PENSII 2023. Cea mai proastă veste pentru 5 milioane de români

Vârsta de pensionare în Europa variază în funcție de tipul de pensionare, anticipată și cea standard, pentru limita de vârstă. Vârsta minimă de pensionare anticipată este 58 de ani pentru femei în Lituania și de 63 de ani și 7 luni pentru ambele sexe în Germania. În România, ar putea creşte la 65-70 de ani.
Filip Stan
16 ian. 2023, 21:50
PENSII 2023. Cea mai proastă veste pentru 5 milioane de români

Pensii 2023.  România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani, până în 2035, și introducerea de stimulente pentru majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani. În privința pensiilor speciale, România și-a asumat că nu va introduce categorii noi și pe cele actuale le va raționaliza, iar doar pensiile speciale ale magistraților vor fi protejate de Curtea Constituțională.

România încearcă acum să renegocieze reformele și jaloanele impuse prin PNRR în domeniul pensiilor, care ar trebui recalculate până la sfârșitul anului. Un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică ne arată că România se numără printre țările cu cea mai mică speranță de viață după pensionare, în timp ce alți europeni se pensionează mult mai târziu. În majoritatea țărilor, vârsta de pensionare va crește, ajungând chiar la 74 de ani în 2026.

Vârsta de pensionare în Europa variază în funcție de tipul de pensionare, anticipată și cea standard, pentru limita de vârstă. Vârsta minimă de pensionare anticipată este 58 de ani pentru femei în Lituania și de 63 de ani și 7 luni pentru ambele sexe în Germania.

Pensii 2023. În Uniunea Europeană, bărbații se pensionează la vârsta medie de 64 de ani și 3 luni, iar femeile la 63 de ani și 5 luni. În România, vârsta medie de pensionare este 65 de ani pentru bărbați și de 61 de ani și 3 luni pentru femei, sub cel mai mare prag, regăsit în Norvegia și Islanda. Acolo, bărbații și femeile se pensionează la 67 de ani.

Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre pensii: „Cum să interzici așa ceva?”

Cea mai mică vârstă de pensionare este în Slovenia, în Luxemburg, Italia și Grecia, țările în care angajații pot ieși la pensie la 62 de ani.

Vârsta de pensionare va crește în majoritatea țărilor, până în 2060. În Danemarca, de pildă, angajații vor ieși la pensie la 74 de ani, în Italia și Estonia, la 71, în timp ce Slovenia și Luxemburg păstrează vârsta de 62 de ani. În România, se preconizează că și femeile se vor pensiona la 65 de ani, asemeni bărbaților.

Datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică arată că speranța de viață după pensionare variază foarte mult în Europa. Pentru bărbați, este de 14 ani în Letonia, de 15 ani în România, și crește până la 24 de ani în Luxemburg. Pentru femei, aceasta crește de la 18 de ani și 9 luni în România la aproape 28 de ani în Franța, Spania și Grecia.

Pensii 2023. Pensia pentru limită de vârstă: Cine poate ieși la pensie în acest an
Dacă a fost îndeplinită condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pensia pentru limită de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei standard de pensionare. Vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii. Astfel, iată cine poate ieși la pensie pentru limită de vârstă în acest an.

În prezent, pensiile din țara noastră, deci și cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actuala legislație trebuia înlocuită de câțiva ani, dar Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, care stabilește noile reglementări, a fost amânată din nou, de data aceasta pentru 2024.

Astfel, deoarece vârsta minimă de pensionare este raportată la data nașterii, putem afla cine poate ieși la pensie anul acesta.

Mai exact, dacă îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare, persoanele ce ating vârsta standard de pensionare în 2023 pot cere să iasă la pensie.

Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Pentru femei însă, vârsta standard de pensionare este, de principiu, de 63 de ani, dar ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. În 2023, de exemplu, femeile se pot pensiona la 62 și 62 de ani și o lună (în funcție de perioada anului, dar se găsesc detalii mai jos).

Bărbații care se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2023
În cazul pensionării bărbaților, lucrurile sunt simple. Concret, se vor putea pensiona în 2023 cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare: cel puțin 15 ani munciți legal.

  • 2023
    Vârsta standard de pensionare împlinită
    65 de ani
    Stagiul minim de cotizare realizat
    15 ani
    Stagiul complet de cotizare realizat
    35 de ani

Trebuie menționat că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). În esență, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Femeile care se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2023
După cum spuneam, cu toate că atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârsta și de cotizare, vârsta la care pot ieși la pensie diferă. Astfel, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani, potrivit legii pensiilor.

Pe de altă parte, această limită nu a fost încă atinsă, ca-n cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030. Diferit este și stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani,m scrie avocatnet.ro

Românii care vor să-şi cumpere vechime în muncă mai pot face asta doar până în luna august 2023, potrivit OUG 163/2020.

Ministrul Marius Budăi susține că, ”în funcție de dinamica activității din acest an”, se va lua o decizie cu privire la o eventuală continuitate a acestei măsuri.

Pensii 2023. Veste proastă pentru mulţi români, vechimea nu mai poate fi cumpărată

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Fenomenul rar care a apărut în România. Ce sunt norii Shelf-Cloud, de fapt și de ce au putut fi văzuți înaintea furtunii
Capital.ro
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Playtech.ro
Fiica lui Yosif Mohaci, apariție de SENZAȚIE! Nicole arată ca o păpușă, i-a cucerit pe toți
DailyBusiness
Veste șoc pentru pensionari! Nimeni nu se aștepta la acest lucru!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Vremea a făcut ravagii în România: Pompierii au interveni în 42 de localități. Mai mulți copaci au fost doborâți în București din cauza vântului puternic, iar traficul feroviar a fost blocat
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele
substantial.ro
Trei oameni au murit și cinci au fost răniți într-un accident în Giurgiu
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?