Pensii 2022. „Guvernul României nu trebuie să accepte condiționarea ca totalul pensiilor să nu depășească 9,4% din PIB! Eu nu sunt de acord să semnez așa ceva! România are peste 4 milioane de lucrători în Uniunea Europeană. Acei lucrători au fost pregătiți de statul român. Acei lucrători acum contribuie la PIB-ul Uniunii Europene. Prin urmare ei ajută economiile europene prin banii pe care îi plătesc acolo.
Nu poți să mă încorsetezi pe mine, România, care am atâția lucrători la tine, Uniunea Europeană, într-o suma fixă pentru pensii. E o chestiune care trebuie discutată foarte clar și cu toate argumentele pe masă. Guvernul României trebuie sa se împotrivească.
Ca ministru NU VOI SEMNA o reformă care să îi sărăcească pe actualii seniori ai României, dar și pe viitoarele generații până în 2070″, a scris Marius Budăi pe Facebook
Pensii 2022. Marius Budăi: „Nu ne puteţi încorseta. Nu voi semna aşa ceva”
Într-o analiză pe care am făcut-o la nivel de PNRR-ul ale statelor membre din Uniunea Europeană, dar și a legislațiilor naționale, nu am găsit absolut nicăieri, dar absolut nicăieri, o asemenea plafonare cu cheltuielile sociale.
Nu am găsit niciun fel de plafonare nici la 9,4% cum e la noi sau la nu știu cât altă cifră. Și nu am găsit mai ales o asemenea asumare până în 2070. Nu este posibil așa ceva să facem în România, din moment ce nu există în statele membre ale Uniunii Europene.
Marius Budăi, veste bună pentru milioane de pensionari: „Voucherele sociale nu sunt singura măsură din acest an”
În tratatele Uniunii Europene, în tratatele de bază de aderare la Uniunea Europeană e scrie foarte clar că statele membre trebuie să aibă o independență în a-și hotărî politicile sociale. Mai mult de atât, discutând de o sustenabilitate imediată a fondului de pensii spuneam foarte clar că acei milioane de cetățeni români ai noștri care muncesc în statele membre ale Uniunii Europene și care au fost pregătiți de către noi de către România, fie că este asistent medical și așa mai departe, lucrează în statele membre ale Uniunii Europene și contribuie la creșterea economică a statelor respective. Deci consider că România, prin aportul pe care și-l aduce, trebuie să fie privită în Uniunea Europeană, ca și un partener corect. Nu voi semna o reformă care să-i sărăcească pentru 50 de ani de zile pe cetățenii români. „, a explicat Marius Budăi, ministrul Muncii.