Pensii 2023. Informaţia este importantă şi pentru cei care primesc banii de pensie pe card şi aşteaptă poştaşul pentru a le aduce talonul mov. Cei care primesc pensia de la poştaş, şi nu sunt găsiţi acasă pentru a-şi primi banii, pot să-şi primească ulterior drepturile bănești în două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.
Aşadar, în cazul în care un pensionar nu este găsit acasă de către poştaşul care îi aduce pensia, persoana respectivă îşi poate primi banii în două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.
Dacă nu îşi ridică banii până atunci de la ghişeul poştal, pensiile merg înapoi la Casa teritorială de Pensii şi pot fi ridicate ulterior de acolo de către beneficiari.
Pensiile speciale nu vor fi tăiate, iar vârsta de pensionare va creşte. Acestea sunt concluziile ministrului Muncii, Marius Budăi, după vizita la Bruxelles
Cât despre românii care primesc pensia pe card, ei trebuie să ştie că talonul mov nu este pierdut dacă nu au fost acasă atunci când a venit poştaşul, ci poate fi ridicat de la oficiul poştal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.
Ulterior, Poşta le arhivează pentru o perioadă de doi ani, însă pot fi transmise, la cerere, la domiciliul beneficiarilor. Casa Naţională de Pensii, mesaj de maximă importanţă pentru toţi pensionarii! „Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.
În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată. Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.
EXCLUSIV Marius Budăi, după întâlnirea de la Bruxelles pentru procentul de 9,4% la pensii: ”Am discutat cu subiect și predicat, se renunță la acest aspect”
Începând cu drepturile aferente lunii martie 2021, taloanele mov sunt arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.
Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora.
După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii”, este mesajul complet venit de la CNPP (Casa Naţională de Pensii Publice) pentru cei aproape 5 milioane de pensionari din România.
Pensii 2023. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut anunţul pentru pensionarii români. Data la care vin pensiile românilor în iunie 2023 a fost anunţată oficial de ministrul Muncii, Marius Budăi, după ce au existat speculaţii cu privire la o întâriere, din cauza minivacanţei de Rusalii.
Oficialul încearcă să-i liniștească pe români şi susţine că nu vor exista întârzieri cu privire la plata pensiilor de stat, în luna iunie 2023. Astfel, pensionarii vor primi veniturile care li se cuvin la termen, iar poștașii vor fi pe teren, inclusiv în ziua liberă prin lege.
„Pensiile se vor plăti în calendarul stabilit, 1-15 iunie, fără niciun fel de rezervă (…). Da (poștașii muncesc și în vinerea din punte – n.r.). Nu va exista nicio zi de întârziere„, a declarat ministrul Marius Budăi.
Şeful Casei de Pensii, anunţ la România TV despre plata pensiilor în iunie 2023
„Noi avem convenție încheiată între CNPP si Compania Națională Poșta Română în care sunt stipulați foarte clar termenii atât de plată, cât și de distribuire a pensiilor.
Este o problemă la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie privind acele zile libere. Am vorbit personal cu șeful companiei Poșta Română. Ei vor lucra pe 2 iunie, vineri.
Am primit asigurări că vor începe să distribuie pensiile pe 2 iunie pentru acei beneficiari care au ales plata prin mandat poștal, urmând ca după data de 6 să intram în program normal.
Noi, primele tranșe de bani, le vom vira încă de la sfârșitul lunii mai, să aibă cash să livreze pensiile începând cu data de 2 iunie, vineri.
Până pe data de 15 trebuie achitate toate pensiile pentru cei care au optat pentru plata pensiei prin mandat poștal”, a declarat șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, potrivit romaniatv.net.
Pensii 2023. Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.
Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.
Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.
Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român. „Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.