Pensii 2023. Veste bună pentru zeci de mii de români, termen prelungit până la 31 decembrie 2024

Ministerul Muncii a lansat în transparenţă proiectul de OUG privind domeniul pensiilor publice. Este prelungit până la anul viitor termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă necesară pensionării.
Filip Stan
18 aug. 2023, 10:21
Pensii 2023. Veste bună pentru zeci de mii de români, termen prelungit până la 31 decembrie 2024
Românii vor putea plătii vechimea în muncă până la 31 august

Pensii 2023. Ministrul Simona Bucura-Oprescu a anunţat că Ministerul Muncii a lansat în transparenţă decizională un proiect de ordonanţă de urgenţă privind domeniul pensiilor publice. Proiectul de act normativ prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024. Astfel, persoanele interesate pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru cel mult 6 ani anteriori lunii în care se încheie contractul cu Casa de Pensii, a adăugat Bucura-Oprescu.

Veste bună pentru 2 milioane de români cu pensii mici. Anunţul oficial făcut de ministrul de Finanțe
„Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a lansat în transparenţă decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind domeniul pensiilor publice. Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024”, a scris Simona Bucura-Oprescu, joi pe Facebook.

Ea a adăugat că persoanele interesate pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru cel mult 6 ani anteriori lunii în care se încheie contractul cu Casa de Pensii.

Pensii 2023. Un milion de români ar putea pierde definitiv pensia. Ce propune noua lege prin indemnizația socială
Pensii 2023. „Plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024. Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25%. Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate în original şi copie”, a mai precizat ministrul Muncii.

Ea a mai spus că, până acum, la nivel naţional au fost încheiate 28. 516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă – cumpărarea de vechime – pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei.

Casa Națională de Pensii Publice are de acum o platformă unde se poate verifica ce vechime ai acumulat și dacă angajatorul a plătit contribuțiile sociale. În plus, când ai putea să ieși la pensie.

De exemplu, dacă ești femeie născută pe 15 iunie 1965, vei putea afla că vei putea accesa pensia pentru limita de vârstă în România cu stagiul minim, de 15 ani, în aprilie 2028. La fel, la pensia anticipată ai acces începând cu aprilie 2023 cu un stagiu minim de cel puțin 42 de ani și 2 luni. În plus, ai tot din aprilie 2023 acces la pensia anticipată parțială cu un stagiu minim între 34 de ani și 2 luni și 42 de ani și 2 luni, cu o reducere de cuantum între 30 și 0%.

Pensii 2023. Casa de Pensii: Cum afli vechimea în muncă

Platforma CNPP oferă servicii online dacă vrei să afli informații despre situația ta. Poți verifica vechimea în muncă, astfel încât să poți înțelege data la care urmează să ieși la pensie. De asemenea, aceeași platformă îți permite să vezi situația ta în câmpul muncii, i imagine transversală a întregii activități profesionale.

Pentru a putea face asta, trebuie să deschizi un cont de utilizator pe site-ul CNPP. Doar așa vei putea să verifici rapid orice informație legate de pensie. Pentru a deschide contul, și deci pentru a avea acces la informațiile care te privesc, pașii sunt simpli.

Trebuie să te autentifici în contul de utilizator: pentru asta accesezi butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. După accesare, se va deschide o pagină în care urmează să introduci adresa de mail și să setezi o parolă.

Trebuie completate datele personale

Odată intrat în cont, va trebui să completezi datele personale, accesând un meniu din partea stângă a secțiunii. În meniu, selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”. Ai două opțiuni. Prima: poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001. A doua: alegi un document cu stagiile anuale de cotizare.

În primul fișier vezi situația vechimii lună de lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată), începând cu luna aprilie 2001 și până în prezent. În al doilea caz, ai acces doar la situația anuală care nu conține informații detaliate și lunare.

În cazul în care dorești să afli date despre perioada de cotizare dinainte de luna aprilie 2001, trebuie să selectezi meniul care conține „Informații din carnetul de muncă”. Iar de aici va trebui să solicitți un raport actualizat cu ajutorul butonului „Generează raport actualizat”.

Toate informațiile solicitate sunt furnizate în câteva minute sub forma unui raport. Raportul este generat direct pe site și poate fi descărcat și chiar printat, în cazul în care vrei să-l deții în format fizic, pe hârtie.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Decizia care schimbă totul. Trump a făcut marele anunț
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Programul Rabla 2025. Noua valoare a voucherul pentru maşinile electrice. Ce se întâmplă cu cel pentru diesel
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”