Pensii 2023. Vești bune pentru unii pensionari. Judecătorii CCR au decis că anumite prevederi din legea 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii nu sunt constituționale.
„sintagma „sistemului public de pensii” din titlul Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, precum și din cuprinsul art. 1 alin. (1) din aceeași lege este neconstituțională”, se arată în Decizia 561/2022, publicată în Monitorul Oficial.
Pensii 2023. Când vin pensiile în februarie. Explicațiile șefilor de la Casa Națională de Pensii
Legea stipulează că pensionarii care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite primesc o indemnizație lunară.
Pensii 2023 Cine sunt pensionarii care vor primi mai mulţi bani
Legea mai prevede că aceștia sunt considerate persoane juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domeniile creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice.
Legea 8/2006 stabilea ca indemnizația să fie acordată doar pensionarilor din sistemul public de pensii.
Acum, jurnaliștii și militarii pensionați beneficiază de această indemnizație, doar dacă sunt membri ai uniunilor de creatori. Această indemnizație lunară ajunge la 50% din pensia titularului. Valoarea maximă stabilită de lege pentru această indemnizație este de două salarii de bază minime brute pe țară.
Citește și: Pensii 2023. Veste bună, 224 lei în plus la pensie. Ce se întâmplă cu indemnizaţia socială din februarie
Efectele juridice ale aspectelor Legii 8/2006, declarate neconstituționale, vor expira la 45 de zile după publicarea deciziei, la 25 martie. În această perioadă, dispozițiile sunt suspendate.
Indemnizație de 50% din pensia cuvenită titularului
Aceeași lege arată că jurnaliștii și militarii pensionați vor primi o indemnizație specială în sumă de 50% din pensia cuvenită sau aflată în plată la data solicitării. Limita este echivalentul a două salarii de bază minime brute.
Salariul minim brut este, în prezent, de 1.250 de lei, prin urmare, indemnizația specială poate ajunge la cel mult 2.500 de lei brut.