Pensionarea anticipată 2023. Acte necesare și în ce cine poate face acest lucru. Cât s-a scumpit „anul de pensie” în 2023

Odată cu creșterea salariului minim pe economie, crește și prețul pe care românii trebuie să îl plătească dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pensia la stat.
Filip Stan
03 feb. 2023, 20:07
Pensionarea anticipată 2023. Acte necesare și în ce cine poate face acest lucru. Cât s-a scumpit
Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre majorarea pensiilor. Doar unii dintre români vor primi mai mulţi bani de la 1 ianuarie 2023

Pensii 2023. Vârstă standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea varstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexă nr. 5. În anumite condiții, românii se pot pensiona anticipat, acest lucru fiind reglementat de Legea 262/2010.

Astfel, potrivit art. 52 din Legea 263/2010, pensia pentru limita de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la dată pensionarii, condițiile privind vârstă standard de pensionare și stagiul minim de cotizare prevăzute de prezența lege.

 

Condiții pentru pensionarea anticipată

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestor stagii se realizează prin creșterea stagiului minim de cotizare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Conform anexei nr.5, persoanele de sex masculin născute începând cu martie 1950 ies la pensie pentur limita de vârstă la împlinirea vârstei de 65 de ani, dacă au un stagiu minim de cotiare de 15 ani sau un stagiu complet de 35 de ani.

Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, așadar la 60 de ani în cazul unei persoane născută după anul 1950, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de Legea nr.263/2010 (fiind astfel necesari 43 de ani de stagiu pentru pensie anticipată fără penalități).

Întrucât din informațiile dvs rezultă că persoană în cauza are un stagiu de cotizare de 20 ani, așa putad beneficia de cel mult stagiu minim de cotizare,  cerință celor minim 8 ani peste stagiul complet de cotizare, respectiv dacă persoană în cauza are un stagiu de 43 de ani, nu este îndeplinită. Într-o asemenea ipoteza, persoană s-ar putea pensiona anticipat începând cu vârstă de 60 de ani, cu penalități, cuantumul pensiei stabilindu-se în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limita de vârstă.

Pensia anticipată parțială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Însă, cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârstă standard de pensionare, conform tabelului nr. 2^1 din Legea 263/2010.

De reținut este că la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate sau pensiei anticipate parțiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a) – c), respectiv:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă;

c) a satisfăcut serviciul militar că militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

Acte necesare

Actele necesare sunt cele prevăzute la art. 76 din Normele aprobate în anexă la HG 257/2011, cu modificările și completările ulterioare, după caz:

– cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 6 la norme);
– carnetul de muncă (original și copie);

– carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie);

– carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);

– alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;

– actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naștere și de căsătorie (original și copie);

– livretul militar (original și copie);

– diplomă de absolvire a învățământului universitar (original și copie) și adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi;

– dovadă echivalarii de către statul român a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ universitar din străînătate;

– adeverință privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);

– adeverință privind condițiile de muncă deosebite, speciale și/sau alte condiții (original);

– procura specială, pentru mandatar (original și copie);

– acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, și/sau al Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din Decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viață sau au avut de suferit în urmă revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare;

– dovadă încetării calității de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parțială, pentru persoanele care, la dată solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original);

– adeverință care să ateste perioadele de activitate realizate după dată de 1 ianuarie 2011 (original);

– alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie;

Cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depune de către solicitant, la casă teritorială de pensii din rază de domiciliu a persoanei îndreptățite la acordarea pensiei, începând cu dată îndeplinirii condițiilor de pensionare. Pensia anticipată se cuvine de la dată îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege, se acordă de la dată înregistrării cererii și se plătește de la dată încetării calității de asigurat, după caz (vezi art. 118 alin. (11) lit.c), (12) și art. 105 alin. (2) din lege).

PENSII 2023: Cât costă cumpărarea unui an de vechime în muncă. Suma a crescut, odată cu majorarea salariilor
Atenție: posibilitatea românilor de a cumpăra vechime în muncă expiră la finalul lunii august a anului 2023. Șeful Casei de Pensii a calculat cât costă cumpărarea unui an de vechime în muncă.
Creşte pensia, dar creşte şi preţul pe care românii îl vor plăti dacă vor să-şi cumpere ani de vechime pentru pensia la stat. Scumpirea vine odată cu creşterea salariului minim la 3.000 de lei.

Contribuția se raportează la salariul minim pe economie și este în proporție de 25%.

„Calcul este foarte simplu. Contribuția de asigurări sociale datorate este de 25%”, a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, la Antena 3 CNN.

Deci este vorba de 750 de lei pe lună, înmulțit cu 12 luni, ceea ce înseamnă 9.000 de lei.

Cei care vor să cumpere, de exemplu, un an de vechime trebuie să scoată din buzunar 9.000 de lei.

Pot alege să plătească toți banii odată sau să facă plata eșalonat, după ce vor încheia un contract cu Casa de Pensii.

Românii care vor și au nevoie să facă acest lucru trebuie să se grăbească. Ei trebuie să semneze un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să plătească contribuția într-o singură tranșă sau în tranșe lunare până la data de 31 august 2023.

PENSII 2023: Vechimea în muncă se poate cumpăra și în acest an. Întrebări și răspunsuri despre plata retroactivă a contribuției

Legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

Acest lucru ar însemna că poate fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Cum se calculează pensia minimă
Pensia minimă echivalează cu 40% din salariul minim brut şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani.

Astfel, la 11 ani de cotizare calculați, pensia ajunge la la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut și tot așa.

„Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare.

Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sistem”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Cum se cumpără vechimea în muncă: Documente necesare
Potrivit Casei de Pensii, pentru înregistrarea unui contract de asigurare socială, trebuie să vă prezentați personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, la sediul instituției, cu cartea de identitate în original și copie, dar şi alte documente.

Documente necesare pentru a cumpăra vechime la pensie:

  • Carte de identitate original + copie
    Dosar carton cu șină
    Formular deschidere contract în două exemplare
    Declarație protecție date
    Declarație pe propria răspundere.
    În cazul cetățenilor străini cu domiciliul în alt stat – pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovada identității persoanei și a cetățeniei.

Perioada până la care românii îşi pot cumpăra vechime în muncă ar putea fi prelungită, înspă acest lucru nu este sigur. Suntem la stadiul de proiect.

Cumpărarea vechimii în muncă: Propunere de prelungire până în 2026

Oana Ţoiu, USR, a depus un proiect de lege pentru prelungirea până în 2026 a termenului în care viitorii pensionari îşi pot cumpăra vechime în muncă.

Dacă iniţiativa va fi aprobată, „zeci de mii de români îşi vor putea completa anii de vechime” şi nu vor rămâne în afara sistemului de pensii contributiv.

„Sunt mulţi vârstnici care, sub şocurile facturilor la energie şi ale inflaţiei, nu au avut de unde să plătească contribuţiile pentru anii lipsă şi prelungirea termenului le va permite să obţină statutul de pensionar şi, implicit, pe cel de asigurat medical, esenţiale la bătrâneţe.

De asemenea, propunem introducerea posibilităţii unor tranşe inegale pentru cei care poate mai au jumătate de an sau un an până la vârsta de pensionare şi au nevoie în scurt timp să cumpere vechimea lipsă”, a precizat Oana Ţoiu.

Proiectul propune prelungirea până la 1 septembrie 2026 a termenului până la care persoanele interesate pot încheia contract de asigurare socială. Termenul actual este 1 septembrie 2023.

Românii şi-ar putea cumpăra „pensia” până în 2026. Preţul colosal pentru un an de vechime în muncă

Oana Ţoiu a depus un proiect de lege pentru prelungirea până în 2026 a termenului în care viitorii pensionari îşi pot cumpăra vechime în muncă.

Conform unui comunicat USR transmis miercuri AGERPRES, dacă iniţiativa va fi aprobată, „zeci de mii de români îşi vor putea completa anii de vechime” şi nu vor rămâne în afara sistemului de pensii contributive.

„Sunt mulţi vârstnici care, sub şocurile facturilor la energie şi ale inflaţiei, nu au avut de unde să plătească contribuţiile pentru anii lipsă şi prelungirea termenului le va permite să obţină statutul de pensionar şi, implicit, pe cel de asigurat medical, esenţiale la bătrâneţe. De asemenea, propunem introducerea posibilităţii unor tranşe inegale pentru cei care poate mai au jumătate de an sau un an până la vârsta de pensionare şi au nevoie în scurt timp să cumpere vechimea lipsă”, a precizat Oana Ţoiu.

Cum poți cumpăra vechime pentru pensie și cât costă. Suma pentru cotizare a crescut în 2023
Proiectul propune prelungirea până la 1 septembrie 2026 a termenului până la care persoanele interesate pot încheia contract de asigurare socială. Termenul actual este 1 septembrie 2023.

„De asemenea, proiectul USR propune ca plata contribuţiei sociale datorate să se poată efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare sau inegale, până la data de 31 august 2026. Posibilitatea de completare a anilor lipsă de vechime, dar nu mai mult de şase ani, prin plata voluntară a contribuţiilor sociale, a fost folosită în 2021 de 20.000 de persoane”, se arată în comunicatul USR.

Cât costă să cumperi un an de vechime în muncă, în 2023

Odată cu creșterea salariului minim pe economie, crește și prețul pe care românii trebuie să îl plătească dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pensia la stat. Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, mai pot cumpăra vechime în muncă și în acest an, potrivit OUG 163/2020.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Noi reguli pentru cei care vor să cumpere vechime în muncă în 2023. De la 1 ianuarie crește și suma ce va trebui plătită pentru a obține pensie
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.

Contribuţia lunară se calculează în funcţie de salariul minim pe economie. Cum de la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 lei cât era în 2022, la 750 lei în 2023.

Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an. Banii pot fi plătiţi toţi odată sau eşalonat, după încheierea unui contract cu casa de pensii. Pot fi cumpăraţi până la 5 ani de vechime în muncă, până la data de 31 august.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!