Pensii 2023. Formula de calcul a pensiilor va fi modificată. Cum se vor face calculele, veşti proaste pentru femei

Toate pensiile vor fi recalculate după ce va fi schimbată formula de calcul. Principalele vizate sunt femeile.  ”Femeile vor fi dezavantajate în ceea ce privește pensia”, a explicat Bogdan Hossu, preşedintele Confederația Natională Sindicală Cartel Alfa.
Filip Stan
01 aug. 2023, 09:16
Pensii 2023. Formula de calcul a pensiilor va fi modificată. Cum se vor face calculele, veşti proaste pentru femei

Liderul de sindicat Bogdan Hossu a analizat modul de calcul a pensiilor în România. Acesta spune că în 2001, când Legea 19 a reformat sistemul de pensii, o decizie radicală care, din acel moment, a făcut ca pensiile să fie calculate în funcție de contributivitate, a fost luată fără ca oamenii să fie întrebați dacă optează pentru vechiul sau noul sistem.

Problema ar fi coeficientul de corecție, care “prin transferul integral de taxe sociale de la angajator la angajat, datorită formulei din legea care guvernează și la ora actuală sistemul public de pensii, a sărit la 41,51%.”

Citește și: Pensii 2023. Veste bună pentru seniori, banii intră mai repede pe card, iar poştaşul aduce în plus 250 de lei în plic

“Adică a sărit din toate tabelele legate de acest lucru. Evident că 2 lucrători cu decizii emise în ani diferiți au o diferență – pentru condiții normale de muncă – de aproximativ 760 de lei pentru un punct de pensie, iar la mai multe puncte totul se multiplică și, firesc, diferența crește. În privința condițiilor speciale, datorită diferitelor legislații care au apărut și s-au aplicat secvențial, dar nu în totalitate pentru toți cei implicați, diferența crește la 1800 de lei pentru un punct de pensie”, a explicat Bogdan Hossu, potrivit stirilebzi.ro.

Citește și: EXCLUSIV| Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre pensii: ”Românii vor avea mai mulți bani. Venim cu toate reformele la timp!”

Lideru Cartel Alfa spune că prin indexarea parțială și după anul de emitere a deciziei de pensionare, ar fi putut fi efectuată o corecție.

“Practic, în fiecare dintre ultimii 2 ani, dacă s-ar fi dat câte10 procente în corecție, astăzi se putea ajunge la eliminarea acelui coeficient în proporție de 90%”, a spus liderul Cartel Alfa.

Toți pensionarii vor fi afectați mai mult sau mai puțin. Liderul a menționat că cel mai probabil pensiile vor fi calculate printr-o combinație între “o indexare în funcție de data de emitere a deciziei de pensionare și o indexare uniformă generală”. Cei care au ieșit la pensie după anul 2020 au beneficiat de un coeficient de corecție de 41 la sută, care nu ar mai trebui să crească.

El a precizat că această nouă formulă de calcul a pensiei pune în dezavantaj femeile, care ies la pensie mai devreme decât bărbații.

“Schimbând formula de calcul, femeile vor fi dezavantajate. În sensul în care, datorită faptului că au altă vârstă de pensionare, mai mică decât a bărbaților, asta înseamnă că punctajul anual pe noua formulă care se discută ar trebui să se adune, după care să se înmulțească cu o valoare fixă”, a subliniat Bogdan Hossu.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
De unde provine, de fapt, cuvântul ”mulțumesc” și cum a ajuns în limba română. Și tu îl folosești zilnic, dar nu știi asta
Capital.ro
Se schimbă banii. Când se înlocuiesc toate bancnotele
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Cine sunt românii care vor arăta buletinele, de azi. A intrat în vigoare noua lege
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Desert de-ți lasă gura apă. Plăcintă cu cireșe și migdale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Se schimbă banii în Europa. Anunțul BNR pentru cei care preferă bani cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Petrolier răsturnat și scufundat în largul coastelor din Manila: Un membru al echipajului dispărut, autoritățile încearcă să oprească scurgerea de petrol
MediaFlux
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!