Pensii 2023, se schimbă formula de calcul. Când intră banii pe cardul seniorilor în octombrie. Vestea bună este că poştaşul aduce şi 1.000 de lei în plus în această lună

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat când intră pensia în luna octombrie dar și care sunt cei peste 4 milioane de pensionari care vor primi bani în plus în doar câteva zile.
Alina Costache
02 oct. 2023, 12:39
Pensii 2023, se schimbă formula de calcul. Când intră banii pe cardul seniorilor în octombrie. Vestea bună este că poştaşul aduce şi 1.000 de lei în plus în această lună
Câţi bani câştigă pe lună un poştaş în România. Salariul s-a majorat în 2023

Pensii 2023: Când intră banii pe octombrie și cine va primi până la 1.000 de lei în plus la pensie! Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a transmis românilor când vor intra pensiile în luna octombrie şi ce sume de bani vor primi în plus miloane de pensionari.

Pensii 2023. Plata drepturilor de pensie prin  intermediul CN Poșta Romana SA se face astfel:

Plăţi curente

• 1 – 15 ale lunii – la domiciliul beneficiarilor;

• pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective .

Plăţi restante

• 11 – 15 ale lunii – la domiciliul beneficiarilor

• pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

Plata prin conturi curente sau conturi de card se face începând din data de 14 sau din prima zi lucrătoare care urmează datei de 14, dacă această zi este nelucrătoare.

Persoanele care locuiesc în străinătate şi solicită plata drepturilor de pensie în sistemul public din România prin intermediul unui mandatar, trebuie sa depună o procură specială la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a mandatarului sau de la ultimul loc de asigurare al titularului.

Ce se întâmplă cu valoarea punctului-amendă, după creşterea salariului minim. Toţi şoferii trebuie să ştie asta!

”Chiar de luni, normal, începem să achităm pensiile aferente lunii octombrie, numai că noutatea este că, pe lângă pensia aferentă acestei luni, se va acorda și cea de-a doua tranșă a ajutorului financiar prevăzut de Ordonanța 168/2022 și vreau să reamintesc care sunt condițiile de acordare a acestui ajutor financiar.

Este vorba despre pensionarii din sistemul public de pensii cu domiciliul în România, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei Acest ajutor este dat pe tranșe de venituri”, a explicat, în exclusivitate la Antena 3 CNN, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Daniel Baciu, conducătorul Casei de Pensii, a dezvăluit recent detalii privind acordarea pensiilor pentru luna octombrie 2023, anunțând că peste patru milioane de pensionari români vor beneficia de sume adiționale de bani în perioada următoare.

Potrivit anunțului făcut de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, pensionarii trebuie să înceapă să-și primească pensiile începând de astăzi.

Chiar de luni, normal, începem să achităm pensiile aferente lunii octombrie”, a afirmat Baciu. Acesta a adăugat că pe lângă pensia obișnuită, pensionarii vor primi și cea de-a doua tranșă a ajutorului financiar prevăzut de Ordonanța 168/2022. Acest ajutor financiar este destinat pensionarilor din sistemul public de pensii cu domiciliul în România, care au venituri mai mici sau egale cu 3.000 de lei.

Detaliile despre sumele acordate sunt clare și transparente. Pensionarii cu venituri de până la 1.500 de lei vor primi 1.000 de lei, cei cu venituri între 1.501 și 2.000 de lei vor primi 800 de lei, în timp ce pensionarii cu venituri între 2.001 și 3.000 de lei vor primi 600 de lei. În conformitate cu reglementările, aceste sume sunt acordate în două tranșe egale, prima tranșă fiind deja distribuită în luna ianuarie.

Este important de menționat că pe taloanele de pensie sunt specificate separat aceste sume, față de pensia normală. Astfel, pensionarii pot vedea în mod clar detaliile despre veniturile lor, asigurându-se de transparența și corectitudinea procesului de acordare a acestor sume adiționale.

Impactul acestei măsuri este semnificativ, deoarece peste patru milioane de pensionari vor beneficia de aceste sume adiționale. Aceste fonduri suplimentare pot aduce o ușurare semnificativă pentru mulți pensionari, contribuind la creșterea nivelului lor de trai, la îmbunătățirea condițiilor de viață și la acoperirea nevoilor de bază.

Decizia de acordare a ajutorului financiar adițional reprezintă un exemplu pozitiv de responsabilitate socială și de interes față de categoria populației adesea neglijată. Este un pas înainte spre crearea unei societăți mai echitabile și mai incluzive, unde fiecare cetățean, indiferent de vârstă sau de statut social, are parte de sprijin și de respect.

Pentru mulți dintre beneficiari, această măsură nu doar că aduce un confort financiar sporit, dar semnalează și recunoașterea valorii și a contribuțiilor pe care le-au adus la societatea românească de-a lungul anilor de muncă. Acest gest poate contribui la îmbunătățirea perceției și la consolidarea încrederii în instituțiile statului, consolidând astfel legăturile între cetățeni și autorități.

Pensii 2023. Simona Bucura Oprescu, ministrul muncii, anunţ crucial pentru toţi pensionarii. Când vor primi bani mai mulţi

Simona Bucura Oprescu, ministrul muncii, anunţ crucial pentru toţi pensionarii. „Noua lege a pensiilor vreau să le răsplătească anii de muncă în condiții grele. Vreau o lege care să aducă respect și echitate”, a scris Simona Bucura Oprescu pe pagina sa de Facebook.

„E o zi importantă pentru mine ca ministru care, prin mandatul meu, mi-am asumat să cresc calitatea vieții celor 5 milioane de vârstnici, din care 4.765.133 sunt pensionari în sistemul public. Am menționat numărul exact pentru că fiecare contează. Iar noua lege a pensiilor vreau să le răsplătească anii de muncă în condiții grele. Vreau o lege care să aducă respect și echitate”, a mai adăugat ministrul muncii.

Citeşte şi: Pensii 2024. Bani în plus pentru pensionari. Vestea aşteptată de milioane de români vine de la şeful Casei de Pensii

În mesaj, Simona Bucura Oprescu le urează vârstnicilor viață lungă, cu sănătate, bucurii și cu oamenii dragi alături: „Apăsarea sufletească a vârstnicilor români nu este doar nivelul veniturilor, ci și dorul. Dorul de copiii și nepoții plecați din țară printre străini, dorul de oamenii pe care îi iubesc. Trebuie să le acordăm respect în fiecare zi, atât ca reprezentanți ai statului român, prin politici publice, dar și noi ca oameni: să petrecem timp cu ei, să le cerem sfatul, să le oferim o îmbrățișare! N-au avut o viață ușoară. Și n-o au nici acum, să recunoaștem cu toții, dacă vrem să schimbăm ceva! Cum ar fi ca ridurile de pe chipurile vârstnicilor să fie mai degrabă de la momentele în care au zâmbit?”.

Formula de calcul semodifică, cine sunt pensionarii care vor primi mai mulţi bani din ianuarie 2024

Coaliţia ia în calcul trei scenarii pentru noua lege a pensiilor. Prima metodă de calcul, care are în vedere atât constribuţia la asigurările sociale, cât şi vechimea în muncă este preferată.

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Formula de calcul are două elemente componente. Ca prim element de calcul – valoarea de referinţă a punctului de pensie. Era ca element de analiza 71 de lei. Şi cel de al doilea element era numărul de puncte. Se calculează ca un raport simplu între salariul de incadrare lunar al omului raportat la salariul mediu brut pe economie. Modalitatea de calcul din sistemul public de pensie se apropie foarte mult de nivelul de contributivitate.

Bărbaţii care s-au pensionat înainte de 2015 şi au un stagiu de cotizare de 35 de ani vor fi primii care vor avea de câştigat, spun specialiştii. La fel şi femeile care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani. În schimb.

Doina Pârcălabu, fosta şefă a Casei de Pensii: Persoanele care s-au pensionat, bărbaţii practic nu vor avea modificări la cuantumul pensiei. Vor avea modificări la cuantumul pensiei bărbaţii care s-au pensionat înainte sau uşor înainte de anul 2015, când acest coeficient de corecţie a fost mult mai mic şi stagiul lor de cotizare a fost de 35 de ani. Şi toate femeile care s-a utilizat un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani. ŞI, de asemenea, şi în funcţie de coeficientul de corecţie de care au beneficiat. Nu vor avea de câştigat persoanele pensionate anterior anului 2001, pentru că acele persoane în general, au avut un stagiu de cotizare de 25 de ani la femei, de 30 de ani la bărbaţi. Şi acele persoane nu vor avea modificări în semnul majorării cuantumului de pensie.

Un bărbat care a cotizat la stat 35 de ani, cu o pensie de 2550 ar putea primi în plus aproape 1.000 lei. În cazul unei femei cu o pensie de aproape 2800 lei şi un stagiu de cotizare de 32 de ani majorarea ar fi mai mică, de aproape 800 de lei. Noua lege va rezolva diferenţele între pensiile bărbaţilor şi femeilor prin aplicarea unui mecanism de corecţie.

Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Am înfiinţat un task force prin ordin de ministru care monitorizează tot ce ţine de partea de PNRR, ne dorim ca legea pensiilor să fie finalizată cât mai curând. În momentul acesta avem 3 variante, avem o discuţie, pe de o parte între noi şi Banca Mondială, pe de altă parte între noi şi Comisia Europeană încercând să îndeplinim exigenţele Comisiei, dar punând, în primul rând dorinţele românilor. Ne dorim să aducem echitate între pensiile pe care românii le caştigă, ne dorim ca românii să ştie încă de acum care sunt regulile şi ce pensii vor lua şi să aducem bunăstare, în special în buzunarul românilor care au pensii mai mici. În acest moment pot să vă spun clar că nicio pensie nu va scădea.

Florentina Lazăr, reporter Observator: În noua lege se va tine cont și de veniturile de natura salarială care nu au făcut pana acum parte din baza de calcul. Asta înseamnă că sporurile, cum ar fi cel pentru munca pe timpul nopții sau de toxicitate vor fi adăugate la pensie.

Anual, în luna martie, pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei a anului precedent. Pentru a stimula rămânerea în activitate se va acorda un număr de puncte pentru fiecare an muncit peste stagiul de cotizare de 25 de ani.

Doina Barcari, fondator Asociația pentru Drepturile Pensionarilor: Îți îndeplinești dreptul de a te pensiona, să ai vârsta și stagiul minim. Nimeni nu te poate condiționa să vrei să muncești și să beneficiezi și de pensie, e o încălcare de drepturi constituționale.

Statul va cheltui cu 14% mai mulţi bani odată ce va intra în vigoare noua lege, de la 1 ianuarie 2024. Reforma este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În schimbul banilor europeni va creşte eşalonat şi vârsta de pensionare pentru femei la 63 de ani până în 2030 şi la 65 de ani până în 2035. Până la 1 noiembrie şi reforma pensiilor speciale trebuie să fie adoptată în Parlament cu modificările cerute de Curtea Constituţională şi Comisia Europeană. Impozitul pe partea de necontributivitate ar putea creşte la 20% şi s-ar putea aplica tuturor pensiilor de serviciu şi militare şi nu doar magistraţilor.

Pe ultima sută de metri, coaliţia a vrut să strecoare ieri un amendament la pachetul de măsuri care elimină obligativitatea aderării la Pilonul II de pensii. Liberalii spun că ideea a venit din partea unui secretar de stat PSD, de la Finanţe.

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Cred că ar fi necesar să oprim aceste discutii privind acest subiect, nu se pune problema pilonului doi, a naţionalizarii şi a tuturor bazaconiilor care au apărut în sectorul public.

Bogdan Glăvan, analist economic: Sistemul de pensii prin redistribuţie nu poate asigura fonduri către pensionari. Ce trebuie făcut este să încurajam şi să dezvoltăm sistemul de pensii prin acumulare. A-i pune un băţ în roţi este o idee foarte proastră, nu cred că are vreun precedent în lumea civilizată. Să scoatem la mezat pensiile viitoare ale generaţiei care acum munceşte este extrem de otrăvitoare şi nocivă.

În urma scandalului, amendamentul a fost retras. Între timp, deputatul PNL Ben-Oni Ardelean a anuntat că va părăsi partidul si va înfiinta o nouă formatiune politică, un răspuns la dezamăgirile cetăţenilor faţă de clasa politică actuală.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Mesaje de felicitare din partea sportivilor români pentru înotătorul David Popovici, medaliat cu aur olimpic
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!