UPDATE Pensii 2023. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a precizat că a fost eliminat pragul de 9,4% din PIB din PNRR privind cheltuielile cu pensiile, după discuţiile cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Liderul PSD a mai spus că îşi doreşte ca legea pensiilor să fie finalizată în acest an şi sunt trei variante în lucru, fiind deja discuţii zilele trecut pe acest subiect cu reprezentanţii Băncii Mondiale.
„Deja au început negocierile paralel cu închiderea pensiilor speciale, să avem cât mai repede şi cu legea pensiilor”, a mai explicat şeful Executivului.
„Ştiţi foarte bine că a fost eliminat, în urma discuţiilor avute şi cu doamna preşedintă a Comisiei Europene. Urmează şi noi să finalizăm legea pensiilor fiindcă avem un parteneriat. Este incorect. Cum a fost trimis PNRR la Comisie este fără 9,4. Oricum el nu ar fi fost atins. Problema este că nu putem condamna viitorul. Până în 2030 nu se ducea la 9,4 din PIB. PIB creşte. Este normal. Se raportează la un nominal mai mare, dar de datoria mea era să negociez şi să avem această discuţie cu Comisia”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută luni după participarea la deschiderea anului şcolar, întrebat despre eliminarea pragului de 9,4% din PIB din PNRR privind cheltuielile cu pensiile.
Pensii 2023. Majorarea pensiilor cu rata inflaţiei este stabilită prin lege, dar politicienii au acum un alt instrument pentru a veni cu creşteri pentru seniorii României. Pentru creșterea pensiilor însă, aceștia au două variante. Fie vor fi indexate cu rata inflației, fie vor fi calculate diferit, în conformitate cu noua lege a pensiilor.
În acest moment însă, nu se știe ce metodă va alege Guvernul. Dacă se va alege prima variantă, cea a indexării cu rata inflației, pensia minimă va creste cu aproximativ 150 de lei.
De exemplu dacă avem o pensie de 1.125 lei, care crește cu 14%, se ajunge la un venit de 1.282 lei. Dacă vorbim despre o pensie mai mare, de exemplu de una de 2.854 de lei, aceasta va ajunge, după majorare, la 3.253 de lei. De asemenea, nu este încă stabilit dacă majorarea va fi de la 1 ianuarie sau din martie 2024, după ce INS anunţă oficial rata inflaţiei.
Comisia Europeană a dat undă verde României pentru creșterea pensiilor și nu mai suntem nevoiți să ne încadrăm în acel procent de 9,4% din PIB, care a fost trecut în PNRR. Potrivit unor surse guvernamentale, Comisia Europeană a fost de acord să elimine această limitare, informează Antena 3. În noul PNRR, statul îşi va asuma însă că toate cheltuielile pe care le va face cu plata pensiilor vor fi sustenabile.
Comisia Europeană a cerut, de asemenea, ca noua lege a pensiilor să fie redactată mai devreme. Termenul agreat este luna noiembrie. În cazul în care Legea pensiilor va fi gata la timp, Guvernul ar putea recalcula pensiile, iar o creștere ar putea fi resimțită încă de la începutul anului 2024.
Pensii 2023. Cum ieşi la pensie şi cu ce bani dacă ai lucrat în Germania, Spania sau Italia
O primă creștere a pensiilor ar trebui să vină din indexarea cu rata inflației La indexarea cu rata inflației, pensiile vor crește cu 150 de lei. De exemplu, dacă avem o pensie de 1.125 lei, care crește cu 14%, se ajunge la un venit de 1.282 lei.
Dacă vorbim despre o pensie mai mare, de exemplu de una de 2.854 de lei, aceasta va ajunge, după majorare, la 3.253 de lei.
Salariul minim crește de asemenea de la 1 octombrie 2023
De luna viitoare, și salariul minim brut va fi majorat cu 300 de lei și va ajunge, astfel, la 3.300 de lei. În ceea ce privește salariul net, românii vor primi în plus, în mână, doar 93 de lei, iar 207 lei vor merge către stat, pe taxe.
Pensii 2023. Un milion de români ar putea pierde definitiv pensia. Ce propune noua lege prin indemnizația socială
Salariul minim ar putea crește, din nou, în ianuarie 2024. Dacă trendul de majorare al salariului minim brut se va păstra și în ianuarie, atunci brutul va ajunge la 3.750 lei, iar netul, adică ceea ce ia efectiv angajatul în mână, va ajunge la 2.231 lei. Această creștere înseamna un plus de 333 de lei pentru salariat și 417 lei în plus în buzunarul statului.
În ceea ce privește voucherele de vacanță și tichetele de masă, acestea vor fi taxate cu 10%, atât cât sunt contribuțiile la sănătate. Salariul minim în construcții va fi în octombrie 4.500 de lei, însă se elimină neimpozitarea celor 200 de lei din salariul minim.