proiectul va mai avea şi alte modificări care ar urma să fie efectuate în Parlament în momentul în care propunerea va fi discutată în comisii şi în plen.

Pensii 2022. Cresc pensiile în România, dar scade numărul pensionarilor. Noile rapoarte INS pentru primul trimestru din 2022
 

Crește vârsta de pensionare pentru femei. Anunțul momentului făcut de ministrul Muncii
Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că vârsta de pensionare pentru femeile din România se va modifica. Totodată, acesta a explicat că majorarea vârstei de pensioare a femeilor este un lucru asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În momentul de față, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 6 luni. Cu toate acestea, ea va crește treptat până la egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani. Creșterea vârstei de pensionare va avea loc până în anul 2030, gradual.

„Este un lucru asumat prin PNRR. Vârsta de pensionare la femei creşte oricum în baza legii actuale 263 şi va ajunge la 63 de ani, după care va urma o etapă unde va fi egalizare la 65 de ani, dar nu dintr-o dată. Se va întâmpla etapizat, deci probabil va fi undeva prin 2030”, a explicat ministrul Muncii.

Marius Budăi a mai precizat că va fi și o excepție în noua regulă. Potrivit acestuia, femeile care au mai mulți copii vor ieși la pensie mai repede. Pentru bărbați, vârsta de pensionare va rămâne aceeași, adică 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Poporul creștin de origine turcă de lângă România. Foarte puțini știu de existența acestor oameni
Capital.ro
Decizie pentru cei cu buletin de identitate. Statul român va afla absolut totul
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Tortul perfect pe caniculă. Are fructe delicioase și se prepară repede
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Decizie pentru toți proprietarii de terenuri. Se aplică în sute de localități din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Joe Biden afirmă că este cel mai calificat pentru a fi președinte și respinge ideea retragerii din cursă
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!