Pensii 2023. Marcel Ciolacu, anunţ de ultimă oră pentru cei cu pensii mari: „Se dă vot până la sfârşitul sesiunii!”

Noul premier Marcel Ciolacu i-a anunţat pe aleşi că susţine ferm eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
Filip Stan
15 iun. 2023, 16:44
Pensii 2023. Marcel Ciolacu, anunţ de ultimă oră pentru cei cu pensii mari:
Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că legea pensiilor speciale va trece de votul Camerei Deputaţilor până la finalul sesiunii parlamentare, o discuţie în acest sens urmând să aibă loc vineri, cu preşedintele PNL Nicolae Ciucă, cu miniştrii de Finanţe şi Fonduri Europene precum şi cu ministrul Muncii, Marius Budăi.

”Mâine, împreună cu preşeidntele Senatului, Nicolae Ciucă avem întâlnire cu noul ministru al Finanţelor şi fostul ministru al Finanţelor, actualul ministru al Fondurilor Europene, unde vom lua din nou toate jaloanele şi vom face o analiză şi financiară şi din punct de vedere al fondurilor europene”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu, primele măsuri pentru când devine premier: „Cei cu pensii speciale au interzis în Guvern”

Premierul Marcel Ciolacu a mai spus că ulterior vor lărgi cadrul discuţiei şi cu ministrul Muncii, Marius Budăi, ”pentru a vedea amendamentele şi scrisoarea de la Comisie în ceea ce priveşte pensiile speciale, astfel încât până la sfârşitul acestei sesiuni să treacă legea prin Camera Deputaţilor”.

Despre pensiile speciale pentru parlamentari, Marcel Ciolacu a spus: ”Până la sfârşitul sesiunii, aceste legi vor trece de votul Camerei Deputaţilor şi Senat”.

El i-a anunţat pe aleşi că susţine ferm eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

„Înainte de a-mi da votul, vă anunţ – Susţin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluţie pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale. Şi vreau ca Parlamentul să fie alături de mine şi de Guvern! Să reuşim împreună să facem reformă, să aducem dreptatea şi să luăm banii din PNRR!”, a conchis liderul PSD, Marcel Ciolacu.

EXCLUSIV Marius Budăi: „În PNRR nu se precizează la ce se face referire prin pensii speciale. Nu se pot rezolva inechităţile neprofesionist, punând toate în aceeaşi căciulă” 

Marius Budăi spune că PNRR poate fi renegociat, dar trebuie să se ia o decizie în acest sens în coaliţia de guvernare şi să fie ales foarte bine momentul, astfel încât să nu fie afectată îndeplinirea jaloanelor convenite cu Comisia Europeană.

„Trebuie sa fac o precizare la inceput. In PSD nu dorim sub nicio forma sa punem in pericol implementarea PNRR. Din contra, suntem determinati sa implementam PNRR. Ne-am respectat jaloanele pana in acest moment, vom atinge anumite jaloane poate chiar mai devreme decat perioada in care ar trebui sa ne incadram.
Dar a aparut acest aspect dintr-o necesitate, nu dintr-o dorinta nejustificata. Suntem la aceatsa data cu plata pensiilor din sistemul public, ori acele pensii bazate pe contributivitate, la un procent de 8% din PIB.

Din cauza faptului ca in PNRR s-a scris la general pensii speciale si nu s-a precizat juridic incadrarea acestor pensii si anume acele indemnizatii si pensii de serviciu stabilitte si gandite in baza unor pensii speciale. Nu s-a facut trimitere exact unde se incadreaza pensiile din aparare si ordine publica.

In discutiile tehnice pe care le facem perioadic cu Comisia Europeana ni s-a comunicat atat verbal cat si in scris ca in intelegerea lor ar trebui si acele pensii din aparare si ordine publica sa fie incadrate in acel procent de 9,4%. E un procent asumat de Romania pana in 2070. In aceasta situatie si un alt jalon e rezolvarea inechitatilor in sistemul public de pensii. Acele pensii bazate pe contributivitate. Nu s-ar rezolva inechitatile cu toate pensiile impuse intr-un mod neprofesionist in aceeasi caciula.
Cine sunt românii care se bucură de pensii speciale și cum se calculează ele

Am ridicat discutia la nivelul PSD, la nivelul Guvernului. Va fi ridicata in coalitia politica ce sustine Guvernul sa alegem momentul prielnic de a incepe discutiile cu Comisia Europeana astfel incat sa nu punem in pericol PNRR la nivelul tarii.

Daca vorbim de rezolvarea inechitatilor, cuprinde doi pasi pe care ar trebuie sa ii parcurgem pentru o impelemtnare corecta. Unu e actul normativ care sa prevada ca noi, Romania, avem aceatsa lege. Am agreat in programul de guvernare aceatsa lege daca in urma asistentei tehnice pe care o vom derula si vom incheia un acord cu Banca Mondiala sa derulam aceatsa asistenta se ajunge la concluzia ca aceatsa lege trebuie imbunatatita, vom face aste lucru.

Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori cafeaua și îți dă energie întreaga zi
Capital.ro
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate continentele lumii
Playtech.ro
Stațiunea din România, adorată de turiști! E o reală comoară! Vin de la mii de km să o viziteze!
DailyBusiness
Este vestea cea mare! BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Spynews
”Nu îmi este frică”. A fost sau nu Gabi Bădălău bătut de Bianca Drăgușanu?! Ce spune despre presupusele acte de violență ale vedetei de la o petrecere
Evz.ro
Doliu în muzica românescă. A murit un mare interpret
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
O nouă tragedie pe litoralul românesc! O tânără în vârstă de 25 de ani s-a înecat după ce ar fi făcut sărituri de pe dig
Capital.ro
Statul român ia terenurile înapoi. Decizie definitivă în justiție. Zero lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Taxă pe lux pentru românii cu case și mașini scumpe
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!