Pensii 2023. Se recalculează şi pensiile în plată, 5 milioane de români vor primi alte cupoane. Creşte şi vârsta de pensionare

Proiectul de lege care vizează pensiile de serviciu vine cu o serie de propuneri printre care şi noi amendamente. Ce categorii sunt vizate de reforma sistemului de pensii.
Filip Stan
29 mai 2023, 18:47
Pensii 2023. Se recalculează şi pensiile în plată, 5 milioane de români vor primi alte cupoane. Creşte şi vârsta de pensionare

Pensii 2023. Pensiile speciale dispar sau se impozitează, iar cele în plată se recalculează. Vârsta de pensionare creşte la 65 de ani pentru acești români. Potrivit ultimelor modificări, proiectul de lege care vizează pensiile de serviciu vine cu o serie de propuneri printre care şi noi amendamente. Ce categorii sunt vizate de reforma sistemului de pensii.

Astăzi la Camera Deputaților au fost depuse o serie de amendamente legat de reforma pensiilor care, potrivit Guvernului, au ca scop eliminarea unor abuzuri și inechități.

Printre ele enumerăm: „Nu creează noi categorii de beneficiari, dimpotrivă, elimină o serie de categorii de persoane care până la acest moment beneficiau de pensii de serviciu. (personalul asimilat, respectiv personalul de specialitate juridiciar asimilat judecatorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari) – amendament nou
De asemenea, limitează accesul la pensia de serviciu prin eliminarea perioadelor asimilate ca vechime recunoscute în prezent în specialitate (de exemplu: vechime în avocatură, consilier juridic. etc). – depus si aprobat in Senat
Supraimpozitarea cu 30 % pentru componenta necontributivă din pensie care depășește câștigul salarial mediu brut pe economie. (amendament modificat față de Senat) –  Amendament nou-
Creșterea vârstei standard de pensionare, până la 65 de ani, conform prevederilor din anexa 5 a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru diplomați, personalul auxiliar din instanțele judecătorești. Amendament nou
Modificarea bazei de calcul de la o lună de activitate la întreaga perioadă de activitate, eșalonat, astfel încât sa se alinieze sistemului public de pensii. Astfel, începând cu anul 2024 baza de calcul utilizată la calculul pensiei de serviciu va crește eșalonat de la 12 luni la 300 de luni. 

Pensii 2023. Veşti proaste pentru 5 milioane de seniori, poştaşii ajung cu întârziere în iunie din cauza minivacanţei de Rusalii 2023

Creșterea vârstei standard de pensionare, până la 65 de ani, conform prevederilor din anexa 5 a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru diplomați, personalul auxiliar din instanțele judecătorești. Amendament nou
Creșterea vârstei standard de pensionare pentru personalul din sistemul militar: de la 60 de ani la 65 de ani, astfel încât sa se asigure corelarea cu sistemul public de pensii. Astfel, se va respecta eșalonarea prevăzută de anexa Legii 223/2015 până în ianuarie 2030, iar începând cu acea dată vârsta standard de pensionare pentru personalul militar va crește eșalonat până în anul 2035, la 65 de ani. Amendament nou
Creșterea vechimii minime în specialitate, eșalonat, de la 15 ani la 25 ani ( Curtea de Conturi, diplomați, funcționari parlamentari), începând de la 15 ani din ianuarie 2024 și crescând până în ianuarie 2034, la 25 de ani – Amendament modificat față de proiectul de lege transmis de Guvern)
Reajustarea procentului aferent unei baze de calcul de la 80% la 65 %, pentru toate categoriile de beneficiari (personalul auxiliar din instanțele judecătorești, auditorii externi, funcționarii parlamentari, personalul aeronautic, membrii corpului diplomatic și consular), cu excepția pensiilor magistraților protejați de deciziile CCR -Amendament depus la SENAT
Plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați. Dacă în prezent, venitul din pensie al unui magistrat aflat în plată depășește valoarea unei indemnizații a unui judecător aflat în activitate, prin proiectul de lege, această situație s-a remediat astfel încât pe viitor veniturile din pensie ale magistraților vor fi plafonate la venitul netul aferent bazei de calcul. Celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017, conform OUG nr. 59/2017. Proiect de lege inițiat de Guvern

Dacă în prezent pensiile magistraților se actualizează odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate, prin proiectul de lege se va institui același mecanism de indexare ca și pentru celelalte pensii de serviciu – Amendament depus la SENAT.
Recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, în vederea eliminării inechităților generate de diferențele mari dintre veniturile celor aflați în pensie față de veniturile celor aflați în activitate- Proiect de lege inițiat de Guvern
Respectă deciziile Curții Constituționale
Nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate”, se arată în documentul consultat de Antena 3.

Categoriile de români care pot cere recalcularea pensiei. În ce condiții se poate face și care sunt actele necesare

Anumite categorii de pensionari pot cere recalcularea pensiei, astfel încât își pot mări veniturile lunare.

Românii care pot cere recalcularea pensiei sunt cei care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă și persoanele care au mai lucrat și după împlinirea vârstei de retragere și au ieșit la pensie.

EXCLUSIV Marius Budăi, după întâlnirea de la Bruxelles pentru procentul de 9,4% la pensii: ”Am discutat cu subiect și predicat, se renunță la acest aspect”

Pensii 2023. Pensia poate fi recalculată adăugând veniturile și stagiile de cotizare sau perioadele asimilate stagiilor de cotizare din lege și valorificarea altor documente care pot modifica drepturile de pensie care nu s-au valorificat când a fost stabilită pensia.

Reexaminarea pensiei se efectuează eșalonat în dependență de anul stabilirii pensiei și stagiul de cotizare realizat.

Pensii 2023. Acte necesare pentru recalcularea pensiei

  • cerere

  • cupon de pensie

  • carnet de munca (original si copie cu perioada solicitata)

  • buletin de identitate (original si copie)

Nicio pensie nu va scădea în urma recalculării

Cinci milioane de pensii vor fi calculate în România în perioada următoare. Însă Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării.

”Așa cum am promis, eu, alături de colegii mei din minister și de la Casa de Pensii, pentru că nu lucrez singur, am acolo o echipă care îmi este alături. Am înaintat spre o primă lectură, avem și materialul trecut pe curat, într-o sinteză. Avem variantele de legi, am plecat, așa cum a promis PSD, de la Legea 127, deoarece principiul de acolo este unul corect în rezolvarea inechităților. Sunt câteva aspecte care trebuie îmbunătățite, sunt în acest material, după care vom avea și decizia în Coaliție, după discuții și cu partenerii sociali. Principiul important este că nicio pensie să nu scadă în urma recalculării”, a declarat Marius Budăi.

”Am mers pe trei variante, pentru că așa este normal, suntem specialiști, vom demara discuții și cu partenerii sociali”, a mai spus Marius Budăi, diferența principală fiind de impact bugetar.

Ministrul Muncii nu a dat însă detalii și cu privire la formula de calcul și nici la indicele la care se va raporta viitoarea lege, în funcție de care românii vor primi pensii mai mari sau mai mici.

”Am reușit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii și de la Casa Națională de Pensii Publice. Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul și vom aștepta și feedback-ul de la liderii coaliției, după care, așă cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali și cu organizațiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeași greșeală și nu îmi doresc să fac o reformă la secret, așa cum a fost scris PNRR”, a mai spus Marius Budăi.

Noua formulă de calcul are menirea de a elimina inechitățile între bărbați și femei și de a uniformiza sistemul de pensii.

”Am urmărit, împreună cu colegii mei, două aspecte extrem de importante pentru aceste propuneri pe care le-am înaintat și le vom discuta în continuare. În primul rând, rezolvarea inechităților, după care nicio pensie să nu scadă în urma recalculării. Și în acest moment lucrăm la preluarea datelor în format electronic, separăm datele contributive de perioadele asimilate, sporurile cu caracter permanent de sporurile cu caracter nepermanent. Ne pregătim astfel încât atunci când vom avea formula finală, vom avea legea finală, să nu mai dureze mult recalcularea.

Trebuie să ținem cont de impactul bugetar și de momentul și de posibilitatea în timp a României de a susține un asemenea impact pentru că  trebuie să vedem în cât timp ne propunem sau în cât timp reușim să rezolvăm aceste inechități pentru că aceste inechități se rezolvă cu impact bugetar și este un impact bugetar consistent. Trebuie să ținem cont de evoluția economică și de evoluția cifrelor în România și bineînțeles să ținem cont că nu suntem într-o perioadă tocmai stabilă din punct de vedere macro-economic la nivel mondial”, a mai spus Marius Budăi la RomâniaTV.

Pensii 2023. Revizuirea deciziei de pensionare în cazul unei erori de calcul

În acest caz, revizuirea se va face fie din oficiu de către casa teritoriala de pensii, fie de către dumneavoastră, în funcție de motivul invocat.

Casa teritoriala de pensii poate, tot din oficiu, să emită o decizie de revizuire prin adăugarea veniturilor, a stagiilor de cotizare, a perioadelor asimilate sau valorificarea altor documente existente la data deschiderii dreptului de pensie, pe care le-a omis.

Dacă recalcularea pensiei a fost făcută pentru înlăturarea unor erori sau omisiuni, sumele rezultate vor fi acordate în termenul de prescripție de 3 ani, calculat de la data constatării diferențelor de sumă. Aceasta dată este cea în care ați luat la cunoștință de eroarea de calcul a pensiei sau de omisiunea casei teritoriale de a ține cont de toate elementele pentru determinarea cuantumului pensiei, rezultând o diferență de sumă, scrie recalcularepensie.ro.

Recalcularea pensiei in cazul apariției de situații noi

În cazul ivirii unor situații noi, pe care casa teritoriala de pensii nu le-a cunoscut sau nu putea sa le prevadă la stabilirea dreptului de pensie, aveți dreptul sa solicitați emiterea unei decizii de revizuire pentru recalcularea drepturilor de pensie.

Daca ați ieșit la pensie pentru limita de vârstă și realizați stagii de cotizare suplimentare, recalcularea pensiei va putea fi făcută numai la cererea dumneavoastră, precum în cazul descoperirii unor elemente noi la determinarea cuantumului pensiei.

Este foarte important ca la momentul emiterii deciziei de pensie să o contestați dacă există elemente avute în vedere și față de care trebuie recalculată pensia, deoarece decizia de pensie are caracter definitiv.

Potrivit jurisprudenței instanțelor de judecată românești, acest caracter definitiv nu este relevant, astfel că nu trebuie dovedit, dar nici nu constituie un impediment la recalcularea ori revizuirea pensiei, aceste proceduri fiind create tocmai pentru asigurarea faptului că respectarea dreptului la pensie nu depinde în mod esențial de exercitarea contestației.

Alte situații în care poate fi solicitată recalcularea pensiei

Conform legii, în cazul în care ați ieșit la pensie anticipat, însă îndepliniți condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se va transforma din oficiu în pensie pentru limita de vârstă și se va recalcula prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate.

Inclusiv pensia anticipata parțială se va transforma în pensie pentru limită de vârstă în cazul îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, însă recalcularea se va face prin eliminarea diminuării prevăzute de lege și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate.

Se va recalcula și pensia de urmaș atunci când se modifică numărul de urmași. Indiferent de cauza modificării, din oficiu ori la cerere, casa teritoriala de pensii va recalcula dreptul potrivit situației actuale printr-o decizie supusă aceluiași regim juridic aplicabil deciziei de stabilire a pensiei de urmaș.

În ceea ce privește plata drepturilor de pensie recalculate, acestea se vor plăti de la data acordării înscrisă in decizia emisa de casa teritoriala de pensii, cu excepția pensiei anticipate și a pensiei anticipate parțiale – acestea se vor plăti de la data încetării calității de asigurat.

În situația în care, după ce sunt stabilite și/sau plătite drepturile de pensie, există diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele ce s-ar fi cuvenit conform legii, casa teritoriala de pensii va opera, fie din oficiu, fie la cererea pensionarului, modificările necesare, prin decizie de revizuire. Astfel, sumele rezultate se vor acorda sau se vor recupera, după caz, în cadrul termenului general de prescripție de 3 ani, calculate de la data constatării diferențelor.

Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare, cât și prin valorificarea altor documente ce pot conduce la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la momentul stabilirii acesteia. Aceasta cerere se va soluționa în decurs de 60 de zile de la data înregistrării sale, printr-o decizie de recalculare.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat seismul
Cancan.ro
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Doi morți și 12 răniți în urma unui atac cu drone asupra orașului Sumî din Ucraina
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?